Sosyal Medya

Kürsü

3. Dünya Savaşı mı? Kıyamet mi?

Sonunda pes edeceğim. Genç yeğenlerim ABD ve Avrupa kamuoyunu yakından takip edip, ciddi ciddi komplo teorileri okur ve beni de okumam için teşvik ederlerdi. Ben ise daha rasyonel, veriye, bilgiye dayalı analizler yapmalarını isterdim. Sonunda yaşananları artık rasyonel akıl, bilimsel veri, mantık ile açıklayamayacak duruma geldiğimi fark ettim. Yeğenlerim zafer kutlaması yapıyor şimdi.



Sadece Ortadoğu mu karışık?
 
Önceleri sadece Ortadoğu'da, bazı ülkelerde akıl dışı olayların, politikaların izlendiğini düşündüm. Bu devirde Mısır'da darbe olacağına, bunu ABD ve Avrupa'nın destekleyeceğine pek inanmadım. Oldu. Batı, Suudi Arabistan, İran koalisyon kurup, canla başla destek verdi darbeye. Akıl alacak gibi değildi.
 
İran'ın önce Irak'ta, Suriye'de, sonra Yemen'de, Bahreyn'de, Suudi Arabistan'da, Lübnan'da yayılmacı politikalar izleyeceğini, savaşlara gireceğini, işgaller yapacağını söyleseler inanmazdık. Hele hele tüm bunlara Amerika'nın göz yumacağı iddiası 'akla zarar' gelirdi. Oldu, hepsi oldu.
 
Irak, Suriye, Lübnan, Yemen'de Şii-Sünni savaşı çıkacak, Müslümanalar vahşice birbirini kesecek, 600 binden fazla insan ölecek, 8 milyon Müslüman mülteci durumuna düşecek dense, kimse inanmazdı. Oldu, gerçek oldu.
 
Türkiye'de Gezi olaylarının şokunu yaşarken, PKK şehirleri işgal edecek, ikisi örtülü (MİT ve 17/25 Aralık), biri açıktan (15 Temmuz) üç darbe geçireceğimizi, insanların sokaklarda F16 ile vurulacağını söyleselerdi, 'aklını mı oynattın' derdik, ama oldu. FETÖ'de, yüzbinlerce insan bir meczubun peşinden gidip, ülkeyi kana buladı. Daha korkuncu hala da o meczuba inanıyorlar. Akla zarar şeyler gerçekleşti.
 
Amerika'da cinnet geçirenler
 
Önce sadece bizim bölgede oluyor bunlar sanıyordum. Bazı ülkelerin tüm bunları yaptırdığını düşünüyordum. Sonra ABD'deki akıl dışı politik hamleler başladı. 50 yıllık müttefikleri Suud, Türkiye, Katar'ı bir kenara bırakıp, 30 yıllık düşmanı İran ile müttefik oldu. Ortadoğu'da o kadar akıl dışı davrandı ki, savunma bakanları, diplomatlar, askerler isyan edip, istifa etti.
 
ABD içinde ırkçılık yükseldi. Her gün siyahiler, beyaz polisler tarafından sokakta öldürülüyor. Okullarda caniler masum çocukları taradı, sokaklara korku yayıldı. Trump tüm bunların üzerine aday oldu, nefret söylemini alenileştirdi ve Müslümanları, Meksikalıları açıkça tehdit etti. Ve herkesin şaşkın bakışları arasında küfürler, tehditler, şantajlar, bel altı vurmalar arasında ABD bir seçim yaptı. O, seviyesi yerlerde sürünen Trump, seçmenin yarısının oyunu aldı neredeyse. Amerika'da bunlar olacak denseydi kim inanırdı?
 
Avrupa delirmek üzere
 
Avrupa'da ırkçılık, Ä°slamifobia zirveye çıktı. Metroda, sokakta Müslüman kadınlar, insanlar dövüldü, camiler kundaklandı. Bunları savunan partiler oy topluyor. Macaristan'da %60'a dayandı. Avrupa BirliÄŸi mülteciler konusunda öylesine akıl dışı davranıyor ki, Akdeniz'de mülteci botlarını batırıp, insanların ölümüne neden olan asker ve polislere kahraman gözüyle bakıyorlar. 
 
Ä°ngiltere, o çıkarlarına, konforuna düşkün Ä°ngiltere, AB'den çıkmayı oyladığında kimse 'çıkacak' demedi. Çıktılar. Hem de gerekçe olarak yabancıların Ä°ngiltere'deki varlığı etkili oldu. Brexit'ten sonra Ä°ngiltere'nin her yanında yabancılara saldırı arttı. 
 
Avrupa ÅŸiddet, öfke, yabancı düşmanlığı, Ä°slamifobia ve ırkçılığın her geçen gün yükseldiÄŸi eski engizisyon topraklarına dönmeye baÅŸladı. 
 
Dünyaya bir şey oldu
 
Düşünsenize, sevimli kangurularından başka bir şeyini bilmediğimiz, Avusturalya 58 milyar dolar silahlanmaya ayırdı. Ne yapacak? Kim gider de kanguru ülkesine saldırır? Ama inanıyorlar buna, o yüzden dünyaya bir şey oldu.
 
Tüm bunları sadece ve sadece 6 yıl önce kim tahmin edebilirdi? Hiçbirinin rasyonel bir açıklaması yok. Hiç birinin akılla, mantıkla bir açıklamasını yapamıyorum. 
 
Cinnet geçiren bir dünya, akıl tutulması yaÅŸayan ülkeler, devletler, liderler var. Ä°nsanlar sağır olmuÅŸ, kendinden baÅŸka kimseyi dinlemiyor, öfke her yandan akıyor. 
 
Dostluğun, iyiliğin, makul olmanın, adil olmanın, dürüst olmanın içi boşaldı, anlamı değişti. Akşam kahraman yatıp, sabah hain uyananlar ya da tersi olanlar, ne olduğunu anlayamıyor. Zaman hızlandı, hafızalar zayıfladı, ideolojiler karıştı, yeni sapık ekoller ilgi görmeye başladı. Kimse durduramıyor bu gidişi.
 
Ya 3. Dünya Savaşı, ya kıyamet!
 
O nedenle baÅŸka bir gerekçe aramaya baÅŸladım bunları açıklamak için. YeÄŸenlerimin pençesine böyle düştüm. Åžimdi her gün bana yazıp, daha da akıl dışı ÅŸeyler söylüyorlar. 
 
Biri, '3. Dünya Savaşı çıkartacaklar, ABD çökecek, Çin yükselecek, savaÅŸ Türkiye üzerinden çıkacak' diyor. 
 
DiÄŸeri, 'FETÖ'nün de dahil olduÄŸu sapık inançlı bir grup, mehdi gelsin diye tüm bu kaosu üretiyor' diyor. 
 
Bir diğeri, 'öylesine delirdi ki bu karanlık güçler, Tanrı'ya kıyameti erken kopartmak için uğraşıyorlar' diyor.
 
Bu akıl dışı teorilerin içinden birini seç beÄŸen diyorlar gülerek. Hala inanasım gelmiyor. Biz yine de rasyonel akıl, bilgi ve hikmetle olanları açıklamaya devam edelim. 
 
Ancak dünyadaki bu gelişmeleri anlamadan, bilmeden Türkiye'de yaşananları anlamanın da imkansız olduğunu bilmelisiniz.
 
KEMAL ÖZTÜRK / YENİ ŞAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.