Sosyal Medya

Güncel

On yıl vergi yok!

Ağbal, “Türkiye ekonomisi 27 çeyrektir büyüme gösteren nadir ülkelerden bir tanesi. 2015’te yüzde 4 büyüyerek başarılı bir yıl geçirdik. 2016 yılında yüzde 3.2 büyüyeceğimizi öngörüyoruz.''



 Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, Ä°hracat Zirvesi 2016’nın ikinci oturumunda yaptığı konuÅŸmada Süper TeÅŸvik Paket hakkında bilgi verdi.
 
KonuÅŸmasının başında Türkiye ekonomisine deÄŸinen AÄŸbal, “Türkiye ekonomisi 27 çeyrektir büyüme gösteren nadir ülkelerden bir tanesi. 2015’te yüzde 4 büyüyerek baÅŸarılı bir yıl geçirdik. 2016 yılında yüzde 3.2 büyüyeceÄŸimizi öngörüyoruz. Türkiye’nin son iki yıldaki büyüme oranı yüzde 3.6’dır. Türkiye global ekonomik krizden sonra da borcun milli gelire oranını aÅŸağıya çekebilmiÅŸ nadir ülkelerdendir. 2009 global krizinden sonra borcun milli gelire olan oranını 12 puan indirmiÅŸiz” dedi.
Katma deÄŸerli üretime teÅŸvik etmenin uzun vadede ekonomiyi daha da yukarıya taşıyacak bir alan olduÄŸuna dikkat çeken AÄŸbal,”Öncelikle farklı kanunlarda AR-GE’ye teÅŸvik veren düzenlemeler vardı. BaÅŸta gelir ve kurumlar vergisi olmak üzere. Bütün düzenlemeleri tek bir AR-GE kanunda topladık. Åžuanda iÅŸletmelerimiz ben bir AR-GE yaparsam hangi teÅŸviklerden yararlanırım dediÄŸinde sadece bu kanuna bakmak suretiyle bütün düzenlemelerden yararlanabilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
SÃœPER TEÅžVÄ°K PAKETÄ°
Bakan AÄŸbal, konuÅŸmasının devamında Süper TeÅŸvik Paketi hakkında bilgi verdi. AÄŸbal, yatırımcı odaklı geliÅŸtirilen paket ile ilgili olarak ÅŸunları söyledi: “TeÅŸvik sistemi kapsamında en çarpıcı deÄŸiÅŸiklik proje bazlı süper teÅŸvik sistemidir. Artık yatırımcı kendisine sunulan hazır bir paketi kabul etmek durumunda deÄŸil. Yatırımın ölçeÄŸine, alanına ülke için arz ettiÄŸi stratejik önemine ve saÄŸlayacağı katma deÄŸere baÄŸlı olarak her bir yatırımcı için yatırımcıya özel teÅŸvik belgesi verme imkanını getirdik. Bu düzenleme önemli imkanları da beraberinde getirdi.
 
10 YIL VERGÄ° YOK
10 yıla kadar vergi tatil. Yani teÅŸvik belgesi aldığınız zaman o yaptığınız alanda 10 yıl süre ile normal bildiÄŸimiz yatırım katkı oranı dışında hiçbir ÅŸekilde vergi almayacağız. Bu teÅŸvik sisteminde arsa bedava. Hazine’ye ait taşınmazları hiçbir ücret ödemeden doÄŸrudan doÄŸruya bu yatırımlarda kullanabileceksiniz. Normal teÅŸvik sistemimizde olmayan enerji harcamalarına katılan katılım desteÄŸi. Normal teÅŸvik sisteminde bu yok ama bu sper teÅŸvikte var. Yine çalıştırılan nitelikli personele ücret desteÄŸi veriyoruz. Daha önemli ülke için stratejik öneme haiz yatırımlarda yatırıma devlet olarak ortak olacağız. Yatırımcı bir sermaye koyacak devlet bir sermaye koyacak belirli bir amaçla bu faaliyet baÅŸlayacak. Kamu alım garantisi getiriyoruz. Süper teÅŸvik kapsamında yapılacak yatırımlarda ürünün özelliklerine baÄŸlı olarak kamunun ihtiyaçlarına baÄŸlı olarak eÄŸer uzun süreli stratejik amaçlarımıza uygun düşüyorsa kamunun halihazırda almakta olduÄŸu bir ürünü bu proje kapsamından doÄŸrudan yatırımcıdan alma olanağı getiriyoruz. Belirli bir sürede belirli bir fiyattan alım garantisi veriyoruz”.
 
Ä°STANBUL/Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.