Güncel
Çin, Güneşi de kopyaladı, şaka değil!
Follow @dusuncemektebi2
Çin
Yapılan deneyde 102 saniye boyunca korunan 49.999 milyon derecelik ısı dünyanın çekirdek sıcaklığının 8600 güneşin çekirdek sıcaklığının ise üç katı.
GÃœNEÅžLE AYNI PRENSÄ°BÄ°
Deney, Deneysel İleri Derecede Süper İletken Nükleer Kaynaşım Halkası (EAST) olarak bilinen termonükleer reaktörde gerçekleştirildi. Güneşin enerji üretme prensiplerini kullanan reaktör, Jiangsu bölgesinde bulunan Çin Bilim Akademisi bünyesinde olan Plazma Fizik Enstitüsünde bulunuyor.
Bütçesi 37 milyon Amerikan Doları olan proje, Endüstriyel Devrimi’nden beri bilim insanlarının çözmeye çalıştığı, makinelerden, doÄŸanın saÄŸladığından daha fazla enerji elde edilebilir mi sorusuna cevap arıyor.
NÃœKLEER FÃœZYON NEDÄ°R?
Nükleer füzyonun çalışma prensibi, iki ayrı hidrojen gazını, döteryum ve tritium, yaklaşık 100 milyon derece ısıya çıkararak, işlem sonrası oluşan plazmadan enerji elde etmek üzerine olup, fosil yakıtlara göre çok daha fazla enerji üretmesi, karbon salınımı olmaması ve güvenlik riski oluşturmaması gibi avantajları vardır.
Culham Füzyon Enerjisi Merkezi’nin açıklamasına göre nükleer füzyonla elde edilen bir kilogram yakıttan elde edilecek enerji, 100 milyon kilogram fosil yakıttan elde edilen enerjiye eÅŸdeÄŸer.
Günümüz teknolojisiyle bu kadar yüksek ısılara birkaç dakikadan uzun süre dayanabilecek çekirdekler üretilemediÄŸi için, bilim insanlarının önündeki sorun, GüneÅŸ’in sıcaklığının üç katına, bir güç kaynağı olarak kullanılabilmesine izin verecek kadar dayanabilecek bir çekirdek üretmek.
Henüz yorum yapılmamış.