Sosyal Medya

Güncel

ABD bugün Başkanını seçecek

Bütün dünyanın beklediği gün sonunda geldi. Bugün ABD



Yerel saatle 06.00’da baÅŸlayacak oy verme iÅŸlemleri, akÅŸam 19.00’da sona erecek. 230 milyon kayıtlı seçmenin bulunduÄŸu ABD’de, oy kullananların sayısının 150 milyonu bulacağı ifade ediliyor. 26 Ekim’de baÅŸlayan erken oy verme iÅŸlemlerinde oyunu kullanan seçmen sayısı ise 40 milyon civarında. Seçimlerde iki büyük partinin adayları dışında YeÅŸiller Partisi’nden Jill Stein ve Liberteryen Parti’nden Gary Johnson da yarışacak. Son anketlere göre oy oranları yüzde 2 ve yüzde 6 olan bu adaylara ÅŸans tanınmıyor. ABD’nin yeni baÅŸkanının çarÅŸamba sabahı belli olması bekleniyor.
 
FBI KRÄ°ZÄ° SONA ERDÄ°
Adaylar, son güne kadar seçim çalışmalarına devam etti. Clinton’ın Pensilvanya’da düzenlediÄŸi mitinge ünlü rock müzisyeni Bruce Springsteen bir konserle destek verdi. Trump ise Demokratlara yakın eyaletlerden Minnesota’daydı. Seçimden iki gün önce Clinton için olumlu, Trump için olumsuz bir haber geldi. FBI BaÅŸkanı James Comey, Clinton hakkında yeniden açılan e-posta skandalı soruÅŸturmasının kapandığını duyurdu. Clinton’ın dışiÅŸleri bakanı olduÄŸu dönemde resmi yazışmaları kiÅŸisel hesabından yapması nedeniyle yaz aylarında da bir soruÅŸturma açılmıştı. E-posta skandalı Clinton’ın seçim süreci boyunca başını en çok aÄŸrıtan konu olmuÅŸ, Jamed Comey için ‘seçimi etkilemeye çalıştığı’ yorumları yapılmıştı.
 
TRUMP’A TWITTER YASAK
Trump’la ilgili kötü haberse New York Times gazetesinden geldi. Gazete, adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberde, Donald Trump’ın kendi Twitter hesabına eriÅŸiminin, danışmanları tarafından engellendiÄŸini öne sürdü. Sosyal medyayı son derece aktif olarak kullanan adayın, seçime iki gün kala pot kırması korkusundan dolayı böyle bir kararın alındığı ifade edildi. Habere Demokrat Parti kanadından tepkiler gecikmedi. Clinton’a destek amacıyla Florida’da bir miting düzenleyen Obama, Trump’ın baÅŸkanlık için gerekli niteliklere sahip olmadığını belirterek “Twitter hesabını bile idare edemeyen biri, nükleer kodları elinde tutamaz” dedi.
 
Dünyada hemen hemen bütün ülkelerde seçimler pazar günü düzenlenirken, ABD’de salı günü yapılıyor. Bunun tarihi bir sebebi var. 1800’lü yıllarda bir tarım ülkesi olan Amerika’da, seçmenlerin kent merkezine gidip oylarını kullandıktan sonra geri dönmesi üç günü bulabiliyordu. Cuma, cumartesi ve pazar ibadet günleri olduÄŸu için seçimlerin salı ya da çarÅŸamba yapılması gerekiyordu. Ancak çarÅŸamba günü birçok kentte pazarlar kurulduÄŸundan salıda karar kılındı ve o tarihten bugüne gelenek devam etti.
 
EÅžEK VE FÄ°LÄ°N SIRRI
ABD’de Demokrat Parti amblem olarak eÅŸek figürü kullanırken, Cumhuriyetçilerin amblemi fil. EÅŸeÄŸin hikayesi, 1828 seçimlerine dayanıyor. Bu seçimlerde ikinci kez aday olan, aynı zamanda ABD’nin Ä°ngiltere’den bağımsızlığını kazanmasına büyük pay sahibi komutanlardan Andrew Jackson’ın muhalifleri, adayın bilgisizliÄŸine ve görgüsüzlüğüne gönderme yapmak amacıyla ona ‘eÅŸek’ lakabını takmıştı. Buna karşın eÅŸeÄŸin ‘inatçı, çalışkan ve dürüst’ bir hayvan olduÄŸunu savunan Jackson, bu lakabı propaganda unsuru haline getirdi. Jackson’ın yaptığı devasa eÅŸek amblemi, o günden bu yana Demokratların logosu oldu. Cumhuriyetçilerin fil sembolü ise 1874 seçimleri öncesinde çizilen bir karikatürle ortaya çıktı. Harper Weekly dergisinin karikatüristi Thomas Nast’ın çiziminde, Demokratların eÅŸeÄŸi bir aslan postuna bürünmüştür ve girdiÄŸi hayvanat bahçesindeki bütün hayvanları kaçırır. Ãœzerinde ‘Cumhuriyetçi Parti oyları’ yazan bir filse bütün heybetiyle yerinde durmaktadır. Bu karikatürün çok beÄŸenilmesinin ardından fil, Cumhuriyetçilerin amblemi olur.
 
