Sosyal Medya

Dünya

15 Temmuz sonrası 60 görevli Almanya'dan dönmedi

Diplomatik pasaport sahibi yaklaşık 60 Türk, görevlerinin sona ermesi, geri çağrılmaları ve pasaportlarının iptal edilmesine rağmen Almanya’dan ayrılmadı



Ankara’nın 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında merkeze çağırdığı, Almanya’daki NATO üslerinde görevli çok sayıda askeri personelin, Türkiye’ye dönmediÄŸi bildirildi.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, bugüne kadar diplomatik pasaport sahibi yaklaşık 60 Türk vatandaşı, görevlerinin sona ermesi, geri çaÄŸrılmaları ve pasaportlarının iptal edilmesine raÄŸmen Almanya’dan ayrılmadı.

Bunların çoÄŸunun DışiÅŸleri Bakanlığı mensubu deÄŸil, NATO üslerinde görevli askeri personel olduÄŸu, bir kısmının Almanya’ya iltica talebinde bulunduÄŸu öğrenildi. 60 kiÅŸi arasında, yalnızca resmi görevliler deÄŸil, diplomatik pasaport sahibi aile mensuplarının da bulunduÄŸu belirtiliyor.

Almanya’da iltica talebinde bulunanlar arasında, görev süresinin sona ermesine raÄŸmen Ankara’ya dönmeyen, ailesi ile birlikte Almanya’da sığınma talebinde bulunan, Türkiye’nin Berlin BüyükelçiliÄŸi Savunma ve Kara AtaÅŸesi A.D. de bulunuyor.

ÜÇ DİPLOMAT İHRAÇ EDİLDİ

Habere göre, diplomatik kaynaklar, DışiÅŸleri Bakanlığı’nın 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında merkeze çağırdığı Almanya’da görevli üç diplomatın Ankara’ya geri döndüğünü, bunların soruÅŸturmalar sonucunda geçen ay kamudan ihraç edildiÄŸini kaydediyorlar.

2013 yılından bu yana Berlin’de görev yapan K.A. BaÅŸkâtip, 2014 yılından bu yana Berlin’de görev yapan F. Ö.G. ve S.G. ise Ä°kinci Kâtip unvanına sahip bulunuyordu.Almanya’daki Türk diplomatik temsilciliklerinde çalışan DışiÅŸleri Bakanlığı mensubu iki idari memurun ise, Ankara tarafından geri çaÄŸrılmalarına raÄŸmen dönmedikleri öğrenildi. Bunlardan birinin üniversitede akademik çalışmasına devam etmek amacıyla, diÄŸerinin ise eÅŸinin Alman vatandaşı olması nedeniyle Almanya’da kalmayı tercih ettiÄŸi belirtildi.

ANKARA BASKISINI SÃœRDÃœRÃœYOR

Türkiye’ye dönmeyip sığınma baÅŸvurusunda bulunanlar Ankara-Berlin hattında gerginliÄŸe yol açıyor. Geri çağırılan, pasaportları iptal edilen kamu görevlilerinin listesini müttefik ülke baÅŸkentlerine ileten Türkiye, ilgili kiÅŸilere sığınma hakkı tanınmaması yönünde giriÅŸimlerini sürdürüyor.

Yürütülen soruÅŸturmaların “milli güvenliÄŸe tehdit” ile ilgili olduÄŸu, müttefik ülkelerden “darbe giriÅŸiminde bulunduÄŸu şüphesi olanlara arka çıkmamaları” beklentisinin aktarıldığı belirtiliyor.

ÖNEMLİ BİLGİLERE SAHİPLER

Almanya’dan Türkiye’ye dönmeyen askerler arasında, NATO’da kritik görevlerde yer alıp, önemli bilgilere sahip olan personelin bulunması, sadece Berlin’i deÄŸil diÄŸer ittifak üyesi ülkeleri de kaygılandırıyor. Deutsche Welle Türkçe’ye konuÅŸan bir yetkili, “GeliÅŸmeleri dikkatle izliyor, süreçleri hassasiyetle deÄŸerlendiriyoruz” bilgisini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.