Sosyal Medya

Güncel

Faizler hâlâ çok yüksek

Türkiye’de faizin yüzde 15-17 olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tefecilerle yarışanlar var, yatırımcı piyasaya nasıl girsin? Bu iş böyle yürümez. Finans sektörünün de parasını kasalarda tutması gaflettir” dedi.



Dünyanın çeÅŸitli ülkelerinden eksi faizlerin konuÅŸulduÄŸuna iÅŸaret eden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Bize bakıyorsunuz aman Yarabbi, yüzde 15-17. Tefecilerle adeta yarışanlar var. Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Bu iÅŸ böyle yürümez” dedi. ErdoÄŸan, çok yakında sermaye piyasası araçlarıyla saÄŸlanan finansmanın banka kredileri tutarını aÅŸacağına inandığını söyledi. 
 
DEV PROJELER YOLDA
Ä°stanbul’da düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, gündemdeki projelere iliÅŸkin ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: “5,5 milyar dolar maliyeti olan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temelini 18 Mart’ta atmayı planlıyoruz. Efsane bir proje dediÄŸim Kanal Ä°stanbul, eÅŸine az rastlanır bir eser olacak. Bu projeyle ilgili hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Ä°stanbul’da yeni havalimanı Türkiye’yi bir numara haline getirecek. Ä°nÅŸaat bedeli 12 milyar doları bulan projeden 25 yılda devlet olarak 25 milyar kaynak elde etmeyi bekliyoruz. 2018’de ilk etabı hizmete açılacak. Åžehir hastanelerini de 2019 yılına kadar hizmete almayı planlıyoruz.”
 
KRİZ DÖNEMİNDE REKOR
Küresel finans krizi etkilerinin halen sürdüğüne iÅŸaret eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Dünya ekonomisi hala kriz öncesi büyüme oranlarına ve istikrar ortamına kavuÅŸamadı. Küresel finans krizinin Türkiye’yi teÄŸet geçeceÄŸini ifade etmiÅŸtim, birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı.
 
Sonuçta ülkemiz, 2009’daki küçülme dışında,bu kriz dönemini rekor büyüme oranıyla atlattı. Ortalama büyüme yüzde 4,7 oldu. Son 3 yılda ciddi sıkıntılara raÄŸmen büyüme oranımız ortalamanın üzerinde gerçekleÅŸti” ifadelerini kullandı. Türkiye’de faiz oranlarının yüksek olduÄŸunu ve bu konuda gerekli adımların atılması gerektiÄŸine iÅŸaret eden ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakıyorsun ABD’ye faiz oranları, geçen yıla kadar 0,25’ti. Åžimdi 0,50 gibi, oralarda dolaşıyor. Geliyorsun Avrupa’ya 0,50, 1, 1,50 buralarda. Japonya eksi, bunları konuÅŸuyor. Ä°srail hakeza oralarda. Bize bakıyorsun, aman Yarabbi, 15, 16, 17 buralarda. Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Nasıl bu adımları atsın? Atıyorsa bile zaten reel sektör kazandığını ancak oraya yetiÅŸtiriyor. Kendisine bir ÅŸey kalmadığı için yeni yatırımlar da yapamıyor. Böyle bir sıkıntının içerisinde bu iÅŸ yürümez. Öyleyse bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak çok ciddi bir adım atmamız lazım.”
 
Ä°STANBUL YARIÅžIR
Ä°stanbul’un dünya finans merkezleriyle bir yarış içerisinde olacağına inandığına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Bir diÄŸer adım da Ä°slami finans noktasında. ‘Ben faize paramı yatırmam’ diyenler için de bir kapı. Nedir bu? Bütün katılım ÅŸirketlerinin de bu sektörde yerini alması” dedi.
 
YATIRIMDAN KAZANÇ İNSAFLI
Faize dayalı küresel finans sisteminin, sukuk gibi, alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi insaflı finans araçlarıyla yeni bir yörüngeye oturtulmasına ihtiyaç olduÄŸunun altını çizen ErdoÄŸan, “Faizden para kazanmak yerine yatırımdan para kazanmak, sadece insaflı deÄŸil aynı zamanda sürdürülebilir bir modeldir. Bunun üzerinde duralım. Bu finansman araçlarını ön plana çıkaramayan ülkelerin halen yaÅŸadıkları krizden daha uzun yıllar çıkamayacaklarına inanıyorum”  dedi. Türkiye Varlık Fonu’nun geç kalmış bir proje olduÄŸuna iÅŸaret eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan,”Bu Fonu ile oluÅŸacak assetler, inanıyorum ki bizim gücümüzü ulusal ve uluslararası bazda artıracak. Yatırımcıların önünde engel olan yüksek faizleri düşürmede sermaye piyasası araçlarının çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum” diye konuÅŸtu.
 
KASADA PARA TUTMAK GAFLET
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ben paranın siyasetinde Nurettin (Canikli) kardeÅŸim kadar kabiliyetli deÄŸilim. Açık konuÅŸacağım, o da ÅŸudur: Bir defa bu ülkenin deÄŸerlerine, bu ülkenin ayaÄŸa kalkmasına hep birlikte destek vereceÄŸiz. Çünkü parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse, finans sektörünün de parasını kasalarda tutması, hayata, piyasaya sürmemesi o denli gaflettir. Bu para büyük bir çoÄŸunlukla finans sektörünün kendi öz sermayesi deÄŸil. Olanlar çok nadir. Veya olanları var vatandaşın mevduatıyla kendisine güç aktarıyor. Biz de diyoruz ki maden bu gücü bu ÅŸekilde elde ettin bir de dünya piyasalarına bakacaksın”  dedi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, çok yakında sermaye piyasası araçlarıyla saÄŸlanan finansmanın, banka kredileri tutarını aÅŸacağına inandığını dile getirdi.
 
TEFECÄ°YLE YARIÅžIYORLAR
Yatırımın önünde en büyük engelin yüksek finansman maliyetleri olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Yatırımcının finansa makul fiyatta eriÅŸebilmesi gerekir. Bankalar faizde ciddi adımlar attı. Bu düşüş trendi devam etmek zorundadır, umut ediyorum edecektir. Ancak kusura bakmasınlar, adeta tefecilerle yarışanlar var” ifadelerini kullandı. Borçluluk konusunda ise ErdoÄŸan, “Bireylerle birlikte ÅŸirketleri, devletleri de tehlikeli bir ÅŸekilde kuÅŸatan borçlanma sorununa da dikkat etmemiz gerekiyor. Aşırı borçlanma ve faiz tüm dünyayı ‘inim inim inletiyor’ dersem yeridir” uyarısı yaptı.
 
FAİZDE KÖPÜK VAR
BaÅŸbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faizlerin tartışmasız yüksek olduÄŸuna iÅŸaret ederek, şöyle devam etti: “Bu, yatırımcılarımızın rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Bu nereden kaynaklanıyor? Esas itibarıyla yüksek faizin kaynağı mevduata verilen yüksek faiz” dedi. Bankacılık sektöründen fedakarlık talep etmediklerini de belirten Canikli, “Mevduat faizlerinde bir köpük, ÅŸiÅŸkinlik var. Bankalarımıza teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Faizi indirmede bir süreç baÅŸladı, bu devam edecektir. Yüksek enflasyon bugün ekonomilerin birincil problemi deÄŸildir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.