Sosyal Medya

Dünya

Pentagon'dan Haşdi Şâbi açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, Telafer'e ilerleyen Şii Haşdi Şabi milislerine, Irak ordusu komutası altında hareket etseler dahi destek vermeyeceğini söyledi.



ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak ordusu komutası altında hareket etse dahi Åžii milis grubu HaÅŸdi Şâbi’ye destek vermeyeceÄŸini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Irak güvenlik güçleri ve peÅŸmergenin Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonu kapsamında HaÅŸdi Şâbi’nin kentin 63 kilometre batısında bulunan Telafer’e ilerlemeye baÅŸladığını teyit etti ve "Telafer’in yakınına ulaÅŸmaları için hâlâ uzun bir mesafe var" dedi.

HaÅŸdi Şâbi’nin BaÄŸdat'ın yönetiminde olduÄŸunu savunan Davis, ABD'nin bu grubu desteklememekle birlikte, grupla ilgili bir probleminin de olmadığını söyledi.

Türkiye'nin Telafer hasasiyeti

Türkiye, Ä°ran destekli HaÅŸdi Şâbi’nin Telafer’e girmesinden endiÅŸelerini sık sık dile getirdi.

Ankara, Telafer’deki Türkmenlerin zarar görmemesi için gerek adımları atacağını belirtmiÅŸti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Telafer ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Telâfer meselesi, bizim için hassas bir konu. Telâfer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telâfer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şâbi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."

Türk DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, daha önce HaÅŸdi Åžabi'nin Telâfer'e yönelik operasyon gerçekleÅŸtireceÄŸi yönündeki açıklamalarına tepki göstermiÅŸti. Ã‡avuÅŸoÄŸlu ÅŸunları söylemiÅŸti:

"Telafer ve diÄŸer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluÅŸursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeÅŸlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah’a şükür muktediriz de. Oradaki kardeÅŸlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız"


 
 
 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.