Sosyal Medya

Dünya

Clinton ve Trump'ın verdiği 7 söz

ABD'de başkanlık seçimlerinde son viraja girildi. Aylardır konuşulan seçime saatler kaldı. İsmi medyada zikredilmeyen birçok aday olsa da başkanlık için öne çıkan sadece iki isim var: Hillary Clinton ve Donald Trump. ABD'yi ve tüm dünyayı ilgilendiren seçimlerden çıkacak sonuç merak konusu iken, Clinton veya Trump'ın başkanlığında nasıl bir politika izleyeceği, seçim sürecinde sıkça dile getirdikleri vaatlerde kendini belli ediyor.



ABD'de seçimlere bir gün kala Demokrat aday Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve arasındaki rekabet de iyice kızıştı. Yaklaşık iki yıldır devam eden seçim sürecinde Trump ve Hillary Clinton, Amerikalılardan oy almak için iç politika ve dış politika konularında çeşitli vaatlerde bulundular. Düzenledikleri seçim kampanyaları boyunca vaatlerini sıralayan başkan adaylarının gündemindeki en önemli konu başlıkları ise ekonomi, sağlık reformu, ulusal güvelik, uluslararası terörizm ve ABD'nin hegemonyasını sürdürmesini sağlayacak yeni stratejiler üzerine kurulu oldu.

İç ve dış politikada en önemli 7 söylem

Trump seçim kampanyasında Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan rakibi Hillary Clinton'ı dış politika ve uluslararası terörizm konusunda hedef alırken, Trump'a nazaran siyaset sahnesinde daha deneyimli olan Clinton ise rakibini göçmen politikası, Müslüman karşıtı açıklamaları ve Rusya ile işbirliği yapacağı tezi üzerinden hedef aldı. Clinton'ın katıldığı mitinglerde ve açık oturumlarda iç ve dış politika konusundaki vaatlerini derledik:

 


 

  • Clinton'ın Çin vaadi

Obama'nın 2009'da başkan seçilmesinden sonra Dışişleri Bakanı olarak göreve başlayan Hillary Clinton, Obama'nın yeni dış politika hedefi doğrultusunda Asya Pivotu politikasını izlemeye başladı. Bu süreçte Asya-Pasif bölgesine öncelik veren Clinton, Başkan seçildikten sonrada ABD'nin bu bölgedeki ağırlığını artırmayı hedefliyor.
 

  • Clinton'ın Suriye'de 2 hedefi var

Ortadoğu'da ve Suriye'de yaşanan krizler ise Clinton'ın çözmeyi vaat ettiği konu başlıkları arasında. Clinton Dışişleri Bakanı olduğu dönemde müttefiklerinin desteğini alarak kapsamlı bir Suriye stratejisi geliştirmeye çalıştı. Ancak, bu hesap ABD'nin yeni politikasını Asya-Pasifik üzerine kuran ve ağırlığını Asya'ya kaydırmayı isteyen Obama'ya takıldı. Clinton'ın da izlediği politikanın altını dolduramaması dış politika alanında başarısız olmasına neden oldu. Başkan adaylığını açıkladıktan sonra Suriye krizi ile ilgili yeni bir strateji geliştirmeye çalışan Clinton, yaptığı son açıklamalarda Obama yönetiminin izlediği politikayı sürdüreceği mesajını verdi. Clinton, tıpkı Obama gibi terör örgütü PYD'ye silah desteğini artıracağını söyledi. Clinton'ın bir diğer önceliği ise 'uçuşa yasak bölge' oluşturmak ve DEAŞ ile hem Irak hem de Suriye'de mücadele etmek.
 

  • Clinton göçmenlere 'tam vatandaÅŸlık' sözü veriyor

Clinton'ın göçmen politikası konusundaki vaatleri ise rakibi Trump'tan farklılaşıyor. Trump'ı göçmen karşıtı açıklamaları nedeniyle sık sık eleştiren Clinton, ABD'deki kayıtsız göçmenlere tam vatandaşlığa geçmelerini sağlayacak bir göçmen politikası öneriyor.
 

