Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ãœlkesine iade edilirse idam edilecek

Ülkesindeki savaş ortamından kaçarak İzmir’e gelen Suriyeli Biyomedikal Mühendisi Mohamad Mouaz Alzen, iddialara göre, çalışma izni olmadığı gerekçesiyle açtığı işyerinden alınıp İl Göç İdaresine götürüldü. Alzen, savaş nedeniyle henüz askerliğini yapmadığı için ülkesine iade edilirse “vatan hainliği” suçundan idam cezasıyla karşı karşıya kalacak.



2011 yılında Suriye’deki çatışma ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınan Biyomedikal Mühendisi Mohamad Mouaz Alzen (27), 2016 baÅŸlarında ise Ä°zmir’de bir iÅŸyeri açtı. Ä°ddialara göre çalışma izni olmadığı için dükkanı kapatılan Alzen, sınır dışı edilmek üzere Ä°zmir ValiliÄŸi Ä°l Göç Ä°daresi Müdürlüğüne götürüldü. Alzen’in avukatlığını yapan Mustafa OÄŸuz Kurdu, “Müvekkilim, iÅŸyeri açmadan önce vergi levhası, oda belgesi, sicil kaydı gibi belgeleri olmasına raÄŸmen iÅŸyeri kapatıldı. Ä°kamet izni için yaptığı baÅŸvuru da çalışma izni olmadığı gerekçesiyle reddedil. Bununla ilgili yaptığımız hukuksal baÅŸvuru da mahkemece reddedil. Müvekkilim 4,5 yılı aÅŸkın süredir Türkiye’de ve herhangi bir sabıka kaydı da bulunmuyor. 3 lisan bilen, kültürlü birikimli birisi. Avrupalıların kendi ülkelerine empoze etmek istediÄŸi kiÅŸilerdendir” dedi.

“Ä°dam tehlikesi var” 

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın bu konuda açıklaması olduÄŸunu ve müvekkilinin de bu açıklamaya güvenerek iÅŸyeri açtığını ifade eden Avukat Kurdu, “Müvekkilim ülkesine iade edilirse, kendisi savaÅŸ nedeniyle askerlik yapmadığı için ‘vatan hainliÄŸi’ suçuyla yargılanabilir. Bu durumda idam edilme riski de var. Bu hususları yetkililere bildirdik fakat bir netice alamadık” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Mohamad Mouaz Alzen’in yaklaşık 10 gündür Ä°zmir Ä°l Göç Ä°daresinde tutulduÄŸunu aktaran Kurdu, “Gerekli iÅŸlemler tamamlandıktan sonra sınır dışı edilecek. Benzer durumlarda iade edilen kiÅŸilerin idam edildiÄŸini medyadan öğrenmiÅŸtik” dedi.

“Huzur bulmak için geldik, dönmek çok tehlikeli” 
Henüz 11 aylık olan kızları Maria ile eÅŸinin akıbetini merak eden Esma Alzen ise 4 senedir Türkiye’de yaÅŸadıklarını ve çalışma izinleri olmadığı için büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. EÅŸinin yokluÄŸunda kızıyla birlikte sıkıntılar yaÅŸadığını aktaran Esma Alzen, “Onu 10 gündür göremedik, çok özledik” ifadelerini kullandı.
Suriye’den huzur bulmak için buraya geldiklerini kaydeden Esma Alzen, “SavaÅŸtan kaçıp geldik. Åžimdi de Mouaz’ı bekliyoruz. Suriye’ye dönme ihtimali çok tehlikeli. Biz buraya huzurlu olmak için geldik geri dönmek çok tehlikeli” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.