Sosyal Medya

Dünya

Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlayan skandala tepkiler artıyor.



Gösteriye, üç muhalefet partisi de destek verdi. Güvenlik yetkilileri, göstericilerin sayısının 170 bine ulaÅŸmasının  beklendiÄŸini, baÅŸkentte sıkı güvenlik önlemleri alındığını belirtti. BaÅŸkentte 25  binden fazla polis görevlendirildi.

Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının bir milyona  ulaÅŸacağını ileri sürdü.

Gösterinin, ülkede son 100 yıl içinde yapılan en büyük protesto eylemi  olması bekleniyor. Ãœlkede en son 2008’de 80 bin kiÅŸi, hükümetin ABD’den dana eti  ithalatını sürdürme kararını protesto etmek için gösteri düzenlemiÅŸti.

Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor

GeçmiÅŸte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doÄŸaüstü  güçlere sahip olduÄŸunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin devlet  baÅŸkanının önemli konuÅŸma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Park ile iliÅŸkisini kullanarak iÅŸ adamlarını bazı vakıflara bağış  yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini  destekleme adı altında, yardım kuruluÅŸlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar  geçirdiÄŸi iddia ediliyor.?

Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor

BaÅŸkentte geçen cumartesi günü de Park'ın arkadaşı Choi Soon-sil'in  devlet iÅŸlerini yönlendirmesine göz yumduÄŸuna iliÅŸkin iddialar üzerine binlerce  kiÅŸinin katılımıyla gösteri düzenlenmiÅŸti.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel  seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı  muhalefet partileri de Park'a istifa çaÄŸrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteÄŸi yüzde 5'e  kadar düştü.

Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor

Park Geun-hye, 2012'deki devlet baÅŸkanlığı seçimi kampanyası sırasında  ve 2013'te göreve baÅŸladığında Choi Soon-sil'in konuÅŸma metinleri ve halkla  iliÅŸkiler konularında kendisine yardımcı olduÄŸunu, ancak bu durumun o dönemde  sona erdiÄŸini belirtmiÅŸ ve halkından özür dilemiÅŸti

Başkenti bastılar! Halk istifa istiyor

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.