Sosyal Medya

Güncel

Avrupa'da tahammülsüzlük veba gibi yayılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor." dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) yaptırılan Minsk Camisi'nin açılış törenine eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile katıldı. 

Tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirten Erdoğan, açılışı Belarus Devlet Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yapmaktan duyduğu bahtiyarlığı ifade etti.

Lukaşenko başta olmak üzere eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "İnşallah bu ibadethane aynı zamanda Türk-Belarus dostluğunun da simgelerinden biri olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Belarus'un farklı köken ve inanca sahip insanların aynı çatı altında huzur ve barış içerisinde yaÅŸadığı bir ülke olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, "Burada farklılıkların bir tehdit ve tehlike olarak deÄŸil büyük bir zenginlik olarak görüldüğüne ÅŸahit oluyoruz. Dinleri, kültürleri, inançları farklı olan insanlar aynı ortak gelecek vizyonuyla Belarus’un istikrarı, büyümesi, uluslararası alanda hak ettiÄŸi yeri alması için var gücüyle çalışıyor." diye konuÅŸtu.

"BOMBALARDAN KAÇAN İNSANLARA KAPILARIMIZI KAPATAMAYIZ"

Belarus’un bu özelliÄŸinin, içinden geçilen sıkıntılı dönemde çok deÄŸerli olduÄŸuna inandığını belirten ErdoÄŸan, ÅŸu ifadelere yer verdi:

"Bu güzel manzaraya maalesef dünyanın birçok ülkesinde rastlamak mümkün deÄŸildir. Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoÅŸgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor. Sırf kimliÄŸi, kılık kıyafeti, inancı farklı olduÄŸu için insanlar ayrımcı politikaların, ÅŸiddetin muhatabı olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak, kendilerine güvenli bir gelecek kurabilmek için dünyanın çalkantılı bölgelerinden kaçan mazlumların Avrupa kapılarına dayandıkları, buralarda yaÅŸadıkları dramları hepimiz izliyoruz. Türkiye olarak 6 yıldır Suriye ve Irak’tan ülkemize gelen mültecileri burada anlatacak deÄŸilim, onlara ev sahipliÄŸi yapmaya devam ediyoruz, edeceÄŸiz. Çünkü inancımızın gereÄŸi budur. Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız. Açılışını yaptığımız bu cami kendisinin ülkesindeki Müslümanları sahiplendiÄŸini göstermekte, Sayın LukaÅŸenko’yu bu noktadaki hassasiyeti sebebiyle ÅŸahsım ve milletim adına tekrar kutluyorum. Belarus halkının turizmde en önemli destinasyon olarak ülkemizi görmesinin de aramızda halklarımızın kaynaÅŸması bakımından ne kadar önemli oluÄŸunu ifade etmeyi de görev telakki ediyorum."

"İSLAM'IN GERÇEK DEĞERLERİNİ TANITMADA BÜYÜK ROL OYNAYACAKTIR"

Belarus CumhurbaÅŸkanı Aleksandr LukaÅŸenko, Minsk Camisi'nin açılışında yaptığı konuÅŸmada, caminin sadece Belaruslu Müslümanlar için deÄŸil, bütün Belarus halkı için bir müjde olduÄŸunu ifade etti.  

Ä°lk defa 14. yüzyılda Müslümanların Belarus topraklarına geldiÄŸini ve kolayca halkın bir parçası olduÄŸunu anlatan LukaÅŸenko, müslümanların da halk ile birlikte vatanlarını, kültürlerini ve geleneklerini koruduklarını söyledi. 

Ülkelerinde barış ve huzurun çok önemli olduğunu vurgulayan Lukaşenko, herkesin kendi inancını yaşamasına değer verdiklerini belirtti.

LukaÅŸenko, “Biz bugün bu büyük camiyi açıyoruz. Çünkü bu cami Belarus’ta sadece Müslümanların evi deÄŸil aynı zamanda Belarus’un da kültürünün geliÅŸmesine büyük katkı yapacak bir ibadethanedir. Eminim, dostum Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın desteÄŸi ile yapılan bu cami bütün Belarus Müslümanları ve halkı için önemli bir manevi merkez haline gelecektir. Bu caminin açılışı umarım Ä°slam’ın gerçek deÄŸerlerini tanıtmada büyük rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.