Sosyal Medya

Coğrafyamız

Araplar ne diyor?



Seçim kampanyası sırasında Ä°slam düşmanı ve ırkçı söylemleriyle dikkat çeken Donald Trump’ın ABD BaÅŸkanı seçilmesi Arap sokağı için de sürpriz oldu.

Tepkiler ve yorumlar çeşitli.

Bir yanda Trump’ın çılgınlığından ve ne yapacağının kestirilemez olduÄŸundan bahsedip endiÅŸe duyanlar, diÄŸer yanda Amerikan sisteminin Trump’ı da yola getireceÄŸini ve çok fazla bir ÅŸey deÄŸiÅŸmeyeceÄŸini söyleyip kaygıları gidermeye çalışanlar.

Obama gibi bir “münafık” ile karşı karşıya olmaktansa Trump gibi Sam Amca’nın gerçek yüzünü maskesiz temsil eden bir baÅŸkanı tercih edenler ve Amerika’daki protesto gösterilerine sevinenler de var.

Arap sokağında Trump’ın seçilmesine en çok sevinen Mısır cuntası.

Darbe yanlısı medya kendinden geçmiÅŸ bir halde Trump’ın Abdülfettah El Sisi’ye nasıl hayran olduÄŸuna ve artık Ä°hvan’ın iÅŸinin bittiÄŸine dair yayınlar yapıyor.

Hillary Clinton’ın Müslüman KardeÅŸler Cemaati’ni ve darbe karşıtlarını desteklediÄŸini öne süren Mısır medyasına göre Trump, Ä°hvan’ı en kısa zamanda terör örgütü ilan edecek.

Tabii bu arada ilginç bir manzara ortaya çıkıyor.

Trump’ın seçilmesiyle FETÖ liderinin Türkiye’ye teslim edileceÄŸini düşünenlerle Ä°hvan’ın sonunun geldiÄŸine inananlar aynı anda seviniyor.

Türkiye’de hükümet ve ErdoÄŸan yanlıları, Mısır’da da darbe ve Abdülfettah El Sisi yanlıları sonuçtan gayet memnun.

“Herkes kendi Trump’ına seviniyor” diyebiliriz.

Trump’ın OrtadoÄŸu danışmanı Lübnan Hıristiyanlarından Velid Faris.

Lübnan İç Savaşı’nda Hıristiyan milis gücü olarak ortaya çıkan, Sabra ve Åžatilla’da Ä°srail askerleriyle birlikte katliam yapan Lübnan Güçleri’nin eski liderlerinden.

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra Velid Faris’in yaptığı ilk açıklama “Trump, Müslüman KardeÅŸler’i terör örgütü kabul eden tasarıyı onaylayacak” oldu.

Bu arada seçimi kazandığı kesinleÅŸtikten sonra Trump’ın sitesinden Müslüman göçmenlerin Amerika’ya giriÅŸinin yasaklanmasıyla ilgili açıklaması kaldırılmıştı.

Trump’ın ekibi açıklamanın siteden kasıtlı olarak kaldırılmadığını öne sürdü ve nitekim o ırkçı açıklama siteye yeniden döndü.

ABD’nin birkaç gün önce seçilen yeni baÅŸkanı, seçim kampanyası sırasında baÅŸkan seçilmesi halinde Tel Aviv’deki ABD BüyükelçiliÄŸi’ni Kudüs’e taşıyacağına dair söz vermiÅŸti.

Ä°srailli yetkililer Trump’a ÅŸimdiden “Sözünde dur” çaÄŸrıları yapmaya baÅŸladı.

Buna karşılık, Suudi Arabistan istihbarat eski direktörü ve Washington eski büyükelçisi Prens Türki El Faysal, “Trump ABD BüyükelçiliÄŸi’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşırsa 57 Ä°slam ülkesi büyükelçilerini Washington’dan geri çeker” demiÅŸ.

Prens Türki El Faysal’ın tehdidi kulaÄŸa hoÅŸ gelse de - maalesef - gerçeklikten epey uzak.

Ä°slam ülkeleri Washington’a karşı böyle bir birlik gösterebilselerdi bölgedeki birçok sorun kendiliÄŸinden çözülür, Ä°srail bugün Mescid-i Aksa’yı bölme ve hatta yıkma planları yapamazdı.

Arap sokağında bu ara gündemde olan bir baÅŸka konu da Trump’ın Körfez ülkelerine bakışı.

ABD’nin yeni baÅŸkanı seçim kampanyası sırasında Virginia’da yaptığı konuÅŸmada, “Körfez ülkelerinin paradan baÅŸka bir ÅŸeyleri yok. Washington’ın desteÄŸi olmasaydı o ülkeler var olmazdı” dedikten sonra eklemiÅŸti:

“O ülkelere gideceÄŸim ve desteÄŸimizin karşılığını ödemelerini saÄŸlayacağım. 19 trilyon dolar borcumuz var. Bunu biz ödemeyeceÄŸiz.”

Trump, daha önceki bir açıklamasında da Suudi Arabistan’ı “sağılacak inek” olarak nitelendirmiÅŸ ve kraliyet ailesine saÄŸladığı korumaya karşılık gelirlerinin dörtte üçünü Amerika’ya vermesi gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

Trump’ın ekibinin OrtadoÄŸu ülkeleri yetkililerine seçim kampanyası sırasında söylenenlere aldırmamaları ve yeni baÅŸkanın Beyaz Saray’a yerleÅŸtikten sonra izleyeceÄŸi politikaların seçimlerden önce söylediklerinden farklı olacağı yönünde güvence verdiÄŸi söyleniyor.

Özetle söylemek gerekirse, ÅŸu an birçok kimse Amerika’nın 45’inci baÅŸkanının atacağı pratik adımları bekliyor…

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.