Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım: Mültecilere 25 milyar dolar harcadık, pişman değiliz

‘Göç ve mülteciler’ konulu Asya ülkeleri siyasi partiler uluslararası konferansında konuşan Başbakan Yıldırım, "Mültecilere 25 milyar dolar harcadık. Pişman değiliz" ifadelerini kullandı.



Ä°stanbul'da AK Parti tarafından düzenlenen ‘Göç ve mülteciler' konulu Asya ülkeleri siyasi partiler uluslararası konferansında konuÅŸan BaÅŸbakan Binali Yıldırım, "Bu insanlık dramının, acılarının azaltılmasına mutlaka ortak olmak lazım. Tek bir ülke olarak 25 Milyar Doların üzerinde harcama yaptık. Bunun için piÅŸman deÄŸiliz. Daha fazlasını da yaparız.Çünkü bizim anlayışımızda insanı yaÅŸat ki, insanlık yaÅŸasın anlayışı vardır. Onun için, bu fedekarlıkları yapmaya devam edeceÄŸiz" diye konuÅŸtu.

BM ANA SÖZLEŞMESİ BİRAN ÖNCE YENİLENMELİ

 CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın sıkça dile getirdiÄŸi dünya 5'den büyüktür sözünü hatırlatan BaÅŸbakan Yıldırım, BM Ana SözleÅŸmesinin biran önce yenilenmesi gerektiÄŸini söyledi. Yıldırım," Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ‘dünya 5'ten büyük' derken dikkati çekmek istediÄŸi, ikinci dünya savaşından sonra kurulan bu mekanızma artık günümüz ihtiyaçlarınıa karşılamıyor. BM üyesi ülkelerin bütün iradesinden daha büyük bir irade, dünya adına karar veriyor. Bu asla ve asla adil bir durum deÄŸil. Mutlaka uzun süreden beri gündemde olan, BM ana sözleÅŸmesinin yenilenmesine ve günün ÅŸartlarına göre, daha katılımcı bir hale getirilmesine yönelik çalışmalar, artık ipe un sermeden sonuçlandırılmalıdır" diye konuÅŸtu.


Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin bölgesinde yaşanan iç karışıklıklar, savaşlar nedeniyle sadece güvenlik yönünden tehdit altında olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Uzun yıllardan beri terörle amansız mücadele veriyoruz. Daha dün patlatılan bomba yüklü araçla 10 sivil-polis kardeşimizi yitirdik, yüzlerce yaralılarımız oldu. Tabii bir yandan milletimizin birliği, beraberliği, kardeşliğini sağlamak için ülkemizi tehdit eden bölücü terör örgütü, FETÖ terör örgütüyle mücadelemizi sürdürürken, bir yandan da kardeşlerimize kucak açmaya, onların hayata tutunmalarına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Türkiye'yi ziyaret eden Avrupalı dostlarımız, dünyanın her tarafından gelen barış elçileri, hükümet temsilcileri yaptığımız bu fedakarlığı, mülteciler için ortaya koyduğumuz bu kararlı çalışmayı takdirle karşılayıp tekrar evlerine dönüyorlar. Takdir güzel bir şey ama yetmez, sorumluluğa ortak olmak lazım. Bu insanlık dramının acılarının azaltılmasına mutlaka ortak olmak lazım. Tek bir ülke olarak, 20- 25 milyar doların üzerinde harcama yaptık. Bunun için pişman değiliz, daha fazlasını da yaparız. Çünkü bizim felsefemizde, bizim inancımızda 'insanı yaşat ki devlet yaşasın', 'insanı yaşat ki insanlık yaşasın' anlayışı vardır. Onun için bu fedakarlıkları yapmaya devam edeceğiz."

 Ãœlkelere "gelin bu insanlık dramına ortak olun" çaÄŸrısında bulunan Yıldırım, "Ortak olamıyorsanız hiç deÄŸilse devamının olmaması için, bu gözyaÅŸlarının dinmesi için, bu kadar insanın günahsızca ölmesine engel olun. Sizin hükümranlığınızı, alanınızı geniÅŸletmekten daha önemli olan bölgedeki insanların hayatıdır, huzurudur, barışıdır" diye konuÅŸtu.


Türkiye'nin 3 milyonu aşan mülteci için elindeki kıt imkanlarla olağanüstü çalışmalar yaptığını anlatan Yıldırım, "Sadece Türkiye'de 200 bin bebek dünyaya gözünü açtı, geçtiğimiz birkaç yıl içinde. Allah'a şükür ki onlar topların, tankların, mermilerin tehdidi altında dünyaya gelmedi. Onlar huzurun, barışın, kardeşliğin olduğu topraklarda dünyaya geldi. Biz, bir yandan bizi misafirimiz olan bu insanlara evlerinden, barklarından, vatanlarından ayrı kaldığında yaşadıkları acıları unutturmaya çalışırken, bir yandan da onların hayata tutunmaları için gereken katkıları yapıyoruz. Okul, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri ve barınma hizmetleri, iaşe, ibate gibi hizmetleri eksiksiz vermenin gayreti içindeyiz" ifadelerini kullandı.

'EMNÄ°YETLÄ° SIÄžINAK

' Türkiye'nin tarih boyunca göçlerin gerçekleştirildiği bir bölgede olduğunu belirten Yıldırım, "Doğudan batıya, batıdan doğuya sürekli göçlerde Türkiye, insanların hayat bulacağı, nefes alacağı, emniyetli sığınak haline gelmiştir" dedi. Moğol istilasından kaçanların yerleştiği yerin Anadolu toprakları olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

 "Dünyaya hoÅŸgörü, insanlık, kardeÅŸlik çaÄŸrıları yapan Mevlana da bu istiladan, bu tehditlerden kaçarak Anadolu topraklarına gelen Mevlana, Anadolu'dan bütün dünyaya 'Gel, kim olursan ol gel, burası umutsuzluk dergahı deÄŸildir' diyerek o küresel barış çaÄŸrısını bu topraklardan gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Zulümden kaçan Ä°spanya'daki Yahudiler 1490 yılında yine en güvenli topraklar Anadolu topraklarını görmüş ve burada hayata tutunmuÅŸlardır. Avrupa'dan ve Asya'dan birçok devlet ve hükümet yöneticileri de zora, dara düştüklerinde en güvenli liman olarak bu toprakları görmüşler ve gelip en sıkıntılı günlerini burada geçirmiÅŸlerdir."


Konferans katılımcılarının bütün insanlığı, bölgeleri ilgilendiren bir konuyla ilgili bir araya geldiklerini hatırlatan Yıldırım, "Eminim ki burada yapacağınız iki günlük toplantılarda bu insanlık sorununa dünyanın dikkatini çekecek ve bu konuda önemli kararlar alacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Başbakanı ve iktidar partisi AK Parti'nin Genel Başkanı olarak, yapacağınız her çalışmanın, alacağınız her türlü kararın sonuna kadar destekçisi olacağımızı bir kez daha paylaşmak isterim" diye konuştu. '

BİR SONRAKİ KONU KÜRESEL TERÖR OLSUN'

Başbakan Yıldırım, bir sonraki konunun "küresel terör" olarak ele alınmasını tavsiye ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gittikçe bütün insanlığı, bütün ülkeleri tehdit eden bu belanın nasıl def edileceğinin, nasıl başa çıkılacağının, bu anlamda bölgesel ve küresel iş birliğinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilmesi ve terörle mücadelede çifte standardın nasıl ortadan kaldırılabileceği konularının da kapsamlı bir şekilde ele alınmasının daha güzel bir dünya, daha barışçıl bir dünya, küresel kardeşlik için çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum."

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.