Sosyal Medya

Kürsü

Söyleceğini söyledi ve gitti



Bir toplumun deÄŸer ölçüsü, âlimlerine gösterdiÄŸi hürmetle ölçülür. EÄŸer âlimler toplumun sorunlarına hakikat eksenli çözümler getirir ve düşüncelerini özgürce ifade edebilirlerse toplumun sosyal sorunlarına merhem olabilirler. Nitekim tarihi süreç içerisinde âlimler yaÅŸadıkları toplumu bilinçlendirmeye yönlendirmiÅŸ ve çağın vicdanı olmuÅŸlardır. Onlar bir nevi toplumun pusulalarıdır. 
 
Hayatlarını ilmi çalışmalara adayan bu kimseler sadece kitabi bilgilerle iktifa etmezler, bilginin bilince, hayata ve harekete dönüştürülmesi için de çaba gösterirler. Âlimler bu özellikleriyle, seçkin semtlerde yaÅŸayıp, halkı küçük gören bazı bilim adamı, akademisyen, yazar ÅŸair ve sanatçılardan ayrılmaktadırlar. Onlar halkın içinde yaÅŸarlar ve ellerindeki meÅŸale ile toplumun ışığı olurlar. Kur’an ve Sünnet ışığında yaÅŸayan bir âlimin insanlara kendini beÄŸendirme derdi yoktur, o özgüven sahibi ve bilinçlidir. Bir ÅŸeyi körü körüne taklit etmez, bilgi hakikatten çağıldıyorsa hiç tereddüt etmeden tabi olur. Yoksa elinin tersiyle reddeder.
 
Küresel kültürün kuÅŸatması altında yaÅŸayan günümüz toplumları ne yazık ki dava adamlığını deÄŸil popüler olanı önceliyor. Bu toplumlarda örnek yaÅŸamları ve ilmi derinlikleri ile insanlığa yön gösteren âlimler kıyıya terk edilirken medya aracığıyla popülerliÄŸini koruyan kiÅŸiler baÅŸ tacı ediliyor. Ä°nsanlarımız bir dizi oyuncusunun bir ÅŸarkıcının yaÅŸam hikayesini en ufak ayrıntılarına kadar bilirken topluma öncülük eden örnek ÅŸahsiyetlerin isimlerini dahi bilmezler. 
 
GeçtiÄŸimiz günlerde hakka yürüyen muhterem hocamız Enver Baytan’nın vefatı, beni yozlaÅŸtırılan hanemize ve metruk hayatlarımıza geri götürdü. Sekiz yaşında hafızlığa baÅŸlayan ve bütün yaÅŸamını Ä°slam’a adayan bir âlimin çocuklarımız tarafından bilinmemesi beni derinden üzdü. Oysa Rahmetli hocamız yaÅŸamı boyunca ilmi ile toplumu aydınlatmaya çalışmış, özellikle gençlerin eÄŸitimine büyük önem vermiÅŸtir. Fakat bizler fahiÅŸ ücretler karşılığında seminerler veren popüler kiÅŸileri bir yakınımızmışçasına tanırken, onun derin ve engin dünyasını tanımaktan uzak kalmışız. Enver Baytan Hocamız, ilmi ve tevazu yaÅŸantısı ile bizlere yön göstermiÅŸ, engin gönüllü bir mümindi. Allah kendisinden razı olsun, ruhu ÅŸad olsun.. 
 
Fatma Tuncer

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.