Kürsü
Kaç Gülen kaç, Trump geliyor!
Kaç Gülen kaç! Sizinkilerin ve Demokratların gözünde de “Kifayetsiz muhteris” Trump geliyor. Bu arada, Ankara’daki ABD büyükelçisi de hukuk dışı darbe girişimi sorumlularının iade edileceği sinyalini verdi hemen seçim sonrası..
Gülen tası tarağı toplayıp Merkelland’a gitmeli. Orada ABD de var, Ä°ngiltere de, Fransa da, Vatikan da var orada Ä°srail de!
Trump biraz bizim Jetpa’ya benzemiyor mu? Trump “Yeniden büyük Amerika”dan söz ediyor. Bu slogan Erbakan’ın deÄŸil mi?
Ha! Bu arada Demokrat listeden bir de başörtülü milletvekili seçildi..
Bu seçimlerde ABD’nin 59 büyük Media’sının 57’si Trump’a karşı idi.. Sanatçılar da öyle.. Bu seçimde Media saltanatı da yerle bir oldu..
Biraz da esoterik takılalım. Bu 45. BaÅŸkan deÄŸil mi. 4+5=9. 9 sıfır sayılır. 1 Ocak Amerikan tarihinde yeni bir baÅŸlangıç olacak. 18. Ordu bakanı idi, 27. SavaÅŸ bakanı, daha önce. Her ikisi de Cumhuriyetçi idi.. Guam’lıların 32 yıllık kehanetleri de bu sefer tutmadı.
Clinton, ABD tarihinde başkanlığa aday gösterilen ilk kadındı. Ve zorlu bir mücadele sonunda az farkla kaybetti. Bu durum siyasi rekabetin kesinleşeceğini gösteriyor.. Amerikan siyasetinde popülizm dönemi başlıyor. Yönetim ülkede birlik için dış tehdidi örgütleyebilir.. Halkına bir başarı sunmaları gerek..
Bu süreçte, Türkiye açısından ÅŸimdi Gülen’in geleceÄŸi öncelikli bir gündem maddesi olarak masada olacak. Ve tabii PKK-PYD, Irak ve Suriye konusu öncelikli bir diÄŸer gündem.
Hillary Diane Rodham Clinton 1947 doÄŸumlu. Siyaset ve Hukuk eÄŸitimi aldı. ABD’nin 67. DışiÅŸleri Bakanı oldu. EÅŸi 42. baÅŸkan idi. EÅŸi hem ÅŸansı, hem ÅŸanssızlığı..
Clinton’ın özgüveni yüksek bir lider olduÄŸu söylenir.. Onu yakından tanıyanlar ÅŸu özelliklerine dikkat çekiyorlar.. KuÅŸkucu, kurnaz, hedefe adım adım ilerleyen, konjonktürü kollayan fırsatçı, tavizsiz, gerçekçi, pratik zeka, ihtiÅŸama düşkün, gelecek vizyonuna sahip
Donald John Trump 1946 doÄŸumlu. Ä°ÅŸletme mezunu, iÅŸadamı. Trump Clinton’dan 1 yaÅŸ daha büyük. Trump ikiyüzlü, pragmatik bir adam. Kavgacı, deÄŸiÅŸken, sevimsiz, huysuz, çok hızlı deÄŸiÅŸen, blöf yapan, karşısındaki üzerinde baskı oluÅŸturmak için kendini olduÄŸundan güçlü göstermeye meraklı, hızlı hareket eden, yenilmeyi hazmedemeyen, sürekli yeni çözüm yolları arayan bir karakter.. Rekabetçi ve kavgacı..
Clinton 69, Trump 70 yaşında. Clinton Yale Ãœni.’den, Senatör, DışiÅŸleri Bakanı, Chicago doÄŸumlu, Ä°ngiliz/Galler kökenli.. Trump Pensilvenya Ãœni.’den, Newyork doÄŸumlu, Alman Ä°skoç kökenli. 4 kere iflas baÅŸvurusunda bulunmuÅŸ. Clinton tek çocuklu, Trump 5 çocuklu ve eski bir Demokrat.. Seçim öncesi oylar eÅŸit gözüküyordu. Seçimin sonucunu sandığa gitmeyenler belirledi sanki. Her iki adayın da olumlu yönünden çok olumsuz yönleri baskındı. Seçmen kim kazanırsa kazansız iÅŸinin kolay olmayacağı ve bunun faturasının ABD için çok ağır olacağı düşüncesindeydi.. Seçmen umuduyla deÄŸil, korkusuyla hareket etti. En iyiyi deÄŸil, en az kötüyü bulmaya çalıştı.
