Güncel
Erdoğan: Sıraya girerlerse şaşırmam...
Follow @dusuncemektebi2
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus’tan dönerken uçakta gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD'de Trump'ın seçilmesinin ardından bazı eyaletlerde başlayan sokak gösterileri için, "Şu anda Trump’a karşı yapılan bazı gösterilerin geçici olduğunu düşünüyorum. Sokağa çıkanların çoğu yakın bir zamanda Trump’tan randevu için sıraya girerlerse şaşırmam" dedi
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Belarus’tan dönerken uçakta gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Trump’ın ABD BaÅŸkanı seçilmesi iki ülke iliÅŸkilerini nasıl etkiler?” sorusu üzerine ErdoÄŸan, “Ä°lk akÅŸam kendisini telefonla arayarak tebrik ettim. BaÅŸkanlık görevini 20 Ocak 2017 tarihinde devralacak. Ä°mkan olursa, o tarihten önce de görüşmemiz söz konusu olabilir. Telefonda, karşılıklı olarak, en kısa sürede görüşmekten memnuniyet duyacağımızı ifade ettik. Türkiye’nin yurt dışına yapacağı ilk seyahatlerden biri olmasından memnuniyet duyacağımızı belirttim. Kendileri de olumlu bir yaklaşım sergilediler” ifadesini kullandı.
BÄ°ZE DAHA YAKIN
Trump’ın Suriye ve Irak konusundaki açıklamalarının Türkiye ile benzer olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, şöyle devam etti: “Mesela, uçuÅŸa yasak bölge meselesi çok önemli. Onların da benzer düşünceleri var. Bu, bize göre hayati bir konu. Biz terörden arındırılmış bir bölgeden bahsediyoruz. Ama buranın uçuÅŸa yasak bölge olarak ilan edilmesi gerekiyor. Bu yapıldığında eÄŸit-donata biz zaten varız. Görüştüğümüzde bunlar konuÅŸulur.”
CLINTON-FETÖ İLİŞKİSİ
Trump’ın FETÖ’den para alarak seçimi kazanmadığına vurgulayan ErdoÄŸan “Kendi imkanlarıyla geldi. Mali gücü vardı, kampanyasını büyük oranda kendi imkanlarıyla yaptı. DiÄŸer tarafla ilgili olarak, onların malum yapıdan para alındığına dair söylentiler basına da yansıdı. Bu iddiaların inceleneceÄŸine dair haberler de var. Åžahsen ben, Trump aleyhtarı gösterilerin, kaybedenler arasındaki bazı kesimlerin hazımsızlığının göstergesi olduÄŸuna inanıyorum” diye konuÅŸtu.
GÖSTERİLER GEÇİCİ
Bir soru üzerine Trump aleyhine Avrupa ve Amerika’da yapılan gösterilere de deÄŸinen ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye için bir üst akıl vardı o belli. Amerika için de bir üst akıl var. Burada, deÄŸerlendirmeler baÅŸta olmak üzere her konuda sabırlı olmakta fayda var. Seçim öncesi Trump ya da Clinton ile görüşmedik. “ABD halkı kimi seçerse onunla çalışırız” dedik. Önceden tek bir adayla görüşmek yanlış anlaşılmalara neden olabilirdi. Belki ikisiyle aynı anda bir görüşme temin edilse, görüşebilirdik. Ama birisiyle görüşüp, diÄŸeriyle görüşmezsek olmazdı. Siyaseten bunu doÄŸru bulmam. Åžu anda Trump’a karşı yapılan bazı gösterilerin geçici olduÄŸunu düşünüyorum. SokaÄŸa çıkanların çoÄŸu yakın bir zamanda Trump’tan randevu için sıraya girerlerse ÅŸaşırmam.”
PKK SÄ°NCAR’DA
Suriye ve Irak’ta çok kan kaybedildiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, buralardaki sorunların Türkiye için büyük tehdit oluÅŸturduÄŸunu anlattı. Irak’ta da merkezi yönetimin ülkeye hakim olmakta zorlandığını ifade eden ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi: “Maliki’ye Kandil’e müdahale etmesini söylediÄŸimde, (Benim oraya müdahale edecek gücüm yok) diyordu. (Sen müdahale etmezsen, ben müdahale etmek durumunda kalacağım) diyordum. O da, (Edebilirsiniz) diyordu. Nitekim o dönemlerden bu yana, Kandil’e müdahalelerimizi yaptık, yapıyoruz. Åžimdi benzer bir durum Sincar için geçerli. Sincar da ÅŸu anda Kandil’in bir baÅŸka versiyonu... Åžimdi orada PKK’lılar var. Orayı kontrolleri altına almak suretiyle oradan bize güya korku verecekler.”
DOÄžRU OLMAZ
BaÅŸbakan Yıldırım’ın MHP Lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşme hatırlatılarak, “Türkiye’nin ihtiyacı hemen BaÅŸkanlık seçimine gitmek mi, 2019’u beklemek mi?” sorusu üzerine ErdoÄŸan şöyle konuÅŸtu: “Bu safhada benim takvimle ilgili açıklamada bulunmam doÄŸru olmaz. Sayın BaÅŸbakan ile Sayın Bahçeli’nin yaptığı görüşmeyle alakalı olarak her iki taraf ikiÅŸer-üçer arkadaÅŸ belirleyip onlar bir çalışma yapacak. O çalışmadan sonra sanıyorum tekrar bir araya gelecekler. Dolayısıyla takvimin nasıl belirleneceÄŸine, sürece hep birlikte ÅŸahit olacağız. Åžu anda attıkları adımın olumlu istikamette olduÄŸunu görüyorum. Temennim odur ki, olumsuzluklar üzerine deÄŸil, olumlu bir yaklaşım üzerine bina edilen bir süreç olur.”
