Sosyal Medya

YaÅŸam

Aklınızda kalsın

Büyükannem bahçeden topladığı zeytinleri kendi yöntemiyle ezdikten sonra geçirgen bir torbada biriktirir sonra bu karışımı kaynatır ve zeytinyağı elde ederdi.



Ä°yice piÅŸen tortu alta kalır zeytinyağı yüzeye çıkardı. Büyükannem elde ettiÄŸi bu yağı taze bazlamaya sürer ve bize ikram ederdi. O günlerden zihnimde kalan tek ÅŸey hoÅŸ bir tat ve hoÅŸ bir koku… Büyükannem doÄŸup büyüdüğü köyde 100 yılı aÅŸkın yaÅŸadı. SaÄŸlıklı kalmasında doÄŸal yollarla elde ettiÄŸi ürünlerin etkisinin olduÄŸunu söylerdi. 
 
Bugün bizler büyüklerimizin yaÅŸam deneyimlerinden faydalanmak yerine medya üzerinden elde ettiÄŸimiz bilgilerle her ÅŸeyi çözebileceÄŸimize inanıyoruz. Oysa her tecrübe bir kitaptır ve her kitabın muhatabına verebileceÄŸi bir mesajı mutlaka vardır. 
 
Geçenler Canan Karatay’la yapılan bir röportajı okudum. Röportajda yer alan ifadeleri okuduÄŸumda büyükannemin bahçesinde elde ettiÄŸi o zeytinyağının kokusunu yeniden hissettim. Röportajda Canan Karatay’ın katıldığı bir zeytinyağı sempozyumundan bahsediliyordu. Canan hoca bu sempozyumda “zeytinyağı meyve suyudur zeytin ise altındır. Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesap etmektedir. Tek ayakta duracak aÄŸaç zeytin aÄŸacı olacaktır. Zeytin aÄŸacı olan ülkeler kıtlık yaÅŸamayacaktır” demiÅŸ. Ãœlkemiz bir zeytin cenneti. Fakat bizler büyüklerimizin tavsiyelerine deÄŸil medyanın reklam ettiÄŸi ürünlere raÄŸbet ediyoruz.
 
BÄ°R SAATLÄ°K UYKU
Resulullah öğle vakti bir miktar uyumayı tavsiye etmiÅŸtir. Kaylüle olarak bilinen öğle uykusu Ä°slam toplumlarında bilinen bir uygulamadır. Fakat Ä°slam toplumları zamanı kullanma ve yönetme noktasında kendi inanç ve deÄŸerlerini merkeze alamıyor taklitçi bir yöntemle hareket ediyorlar. Çalışma saatleri ve tatil günleri Müslümanların namaz ve diÄŸer ibadetleri dikkate alınarak düzenlenmediÄŸinden kendi kimliÄŸimizle bütünleÅŸme imkânı bulamıyoruz. Kendi kimliÄŸimizle bütünleÅŸebilirdik. Yine bu imkana sahip olan kardeÅŸlerimiz Resulullah”ın tavsiye buyurduÄŸu gibi öğle sonrası bir miktar uyusunlar.
 
Bilim adamları kaylülenin faydalarını şöyle ifade ediyorlar: 
* Zihinsel berraklık sağlar
* Performansı arttırır
* Hafızayı güçlendirir
* Kalp saÄŸlığını korur 
* Strese karşı kalkandır.
 
TOPRAĞA BASMAKTAN KAÇINMAYIN
Bilim adamları elektromanyetik dalgaların zararından korunabilmek için haftada en az iki ya da üç kere çıplak ayakla topraÄŸa basmanın ÅŸart olduÄŸunu söylüyorlar. Böylece vücutta biriken elektromanyetik dalgalar ayaklarımız vasıtasıyla boÅŸaltılmış olacak. Toprakla temas suyun kirleri temizlediÄŸi gibi bedenimizdeki negatif elektriÄŸi alıyor ve daha zinde bir hayat yaÅŸamamızı saÄŸlıyor. 
Küresel kültür dünyayı küçük bir köye dönüştürüyor. Doğa ile iç içe olan kasabalar, köyler şehirlerin küçük birer versiyonu haline geliyor. Fakat kısıtlı imkânlar dâhilinde de olsa toprakla buluşma imkanına sahibiz. Bu imkânları iyi değerlendirmek zorundayız.
 
FATMA TUNCER - MÄ°LLÄ° GAZETE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.