Sosyal Medya

Güncel

''Kemalist ideolojinin dayatılmadığı inanca saygılı bir anayasa istiyoruz!''

AK Parti ile MHP’nin ortaklaşa hazırlayacağı yeni Türkiye anayasasında; laiklik, din ve vicdan hürriyeti gibi kavramların yeniden tanımlanması talep edildi.



Darbe döneminin vesayetçi anlayışının tezahürü olan ve milli iradeyi baskı altına almak için anayasaya eklenmiÅŸ maddelerin, yeni anayasadan temizlenmesi gerektiÄŸi belirtildi. AK Parti ile MHP’nin birlikte hazırlayacağı anayasanın büyük bir toplumsal mutabakatın sonucu olacağını vurgulayan STK temsilcileri ve hukukçular, din ve vicdan hürriyeti konusunda yıllardır büyük bir engel olan laiklik ilkesinin kaldırılması gerektiÄŸini kaydederek, Ä°slami deÄŸerlerle barışık bir anayasanın hazırlanmasının ÅŸart olduÄŸunu ifade ettiler. 

LAÄ°KLÄ°K MECBURÄ°YETÄ° OLMAMALIDIR

Ä°slam Dünyası STK’ları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ali Kurt, “Toplumun gerçek iradesinin ön plana çıktığı, vesayetçi anlayışların geri plana bırakıldığı bir anayasa beklentisi içindeyiz. Bu çerçevede özellikle insan hak ve hürriyetlerine vurgu yapan, insanın kendi iradesini ön plana koyan, devletçi deÄŸil ferdiyetçi bir yaklaşımla Ä°slami deÄŸerlere hassas bir anayasa düzenlenmesini bekliyoruz” dedi. Yeni anayasa çalışmalarında laiklik ilkesi konusunda çok dikkatli olunması gerektiÄŸini vurgulayan Kurt, “LaikliÄŸin bize nasıl dayatıldığını çok iyi biliyoruz. Bunun acılarını yaÅŸamış milletiz. Ä°nanç ve güvence hürriyetinin teminatı denilen laikliÄŸin, nasıl inancımızı baskı altına aldığına yıllardan beridir ÅŸahit olduk. Yeni anayasada laiklik mecburiyeti olmamalıdır. Ä°lla olacaksa da, enine boyuna bütün ayrıntıları belirlenmeli ve Demokles’in kılıcı gibi ensemizde korku unsuru olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

LAİKLİK BU ÜLKEYE GİYDİRİLMİŞ DELİ GÖMLEĞİDİR

“Laiklik ve kemalizm bu topluma zorla giydirilmiÅŸ deli gömleÄŸidir” diyen Ã–zgür-Der Genel BaÅŸkanı Rıdvan Kaya, “Kemalizm ve laikliÄŸi tartışmayan ve bunları aynen korumak üzere çıkan bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin bir yeterliliÄŸi olduÄŸunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı. Kemalizme saygı duyanlar olabileceÄŸini belirten Kaya, “Kemalizme isteyen saygı duyabilir bizi baÄŸlamaz ama bütün bu halka mecburen dayatılan bir anlayış olmaktan mutlaka çıkarılmalıdır. Laiklik bu ülkede Müslümanlara zulüm olarak dönmüştür. Bu ülkede temel yaÅŸadığımız sorun mutlaka ortadan kaldırılmalıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Resmi ideolojinin dayatılmadığı bir anayasanın özgürlükçü olabileceÄŸini vurgulayan Kaya, “Kemalist resmi ideolojinin dayatılmadığı bir anayasa ancak özgürlükçü olarak tanımlanabilir. Resmi ideolojinin mündemiç olduÄŸu bir anayasa özgürlük getirmez” dedi. 

MÄ°LLÄ° VE MANEVÄ° DEÄžERLERE SAYGILI BÄ°R ANAYASA ÅžART

Anayasanın toplumsal bir sözleÅŸme olduÄŸunu belirten Hukukçular DerneÄŸi BaÅŸkanı Avukat Mehmet Sarı, “Bundan dolayıdır ki siyasetin aktörleri yeni anayasa yapım sürecinde etkin bir ÅŸekilde katılmaları gerekir. EÄŸer bu iÅŸin paydaşı olursanız, savunduÄŸunuz ilkeler çerçevesinde sürece katkınız olur. Türkiye yeni anayasa sürecinde özgürlükleri teminat altına alan milli manevi deÄŸerleri gözeten ve kuÅŸatıcı bir anayasa ÅŸart” dedi. Darbe anayasasıyla yolumuza devam edemeyeceÄŸimizi kaydeden Sarı, “Kamuoyunda da darbe anayasasının ÅŸartlarıyla devam edilmeyeceÄŸi yönünde bir algı var. AK Parti ile MHP’nin tabanları birbirine yakın. Aynı hassasiyetleri gözetiyorlar. Bu minval üzere milli ve manevi deÄŸerleri gözeten bir anayasa yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.ÖzgürleÅŸen dünyada baskıcı bir anayasa ile gidilmeyeceÄŸine deÄŸinen Sarı, “ÖzgürleÅŸen sivilleÅŸen, iliÅŸki ağı güçlenen bir dünyada vesayetçi bir anlayışla devletin gitme imkânı yoktu. Bu çerçevede bunun revizyonu ÅŸarttı” dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.