BATI ŞİRAZEDEN ÇIKTI
Avrupa’nın teröristlere kapılarını açtığının hatırlatılması üzerine ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu: “O konu çok daha ileri aÅŸamaya geçti. Almanya’da CumhurbaÅŸkanlığı makamının yaptığını düşünün: Terörden yargılanarak 5 yıl ceza almış, adli kontrolle serbest bırakılmış, buradan kaçmış olan birisini alıyor, kendi makamında eÅŸiyle beraber karşılıyor. Ona özel muamele yapıyor. Aynı ÅŸekilde Fransa’da Paris Belediyesi fahri hemÅŸehrilik beratı veriyor. Bunlar tam bir skandal. Bu skandallar, aslında yarın dönüp onları vuracak. Batı’daki bazı kuruluÅŸlar, Türkiye’deki yönetime karşı sırtını teröre dayamış olanlara tutup sahip çıkıyorlar. “Sırtımızı PKK’ya, PYD’ye, YPG’ye, Kandil’e dayıyoruz” diyenlere yarın bunlar ödül vermeye kalkarlarsa ÅŸaşırmayın. Ne yazık ki Avrupa Konseyi’nde de, Avrupa Parlamentosu’nda da, binaların koridorlarında, her yerde terörist başının resimlerinin asılmasına müsaade edilebiliyor. Oralarda terör örgütün afiÅŸleri, pankartları asılıyor; çadır kurmasına müsaade ediliyor. Bunu yapan Belçika’ya hiç bir ÅŸey demeyenler, gelip bize adeta akıl vermeye kalkıyorlar. Åžu anda Batı’da adeta ÅŸirazesinden çıkmış bir yapı var.”
AÇIKÇA SÖYLEYİN
Avrupa BirliÄŸi’nin Türkiye’yi adeta zorlayarak AB sürecinin dışına çıkarmak istediÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, “EÄŸer bizi istemiyorlarsa, ev sahibi olarak, bunu açıkça söylesinler, gereken kararı alsınlar. Bize yapılanlara karşı ilanihaye sabredemeyiz. Ä°leride gerekirse, biz de halkımıza sorma yoluna gideriz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
TÃœRKMENLERE HAKSIZLIK YAPILMAMALI
Türkmen kenti Telafer’in nüfusunun 400 binden 60 bine indiÄŸine dikkati çeken ErdoÄŸan, “Orada ciddi bir sıkıntı orada yaÅŸanıyor. Öbür tarafta Musul meselesi var. PeÅŸmergeler ile Ninova muhafızları arasındaki dayanışması olumlu. Malum HaÅŸdi Åžabi, Musul için sürekli bir tehdit. HaÅŸdi Åžabi’nin tavrı, Irak’ta Pers yayılmacılığının giderek baskın çıkması müspet ÅŸeyler deÄŸil. Bu anlayışla Kerkük, Musul ve benzeri yerleri kontrolleri altına almak istiyor. Samimi, adil bir Irak yönetimi her zaman bizim desteÄŸimizi yanında bulacaktır. Ama orada soydaÅŸlarımıza haksızlık yapılmamalı. Bugün Musul’da, 1,5 milyon Sünni Arap, 400 bin Türkmen, 100 bin civarında da Sünni Kürt var. Haksızlığa, maÄŸduriyete meydan verilmemeli” dedi.
KULAKLARIMIZI DAVETLERE TIKAMAYIZ
“Sınıra yapılan yığınağın bununla ilgisi var mı?” sorusu üzerine ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti: “Bu destekle de ilgisi var tabii. Biz güvenliÄŸimizi saÄŸlamak, bunun için hazırlıklı olmak durumundayız. BaÅŸta Telafer, Sincar, Musul olmak üzere bölgedeki geliÅŸmeleri yakından izliyoruz. BaÅŸika’daki kampımız da esasen bölge insanlarına destek amaçlıdır. Bizden eÄŸit-donat talebi olduÄŸu için gittik. PeÅŸmergeyi, Ninova Muhafızlarını orada eÄŸittik. Hatta hatta merkezi yönetimin elemanları bile orada eÄŸitim aldılar. DEAÅž’a karşı mücadelede BaÅŸika Ãœssü, oradan yetiÅŸenler önemli bir rol oynadı. Türkiye’nin koalisyon güçleri arasında mutlaka olması gerektiÄŸini herkes biliyor. Türkiye’nin olmadığı bir koalisyon gücü orada bir defa sulhü, sükunu temin edemez. BaÅŸta Kuzey Irak’taki yerel yönetim olmak üzere, bölgedeki yetkililerin, Musul’daki kardeÅŸlerimizin davetlerine kulaklarımızı tıkayamayız.
Henüz yorum yapılmamış.