  • DEAÅž ve El-Kaide ile mücadele sürecek

Başta DEAŞ ve El-Kaide olmak üzere birçok terör örgütü ile daha sert bir mücadele yürüteceğini söyleyen Clinton'ın uluslararası terörizm konusundaki en önemli çelişkisi ise PKK/PYD konusunda Obama'nın politikasını sürdürme arzusu.
 

  • En tartışmalı konulardan biri: Siber güvenlik

Clinton'ın üzerinde durduğu bir diğer önemli konu ise siber güvenlik konusu. Seçim sürecinde Rusya'yı sık sık siber güvenlik üzerinden hedef alan Clinton, rakibi Trump'ı da Rusya yanlısı olmakla suçladı. Clinton, siber güvenlik konusunda yeni bir strateji geliştirmek istiyor.
 

  • Ekonomide Clinton dönemi

Clinton'ın içerideki en önemli vaadi ise ekonomi konusunda. Clinton vergi sisteminde değişime gideceğini ifade ediyor. Clinton orta sınıfı hedef alan bir ekonomi politikası izleyeceğini belirtiyor.
 

  • 'SaÄŸlık'ta Obama'nın izinde


Clinton'ın bir diğer vaadi ise sağlık konusunda Obama döneminde olduğu gibi yeni reformlar geliştirmek.

Clinton'ın aksine Asya politikasında sert bir tutum sergileyeceğini söyleyen Trump, Başkan olması halinde, Çin'e karşı hem ABD'de hem de Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açması emrini vereceğini vaat ediyor.

 

İki aday taban tabana zıt söylemlerde bulunsa da ortak oldukları iki şey var: ABD ekonomisini canlandırmak ve ABD'nin uluslararası arenada öncü olmasını sağlamak.

  • Trump net: Bırakın Rusya uÄŸraÅŸsın

Suriye konusunda Obama ve Clinton'ı eleÅŸtiren Trump, “Bırakın DEAÅž'ı Rusya bitirsin, bizim ne iÅŸimiz var" ifadeleriyle dış politikadaki deÄŸiÅŸiklik sinyallerini ortaya koyuyor.
 

  • Tepki çeken çıkış: "Müslümanları almayacağım"

Göçmenlere karşı “kati bir tavır" takınılmalı diyen Trump, Müslümanların ABD'ye alınmaması gerektiÄŸini söylüyor. Trump, göçmen politikası nedeniyle sık sık eleÅŸtiriliyor.
 

  • "Rusya ile iÅŸbirliÄŸi yaparım"

Trump temel hedefini “radikal Ä°slam'ın zemin kazanmasını durdurmak" olarak açıklıyor ve bu yolda NATO'yla ve Rusya, Ä°srail, Mısır, Ãœrdün ve “bu hedefe yardımcı olacak her ülke"yle çalışacağının sinyalini veriyor.
 

  • Trump'ın en önemli önceliÄŸi

“Siber güvenliÄŸi en önemli önceliklerden biri yapacağım" diyen Trump siber güvenlik için ayrı bir güvenlik birimi kurarak, “Karşı tarafın elini kolunu baÄŸlayacak bir siber güvenlik saldırı kapasitesi geliÅŸtirmek" istediÄŸini söylüyor.
 

  • Vergide Trump devri

Trump, hem bireyler hem de şirketlerin ödeyecekleri vergi oranlarını düşürmeyi savunuyor
 

  • "Tüm Amerikalılar..."

Trump'ın sağlık vaadi ise şöyle: Tüm Amerikalılar için tedavileri daha hesaplı hale getirerek, sağlık güvencesine sahip olanların sayısını artırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak.

İki aday taban tabana zıt söylemlerde bulunsa da ortak oldukları iki şey var: ABD ekonomisini canlandırmak ve ABD'nin uluslararası arenada öncü olmasını sağlamak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.