Clinton’ın kadınlığı dışında saÄŸlık durumu da sıkıntılıydı.. FETÖ ile iliÅŸkisi, e-mail skandalı, FBI’dan gelen açıklamalar can sıkıcıydı.. Trump da daha temiz deÄŸildi. “Tencere dibin kara, seninki benden kara” hesabı. Müslümanlar her iki aday arasında fark görmüyor. Ama Clinton ile Trumparasında temelde bir görüş ayrılığı olmasa da Trump’ın Ä°slam karşıtlığı sözlerine daha çok yansıyordu. Clinton daha diplomatik bir dil kullanıyordu.
Amerikan seçmeni, nasıl olup da böyle iki olumsuz aday arasına sıkıştığı, mecbur kaldığı konusunda sıkıntılı.. Sonuçta, seçmen iki yanlıştan birisi için oy kullandı ve sonuç bu. Trump seçimlerle ilgili hile yapıldığına dair endiÅŸeleri olduÄŸunu açıkladı bu arada.. Yani seçimlere bir de ÅŸaibe karıştı. Bu arada Clinton’ın e-mail skandalı olayına karışan kiÅŸilerin arkası arkasına ölmesi de seçim sürecinin derin gündemi olarak hep akıllarda idi..
Sandığa giden seçmen sayısı %50 civarında. %50’nin de kimse %50’sini alamadı.. %47.8 ve %47.4. Oy oranında %0.4 fark olsa da 276-218 delege. 58 sandalye farkı var.. Kongre, temsilciler Meclisi ve Beyazsaray Cumhuriyetçilere emanet..
Bu seçimler 58. ABD baÅŸkanlık seçimi olacak ve 45. BaÅŸkan seçildi. Bu seçimlerde Demokratik Parti’nin adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, Libeteryen Parti’nin adayı Gary Johnson ve YeÅŸil Parti’nin adayı Jill Stein seçmenden oy istedi.. Bu seçimde Filler ve EÅŸekler yarıştı. Cumhuriyetçilerin amblemi Fil, Demokratların amblemi EÅŸek.
ABD 2012 BaÅŸkanlık Seçim Sonuçlarına göre Demokratlar %51.1, Cumhuriyetçiler %47.2, Liberaller %0.99, YeÅŸil Parti %0.36. Seçime katılım geçen seçimde %58.2 idi. Demokratlar 65.910.437, Cumhuriyetçiler 60.932.795 oy almıştı. 127 milyon seçmen oy kullanmıştı. Bu yılki seçimde erken oy kullanan seçmenlerin sayısı rekor düzeye ulaÅŸtı. 2012 yılındaki baÅŸkanlık seçiminde 235 milyon seçmenin yaklaşık 130 milyonu sandık başına gitmiÅŸti. Seçmen umutları ile deÄŸil, korkuları ile hareket ediyor. Seçmenlerin %25’i kendi adayını seçtirmek için deÄŸil, ötekilerin adayı seçilmesin diye sandığa gitti... Seçmenin korkusu ümidinden fazlaydı. Clinton hastalanana kadar yarışı önde götürüyordu. O günden sonra geliÅŸmeler hep Clinton’ın aleyhine geliÅŸti.. Seçimden sonra “Reel Politik” bugünkü söylemlerin ötesinde bir durumda kendini gösterecek..
Clinton kaybetti. Rothchild, NYT, CNN, Holywood da kaybetti. ABD yeni bir 11 Eylül yaÅŸayabilir.. Derin Amerika’nın bu sonuçlar karşısında ne yapacağını bu arada göreceÄŸiz..
Rothchild’in yeni merkezi Nervada Demokratların ama Pensilvanya Trump’ın.
Seçim sonuçları Türkiye açısından ayrı bir öneme sahip. Hem Ä°slamifobia, hem bölge siyaseti, hem de Fetullah Gülen’in akıbeti, bir ÅŸekilde seçim sonuçları ile baÄŸlantılı. Ve tabii, NATO’nun geleceÄŸi, BM’nin geleceÄŸi de bu sonuçla ilgili.
Seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz yönetim hemen değişmeyecek. Yılbaşına kadar bir geçiş dönemi olacak ve sonra ne olacaksa olacak..
Bugünkü kriz kapitalizmin krizi. Bugün gelinen nokta, Amerikan yüzyılının ve Amerikan rüyasının sonudur. Bugün gelinen nokta, Amerikan Doları, NATO ve dünya derin devleti için kritik bir eşiktir.. Bu anlamda seçim sonuçları ne olursa olsun 2017 yeni bir başlangıç olacaktır.
Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Selâm ve dua ile.
Abdurrahman Dilipak
Henüz yorum yapılmamış.