Genel
21 yıldır okul zili çalmıyor
Kilis'te 21 yıl önce öğrencilerde otokontrolü geliştirmek amacıyla başlatılan "Zilsiz Okul Projesi" kapsamında 4 lisede yıllardır teneffüs arası için zil çalmıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, proje sayesinde hem çevre gürültüsünün engellendiğini hem de öğrencilerin zamanı dengeli kullanmayı öğrendiğini ifade etti.
Kilis'te öğrencilerde otokontrolü geliştirmek amacıyla 21 yıl önce hayata geçirilen "Zilsiz Okul Projesi" kapsamında 4 lisede ders zili çalmadan teneffüs araları gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 21 yıl önce eski ismi Kilis Anadolu Lisesi olan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesinde başlatılan proje, daha sonra kapsamı genişletilerek 4 okulda devreye sokuldu. Okullarda görev yapan öğretmenler ile öğrenciler, koridor ve sınıflara yerleştirilen saatlerle ders başı yapıp teneffüse çıkıyorlar. Böylelikle öğrencilerin kendi zamanlarını kontrol etmesi sağlanıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz,yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 ay önce göreve başladığını hatırlatarak, yaptıkları incelemenin ardından okullarda başlatılan uygulamadan olumlu sonuçlar alındığını söyledi.Proje sayesinde kent genelindeki 4 lisede ders zilinin kullanılmadığını anlatan Alagöz, 1995 yılından beri süren projenin olumlu yansımaları olduğuna işaret etti. Okullarda öğretimin yanı sıra eğitimin de hayata geçirildiğini aktaran Alagöz, şöyle konuştu:
"Proje sayesinde çevre gürültüsünü de engellemiş oluyoruz. Yani mahallede yaşayan insanların zil sesiyle yatıp kalkmaları gibi bir durum olmuyor. Öğrencilerimiz en azından 'Benim 10 dakikalık bir teneffüs sürem var 10 dakika sonra derste olacağım' diyebiliyor. Öğretmenlerimiz aynı şekilde 'ders saati başlamıştır gitmem lazım' diyebiliyor. En azından insanlar 'ben sorumluluğumu biliyorum, dinleneceğim, ders yapacağım, dersi dinleyeceğim, zaman benim için çok önemlidir' düşüncesiyle hareket ediyor. Yani projeyle hem çevre gürültüsü engellenmiş oluyor hemde öğrencilerimiz zamanı daha dengeli kullanmayı öğreniyor."
"MARJÄ°NAL BÄ°R KARARDI"
Projeyi hayata geçiren emekli öğretmen İlhami Toprak da 21 yıl önce başlattığı projenin çok marjinal bir karar olduğunu ancak o dönem projeyi öğrenci ve öğretmenlerin desteğiyle uygulamaya koyduklarını söyledi.
Zilin kullanılmadığı dönemlerde öğrenci ve öğretmenlerin daha dikkatli olduğunu gözlemlediklerini aktaran Toprak, "Sistem çok kısa bir sürede oturdu. 5 dakikalık zamanı idare edemeyen bir insanın hayatı idare edemeyeceğini düşünerek projeyi başlatmıştık. Bizim çocuklarımız 17-18 yaşında, 5-10 dakikalık zaman dilimini rahat kullanabilecek kapasitede diye düşündük ve bizi pişman etmediler." dedi.
Projenin uygulandığı okullardan Mübeccel Suphi Yavaşça Sosyal Bilimler Lisesi'nin müdürü Abdulhaluk Oğuz ise öğretmenler kurulunda aldıkları kararla öğrencilerin otokontrollerini sağlamalarına destek olmak için yaklaşık 3 yıldır okullarında zil çalmadığını aktardı.
Oğuz, uygulamanın ilk yürürlüğe girdiği dönemlerde birtakım sıkıntılar yaşandığını ancak bir süre sonra çocukların alıştığını ve otokontrollerinin geliştiğini ifade ederek, "Okulumuzda hiç zil olmadı, öyle başladık ve devam ettirmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimiz komuta ihtiyaç duymadan görev bilinciyle hareket etmeye başladılar. Şu anda zil sesi duyduklarında 'hocam bir gürültü var' diyorlar. Hatta komşu okulların zil sesi çocuklara garip geliyor." diye konuştu.
ÖĞRENCİLER MEMNUN
Öğrencilerden Nadir Zeytcioğlu da ilk önceleri derslere hep geç kaldığını, ancak daha sonra sorumluluğun kendisinde olduğunu anlamaya başladığını vurguladı. Zamanla derslere zamanında gelmeye başladığını dile getiren Zeytcioğlu, "Geç kalmamak için ne yapabilirim diye kol saati aldım ve derslere tam zamanında girmeye başladım. Böyle kendimi daha sorumluluk sahibi hissediyorum." dedi.
Öğrencilerden Kemal Şahin uygulamayla daha fazla sorumluluk sahibi ve dakik olduklarını söyledi.
Öğrencilerden Asena Şıkoğlu ise uygulama sayesinde özellikle sınavlarda daha kolay hareket ettiğini aktardı.
Henüz yorum yapılmamış.