Sosyal Medya

Güncel

Necdet Özel: Memduh da ş...* çıktı! Gerekirse tankı tankla durdurun hainleri vurun

Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel’in darbe girişimini engellemek için sarf ettiği çaba İzmir’deki FETÖ iddianamesine girdi. O gece birçok komutanı arayan Özel, Ankara’daki bir generale “Gerekirse tankı tankla durdurun ve hainleri vurun” dedi. Ege Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Hakbilen’le de görüşen Özel’in, onun FET֒cü olduğunu anlayınca “Memduh da şerefsiz çıktı” dediği öğrenildi.



Darbe giriÅŸiminde Genelkurmay eski BaÅŸkanı Necdet Özel’in hainleri engellemek için yaptıkları Ä°zmir’deki FETÖ iddianamesinde yer alıyor. Özel’in Ankara Merkez Komutanlığı’nda görevli olan Emir Astsubay’ı Mustafa Selek, ifadesinde o geceyi anlattı. Özel’in Ege Ordu Kurmay BaÅŸkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen’i arayıp uyardığını belirten Selek “PaÅŸa, telefonu kapattıktan sonra ‘Memduh da ÅŸerefsiz çıktı’ dedi” ifadelerini kullandı. Ä°ÅŸte Selek’in ifadesi:
 
‘EVÄ°NÄ° TERK ETTÄ° DEDÄ°RTMEM’
“15 Temmuz gecesi bölük komutanım, ‘Mustafa ortalık çok karışık. Komutanın güvenliÄŸini iyi saÄŸlayın. Dikkatli olun’ dedi. Gölbaşı’ndaki tesise gittim. Burada personele silah ve tesisat aldırarak tesisi kapattırdım. Oradan komutanın ikametine gittim. Bu sırada koruma ekibinden biri gelip, ‘Komutanım patlama sesleri geliyor. Kararınızı çabuk verin hangi tedbiri uygulayacağız’ dedi. Komutana ikameti terk edelim dedim. Komutan da, ‘Ne münasebet böyle bir günde evini terk edip kaçtı dedirtmem’ dedi. Hanımefendi de, ‘Necdet gidelim’ dedi. Bu sırada komutanın manevi kızı evden çıkmaya ikna etti.”
 
Saat 01:00 sıralarında BaÅŸbakan Yıldırım’ın Meclis Özel Kalemi Emekli Albay Murat Aydın aradı. Necdet PaÅŸa’nın yanımda olup olmadığını sordu. Bana, ‘Komutan basın açıklaması yaparsa çok iyi olur’ dedi. Komutana telefonu verdim. KonuÅŸma metni hazırladık. Tam metin bitirken NTV’den arandık.”
 
‘HİÇBÄ°R EMRÄ° UYGULAMA’
“Komutanım daha sonra Ege Ordu Komutanı Abdullah Recep’i aramamı istedi. Emir subayını arayınca telefona cevap veren olmadı. Bunun üzerine ‘Memduh’u ara bakalım’ dedi. Komutanın görüşme talebini ilettim. Memduh Hakbilen bana, ‘Ne görüşecekmiÅŸ’ dedi. Ardından telefonu komutana verdim. Komutanım, ‘Memduh, Abdullah nerede?’ diye sordu. Uygun deÄŸil cevabını aldı. ‘Peki sen ne yapıyorsun diye’ sordu. ‘Genelkurmay’dan gelen emrin gereÄŸini yerine getiriyorum’ diye karşılık verdi. Komutanım, ‘Memduh benim canımı sıkma. Sen direkt Genelkurmay’a baÄŸlı deÄŸilsin, ordu komutanına baÄŸlısın. Derhal onun emrine gir. Genelkurmay’dan size ne ulaÅŸtı bilmiyorum ama hepsi kanunsuz, sakın hiçbir emri uygulama’ diyerek bağırdı. Sonra bir patırtı gürültü ile telefon kapandı. Necdet PaÅŸa bana dönerek, ‘Memduh da ÅŸerefsiz çıktı’ dedi.
 