BİR GÜNDE 157 SEÇİM
ABD halkı bugün sadece baÅŸkanını deÄŸil, aynı zamanda parlamentonun iki kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin tamamını, Senato’nunsa üçte birinin üyelerini belirleyecek. Temsilciler Meclisi için Demokratların çoÄŸunluÄŸu ellerinde tutması bekleniyor. Senato’da ise Cumhuriyetçilerin çoÄŸunluÄŸu kaybedebilcekleri endiÅŸesine dikkat çekiliyor. Öte yandan baÅŸkan ve Kongre seçimlerinin yanısıra 157 referandum da ABD seçmenleri tarafından oylanacak. ÇeÅŸitli eyaletlerde plastik torbaların yasaklanmasından balık avlama hakkına, asgari ücretten karbon salınımının kısıtlanmasına, marihuana kullanımının serbest bırakılmasından çevre koruma yasalarına birçok konuda seçmenler karar verecek.
 
ÖFKELİ BEYAZLARIN YENİ KAHRAMANI
Ä°ÅŸ adamı ve televizyon yıldızı Donald Trump, seçilmesi halinde 60 yıl sonra ilk kez siyasi kariyeri olmadan baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturacak ilk isim olacak. Geçen yıl haziran ayında aday adayılığını açıkladığı zaman çok az kiÅŸinin ÅŸans verdiÄŸi Trump, Cumhuriyetçilerin adayı olmayı baÅŸarmakla kalmadı, aynı zamanda baÅŸkanlık yarışında da önemli bir ÅŸansa sahip oldu. 1946 yılında New York’ta dünyaya gelen Trump, hızlı yaÅŸamı ve 2004’te yaptığı ‘reality show’ Çırak’la büyük şöhret sahibi oldu. Keskin söylemleriyle bilinen ve hemen her konuda sözleriyle büyük tartışmalar yaratan Trump, ağırlıkla ülkedeki işçi sınıfı beyazlardan destek alıyor. Meksika’dan göçmen giriÅŸini önlemek için sınıra duvar örme, ülkedeki yasadışı Latin kökenlileri sınırdışı etme ve Müslümanların ABD’ye giriÅŸini geçici olarak yasaklama vaatleriyle büyük tepki çeken Trump, hakkında çıkan cinsel taciz iddiaları nedeniyle zor günler geçirdi. Trump’ın, ünlü ve zengin olduÄŸu için kadınlara istediÄŸini yapabildiÄŸini söylediÄŸi bir konuÅŸma kaydının basına sızmasının ardından, 11 kadın medyaya verdikleri demeçlerde Trump’ın kendilerini daha önce taciz ettiÄŸini öne sürdü. Ancak ülkenin en büyük seçmen grubunu oluÅŸturan orta sınıf beyazların desteÄŸinin, Trump’ı baÅŸkanlığa taşıyabileceÄŸi belirtiliyor. Latin göçmenlerin ucuz iÅŸgücü olarak kullanılması nedeniyle iÅŸlerini kaybeden ya da daha az ücrete çalışmak zorunda kalan beyaz halk, umudu Trump’ta görüyor. 
 
 
 
HİLLARY CLİNTON 1,5 PUAN ÖNDE
ABD seçmenler, doÄŸrudan baÅŸkanı deÄŸil, baÅŸkanı seçecek olan ikinci derece seçmenleri seçiyor. Toplam 538 delege, eyaletlere nüfuslarına göre dağıtılıyor. 55’le en çok delegeye sahip olan Kaliforniya’da Demokratlar önde gidiyor. Bir eyalette en fazla oyu alan aday, oranın bütün delegelerine sahip oluyor. ‘Kazanan hepsini alır’ diye tabir edilen bu sistem, daha çok oy almanın deÄŸil, daha fazla eyalette kazanmanın daha önemli olmasını da beraberinde getiriyor. Son anketler, Clinton’ın bir adım önde olduÄŸunu gösteriyor. CNN, NBC, ABC ve BBC televizyonları ile Washington Post, USA Today ve Los Angeles Times gazetelerinin son anketlerinin ortalaması alındığında, Clinton’ın oyu yüzde 46,25, Trump’ın oyu ise yüzde 44,75. Ä°kincil seçmenler kurulunda ise 258 delegeyi garantileyen Clinton’a karşılık, Trump’ın 188 garanti delegesinin olduÄŸu tahmin ediliyor. 62 delege içinse yarış son ana kadar sürecek. Ä°ki partinin birbirine çok yakın olduÄŸu ve bu yüzden ‘savaÅŸ alanı’ olarak tanımlanan Florida, Ohio, Minnessota, Georgia ve Kuzey Karolina’daki sonuçlar merakla bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.