Sosyal Medya

Güncel

Kulisleri hareketlendiren seçim iddiası!

Başkanlık sistemi son sürat tartışılırken bir iddia da milletvekillerinin nasıl seçileceğine dönük geldi. Kulislere göre Ak Parti bunun için MHP'nin kapısını çalabilir.



AK Parti, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, BaÅŸbakan Binali Yıldırım’la yaptığı son görüşmede ortaya koyduÄŸu olumlu yaklaşımın ardından baÅŸkanlık sistemine yönelik Anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifine son ÅŸeklini vermek için kolları sıvadı. MHP kurmaylarıyla gayrı resmi olarak yapılan temaslarda, baÅŸkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminde yapılacak deÄŸiÅŸikliklerin de konuÅŸulduÄŸu belirtildi. Her bir seçim çevresinin bir milletvekili çıkaracak ÅŸekilde “dar bölge” sisteminin sakıncalarına dikkat çekildi. AK Parti de, dar bölge yerine, 3-5 milletvekili çıkaracak ÅŸekilde “daraltılmış bölge” sistemine sıcak baktığını dile getirdi. Seçim sisteminde deÄŸiÅŸiklik çalışmaları, “daraltılmış bölge” üzerinden detaylandırılacak.
 
PAKET BU HAFTA TAMAM
Bahçeli ile varılan olumlu noktanın ardından BaÅŸkanlık sistemine yönelik Anayasa deÄŸiÅŸiklik paketini bu hafta TBMM BaÅŸkanlığına sunulabilecek hale getirmek için çalışmalara hız veren AK Parti’de, bir yandan da sistem deÄŸiÅŸikliÄŸiyle birlikte seçim sisteminin nasıl olacağına yönelik çalışmaya da ağırlık verildi. AK Parti kurmaylarının üzerinde durduÄŸu ve MHP’nin de olumlu görüşünün olacağı bir sistem üzerinde çalışmalar yoÄŸunlaÅŸtırıldı.
 
AK Parti kulislerine yansıyanlara göre, baÅŸkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminin “dar bölge” olarak uygulanmasının sakıncalarının neler olabileceÄŸi üzerinde duruldu. Dar bölge sisteminin uygulanması durumunda mevcut 550 milletvekilinin her biri için ayrı bir seçim çevresi kabul edilmesi gerekiyor. Bu durumda Türkiye, 550 seçim çevresine bölünmüş olacak.
 
Türkiye’nin, hem coÄŸrafi özellikleri, hem nüfus yoÄŸunluÄŸuna göre dar bölge sisteminin demokratik temsili tam olarak saÄŸlayıp saÄŸlayamayacağı tartışıldı. Ancak dar bölgenin, özellikle illerin bazı bölgelerinin nüfus yoÄŸunluÄŸu açısından sadece belirli grupları içermesinin, orada yaÅŸayan diÄŸer halk kitlelerinin iradelerinin sandığa yansımasının önüne geçebileceÄŸine dikkat çekildi.
 
BARAJDA NETLÄ°K YOK
Dar bölgenin yaratabileceÄŸi bu tür sakıncaların, halk iradesinin sandığa tam olarak yansımasına engel oluÅŸturabileceÄŸi, bu nedenle daraltılmış bölge sisteminin Türkiye açısından daha mantıklı olabileceÄŸi belirtildi. Daraltılmış bölgede de, dar bölgeye yakın bir sistem uygulanıyor. Ancak her bir milletvekilinin seçileceÄŸi bölgenin bir seçim çevresi sayılması yerine, birden çok olmakla birlikte 5’i geçmeyecek ÅŸekilde milletvekilinin seçileceÄŸi bölgeler “bir seçim çevresi” olarak kabul ediliyor.
 
AK Parti kurmayları, daraltılmış bölgede seçim çevrelerinin, en az 3, en fazla da 5 milletvekili seçilecek şekilde ayarlanabileceğini ifade ettiler. Seçimle uygulanacak barajın oranıyla ilgili henüz netlik sağlanmadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.