Sosyal Medya

Güncel

Tutuklanan HDP milletvekilleri sonrası ara seçim olacak mı?

HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni bir sürece girdi. Peki, önümüzde dönemde gündemi ne bekliyor… İşte yanıtı.



HDP’li milletvekillerinin tutuklanması “dokunulmazlık” tartışmalarını beraberinde getirdi. Kimi kesimler, milletvekillerinin tutuklanamayacağını öne sürse de, yapılan düzenlemeler buna imkan saÄŸlıyor. HDP’li milletvekilleriyle ilgili kararlar da, dokunulmazlığın kaldırıldığı o dosyalardan hareketle geldi.

İSTİFALARI YETERLİ DEĞİL

Kararın ardından baÅŸlayan “ara seçim” tartışmalarında da HDP’li milletvekillerinin “toplu istifa” kararı alması yeterli olmuyor. Ara seçim için en az 28 milletvekilinin eksilmesi gerekse de, istifaların geçerli olabilmesi için Genel Kurul’da oylanarak onaylanması gerekiyor. Bu da, AK Partililer “Evet” demezse, istifa kararlarının da bir iÅŸe yaramayacağı anlamına geliyor.

ÖNCEKİ DOSYALAR!

HDP’lilerin ve bazı kesimlerin “Dokunulmazlıkları vardı” deÄŸerlendirmesi, 8 Haziran’dan önceki dosyalar için geçerli deÄŸil. 8 Haziran’dan sonra mahkemelerin hazırladığı fezlekelerde ise dokunulmazlık bulunuyor. Gözaltına alınan ve bazıları tutuklanan HDP’lilerin milletvekillikleri, mahkemenin yargılama sonucu vereceÄŸi karara baÄŸlı olacak. Birbiri ardına gelen terör saldırıları sırasında HDP’lilerin tavırları toplumsal infiale yol açmış, dokunulmazlıkların kaldırılmasını beraberinde getirmiÅŸti.

'ARA SEÇiM' OLUR MU?

HDP’liler hakkında baÅŸlayan süreç, “ara seçim” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Anayasa’nın 78’inci maddesine göre 30 ay süre gerekiyor. Madde, “Ancak, boÅŸalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beÅŸini bulduÄŸu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir” hükmünü de içeriyor. Bu da vekil sayısının 28 eksilmesi anlamına geliyor. Bu rakam aşılırsa ara seçim gündeme gelebilecek

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.