Sosyal Medya

Güncel

Artık alarm veriyor! 3.16



Bankalar kredi ve mevduat faizlerini aylık %1’in altına çekti ama devletin uzun vadeli tahvilleri yıllık %10,3’ü aÅŸtı. Mevduatların, yüksek getirisi nedeniyle devlet tahvillerine kayma riski doÄŸarken, bankaların bu sorunu aÅŸabilmek için faizleri yükseltme ihtimali piyasayı çıkmaza sokuyor.
 
GeçtiÄŸimiz günlerde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın çaÄŸrısı üzerine bankalar yüzde 1,30 olan aylık tüketici kredi faizini 1’in altına çekti. İç piyasada hareketliliÄŸin saÄŸlanması, küçük ve orta ölçekli ÅŸirketlerin finansmana daha rahat ulaÅŸabilmesi amacıyla yapılan bu indirim iÅŸ dünyası tarafından da sevinçle karşılandı. Fakat kredi ve mevduattaki faizleri düşüren bankaların önünde kritik bir engel bulunuyor. Bu engel de devletin verdiÄŸi uzun vadeli tahvil faizlerinin yükseliÅŸte olması. Devletin tahvil faizlerinde yüksek faiz veriyor olması bankalardaki mevduatın bu tarafa kayma endiÅŸesine neden oldu. Bankalar ise bu senaryonun gerçek olmaması için bir süre sonra istemelerse de faizleri tekrar yukarı çekmek zorunda kalabilir.
 
BASKI OLUÅžTURUYOR
GeliÅŸmeleri deÄŸerlendiren Piri Reis Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Erhan AslanoÄŸlu, tahvil faizlerinde yukarı seyrin devam etmesi halinde kredi faizlerinde baskı oluÅŸabileceÄŸini ifade etti. Bankaların bu kararı verirken kâr hesaplaması dışında ülke ekonomisine katkı saÄŸlamayı amaçladığını ifade eden AslanoÄŸlu, “Bankalar tahvil ve gösterge faizlerde olası bir artışı öngörerek indirimi yapmış olmalılar. Burada mutlaka yükseliÅŸ için bir marj bırakmışlardır. Bu nedenle ÅŸu anda yukarı yönlü bir hareketi bankalar tolere edebilir” dedi. Tahvil faizlerinde yukarı yönlü gidiÅŸin devam etmesi halinde yatırımcının doÄŸal olarak mevduat yerine devletin verdiÄŸi bonoyu tercih edeceÄŸini vurgulayan AslanoÄŸlu, “Bankacı da mevduat faizini artırmak zorunda kalacaktır. Çünkü kredi verebilmek için mevduata ihtiyacı var. Bu durumda da kredi faizlerinde yukarı yönlü bir seyir söz konusu olabilir. Tahvil faizlerinde daha güçlü artışlar gelirse bankaların faizleri indirmeleri zora girer artırım söz konusu olabilir” diye konuÅŸtu.
 
YÜKSELİŞİ SÜRER
Diyarbakır’daki patlama gibi olayların dolarda yukarı yönlü gidiÅŸe neden olabildiÄŸini ifade eden Piri Reis Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Erhan AslanoÄŸlu, “Olay sonrasında geri çekilmeler görebiliyoruz. Fakat dolar kontratlarına baktığımızda 3.15-3.20 seviyelerinin konuÅŸulduÄŸunu görüyoruz. Bu artış oranı da aÅŸağı yukarı bu yılki enflasyon kuruna denk geliyor. O banda doÄŸru bir yükseliÅŸ olabilir” dedi.
 
ZOR DURUMDA KALACAKLAR
Citigroup stratejisti Luis Costa, Türk Lirası (TL) cinsinden likidite koşullarının TCMB tarafından, TL açısından son çıpa olarak, bilinçli bir şekilde sıkı tutulduğunu ve mevduat faizlerinin indirilmesinin bankaları zor bir noktaya taşıyacağını söyledi. Costa, hükümetin her şeye rağmen talimatla mevduat faizlerini indirebileceğini belirtti. Costa, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Cuma günü yaşanan gelişmelerin şaşırtıcı olmadığını kaydetti.
 
SOLUKSUZ ÇIKIYOR
Düne 3.11 seviyelerinden baÅŸlayan dolar Diyarbakır’dan gelen patlama haberi ve HDP’li vekillerin gözaltına alınması ile yükseliÅŸe geçti. Dolar, Türk Lirası (TL) karşısında 3,17 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi rekorunu tazeledi. Bu seviyenin ardından biraz da olsa geri çekilmelerin yaÅŸandığı USD/TL kuru günü 3.1678 seviyesinden kapattı. Jeopolitik risklerin azaldığı bir dönem yaÅŸarsak dolarda geri çekilmeler olabileceÄŸini söyleyen Erhan AslanoÄŸlu, “ABD seçimlerini Trump kazanırsa dolarda bir miktar gevÅŸeme olabilir ama bu kısa süreli olacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.  Euro da 3,5269’a kadar yükselerek rekor kırdı.
 
MERKEZ'DEN RAPOR
Merkez Bankası (TCMB), Aylık Fiyat GeliÅŸmeleri Raporu’nda yıllık bazda 0.12 puanlık düşüş göstererek ekim ayında yüzde 7.16’ya gerileyen tüketici fiyatları enflasyonuna iliÅŸkin ÅŸu geliÅŸmelere dikkat çekildi. Ekimde gıda enflasyonu yükselmiÅŸ ancak temel mal ve hizmetlerde düşüşle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları azaldı. Çekirdek göstergelerin ana eÄŸilimleri ise hizmet fiyatlarına baÄŸlı olarak yavaÅŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.