Sosyal Medya

Dünya

Trump'ın başkanlığına dünyadan tepkiler

Tepkileri en çok merak edilen İran ve Rusya başta olmak üzere bütün ülkeler, ABD Başkanı seçilen Trump'la ilgili ilk değerlendirmelerini paylaşıyor.



ABD'de Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ın 2016 baÅŸkanlık seçimlerini kazanarak ABD’nin yeni baÅŸkanı seçilmesi dünyada da geniÅŸ yankı buldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'a tebrik telegrafı gönderdi. Telgrafta Putin, Trump'la birlikte ABD-Rusya ilişkileri ve uluslararası konularda çalışmayı umduğunu söyledi.

Ä°RAN

Ä°ran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi,  Ã¼lkesinin Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) baÅŸkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump döneminde yaÅŸanacak her türlü geliÅŸmeye hazır olduÄŸunu belirtti.

Ä°ran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e konuÅŸan Kemalvendi, Trump'un  seçim kampanyasında Ä°ran ile imzalanan nükleer anlaÅŸmayı feshedeceÄŸine iliÅŸkin söylemlerine iÅŸaret ederek, Tahran'ın anlaÅŸmanın devamından yana olduÄŸunu dile getirdi.

Kemalvendi, aksi bir durumda ise ülkesinin uzun vadeli planlara sahip olduÄŸunu ifade ederek, "Ä°ran her türlü geliÅŸmeye hazırlıklıdır" dedi.

Trump, seçim kampanyasında sık sık Ä°ran ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanan  nükleer anlaÅŸmayı eleÅŸtirmiÅŸti.

BaÅŸkan olması halinde nükleer anlaÅŸmayı yırtıp atacağını öne süren Trump'a, zaman zaman anlaÅŸmayı eleÅŸtiren ve ülkeye fayda saÄŸlamadığını söyleyen  Ä°ran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Onlar anlaÅŸma metnini yırtarsa biz onu ateÅŸe veririz." karşılığını vermiÅŸti.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Ulyukaev de gazetecilere yaptığı açıklamada,"Rublenin dalgalanmasına ciddi etkisi olacağını düşünmüyorum. ABD'deki seçim sonuçlarının etkisinde kısa süreli bir dalgalanma olabilir, fakat sonra her ÅŸey sakinleÅŸecek. Etkisi çok az olacak" dedi.

Aynı zamanda Bakan başkanlık seçimlerinin Rusya'nın uzun vadede para ve kredi politikasını etkilemesinin mümkün olmadığını belirtti.

Ulyukaev, "Hükümet her halükarda deÄŸiÅŸecek. Tüm senaryolarda etki çok düşük olacak. Rusya ve ABD'nin Ticaret Bakanlığı düzeyindeki temasları yok denilecek kadar az" diye ekledi.

DÃœNYADAN GELEN DÄ°ÄžER TEPKÄ°LER

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Marc Ayrault: Fransa ABD’nin müttefikidir. Bu nedenle Dünya’da istikrar ve barış için birlikte çalışmamız gerekiyor. Yeni BaÅŸkan’ın ne yapmak istediÄŸini anlamamız ihtiyacımız var.

Angela Merkel’in Muhafazakar Partisi’nin üst düzey üyesi olan Norbert Roettgen: ABD’nin yeni BaÅŸkanı eÄŸer kızgın sisiyle ofisine girer ve bu kızgın ses dünyanın en güçlü adamı haline gelirse ne yapacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yok.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen seçim sonuçlarını “büyük bir ÅŸok” olarak yorumladı.

Fransa’nın aşırı saÄŸcı Ulusal Cephe Partisi Lideri Merine Le Pen ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD’nin yeni BaÅŸkanı Donald Trump’a ve özgür Amerika Halkına tebrikler" dedi.

Güney Kore DışiÅŸleri Bakanı Yun Byung-se, "Bay Trump’ın ABD’nin hali hazırdaki nükleer ve füze testler konusunda Kuzey Kore üzerinde mevcut ABD politikasını devam ettireceÄŸine inanıyorum" dedi.

Hollandalı aşırı saÄŸcı Lider ve milletvekili Geert Wilders seçim sonuçlarını sevinçle karşılayanlardan. Florida ve Utah’ta Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından, “(Florida ve Utah’lı) vatandaÅŸlar kendi bölgelerini geri aldılar. Bizde alacağız.” dedi.

Ä°ngiliz İşçi Partisi Milletvekili David Lammy; "2016 karanlık bir yıl oldu. Korkuyorum önümüzdeki yıllar daha da karanlık olacak" dedi.

Meksika’nın eski BaÅŸkan Adayı Andres Manuel Obrador ise sükûnet çaÄŸrısında bulunarak Meksika’nın “özgür, bağımsız ve egemen bir ülke” olduÄŸunu söyledi.

Ä°sveç’in eski BaÅŸbakanı Carl Bildt ise “2016 Batı’nın “çifte felaket” yaÅŸayacağı bir yıl olacak gibi görünüyor” dedi.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas “Biz iki devletli çözüm temelinde seçilmiÅŸ yeni BaÅŸkan ile 1967 sınırlarında bir Filistin Devleti kurmak için hazırız.” dedi.

Çin DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, “yeni ABD BaÅŸkanı ile istikrarlı ve saÄŸlıklı geliÅŸmeler saÄŸlamak için çalışacağız

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.