‘GENELKURMAY’I KURTARIN’
Selek, Özel’in o gece Ankara’da ismini hatırlamadığı bir tuÄŸgeneral ile yaptığı görüşmede de, ‘Ankara’daki durum nedir. Önlemek için bir ÅŸey yapıyor musunuz? Genelkurmay’ın önündeki ve sokaktaki tankları kaldırın. Metin Gürak nerede? (4. Kolordu Komutanı)’ diye sorduÄŸunu ve cevaben de, ‘Komutanım bilmiyorum ama kolorduyu Tümgeneral Osman Ãœnlü PaÅŸa’nın komuta ettiÄŸini öğrendim’ dedi. Komutanım da, ‘Ne akalası var. Bu adam Polatlı Topçu ve Füze Okul Komutanı. EDOK’a baÄŸlı hiçbir organik baÄŸ yok. Bu darbeci sanırım. Sen Gürak PaÅŸa’ya ulaÅŸ. Bir ekip kurun. Genelkurmay’ı temizleyin. Nasıl içeri sızarsınız bilmiyorum ama bir ÅŸekilde kurtarın’ dedi. Karşıdaki komutanın, Zırhlı Birlikler ve EÄŸitim Tümen Komutanı’na da ulaÅŸamadıklarını söyleyince de, ‘UlaÅŸabilirsen gerekirse tankı tankla vurmak suretiyle bu çirkinliÄŸi ortadan kaldırın” ÅŸeklinde konuÅŸtu.”
 
‘ÖZEL KUVVET’Ä° TEMÄ°ZLEYÄ°N’
“Zekai Aksakallı PaÅŸa’ya da (Yaveri Astsubay Ömer Halisdemir’e darbeci general Semih Terzi’yi ‘vur’ emri veren Özel Kuvvetler Komutanı) ulaÅŸtık. Komutanım, ‘Zekai ne durumdasın’ diye sorduktan sonra Zekai paÅŸa düğünden çıktığını ve şöförünün vurulduÄŸunu söyledi. Komutanım, ‘Sana Mustafa albay ile (Komutanın eski koruma müdürü) koruma ekibimden iki astsubay göndereceÄŸim. Sana yardımcı olacaklar’ dedi. Sonra da Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan görevli Mustafa albayı arayıp, ‘Sana benim ekipten iki astsubay gönderiyorum. Lojmandan da güvendiÄŸin saÄŸlam adamları bul ve Özel Kuvvetler’e git ve o ÅŸerefsizlerden nizamiyeyi alın. Zekai’ye bu iÅŸ bitene kadar destek olun ve benimle temasta kalın’ dedi.”
 
‘SÄ°Z DE UÇAK KALDIRIN’
“Sonra Hulusi Akar PaÅŸa’yı, Genelkurmay 2. BaÅŸkanını, Kara Kuvvetleri Komutanını aradık ancak ulaÅŸamadık. Ardından Hava Kuvvetleri Komutanı’na ulaÅŸarak telefonu komutana verdim. Komutanım, ‘Abidin duruma müdahale edin. Ankara’da uçaklar uçuyor, siz de uçakları kaldırın. Bu kalkışmaya çalışan hainleri yere indirin. Gerekli önlemlerinizi alın. Böyle bir ÅŸey olur mu?’ dedi. Ardından Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi’yi aradık. Komutan, Galip PaÅŸa’ya neredesin dediÄŸinde, güvenli bir yerde olduÄŸunu söyledi. ‘Karargaha ulaÅŸamıyor musun? Ä°lgilenin derleyip toplayın’ dedi. Galip PaÅŸa kimseye ulaÅŸamadığını söyledi.”
 
‘SAÄžLAM GENERAL BUL’
“Ardından 1. Ordu Komutanı Ãœmit Dündar’ı arayıp telefonu Necdet PaÅŸa’ya verdim. Necdet PaÅŸa, ‘KardeÅŸim 1. Ordu’dan saÄŸlam bir general bul. Köprüyü ele geçirmiÅŸler. Bunlara engel olun. Gerekirse tankı tankla durdurun ve hainleri vurun’ dedi. Ardından da, ‘Komutanlara ulaÅŸamıyorum. En kıdemli sen kaldın. Gerekirse komutayı sen devral ve gerekli emirleri ver’ dedi. Ãœmit PaÅŸa da görevlendirmeyi BaÅŸbaka’nın yapması gerektiÄŸini söylemiÅŸ. Necdet PaÅŸa da, ‘Görüş ve bu kalkışmayı engelle’ dedi. Kısa bir süre sonra Dündar PaÅŸa’nın demeçleri televizyonlardan yayınlandı.”
 
DENÄ°Z KUVVETLERÄ° KOMUTANI BOSTANOÄžLU'NA 'MÃœDAHALE ET' TELEFONU
“Deniz Kuvvetleri Komutanı’nı (Oramiral Bülent BostanoÄŸlu) aradım. Necdet PaÅŸa ‘neredesin’ diye sordu “Güvenli bir yerdeyim” dedi. Komutanım ‘Veysel Kösele (15 Temmuz gecesi rehin alınan Donanma Komutanı) nerede?’ diye sordu. BilmediÄŸini söyledi. Necdet Özel daha sonra ‘Bu kalkışmaya müdahale edip, durdurun, engel olmaya çalışın. Elinizden ne geliyorsa yapın’ dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.