Sosyal Medya

Güncel

Selimiye Kışlası'ndaki esrarengiz sivil

Darbe gecesi İstanbul’daki 1. Ordu Karargâhının bulunduğu Selimiye Kışlası’na sivil bir araç girdi. Araçtaki siviller beş saat boyunca kışlada kaldı. Savcılığın tespitine göre, kışlaya girenlerden birisinin hem ByLock, hem de Eagle kullanıcısı olması 'sıradan biri' olmadığını gösteriyor. Soruşturmayı yürüten İstanbul Başsavcılığı, bu kişinin darbe girişimindeki rolünü tam olarak netleştirmeye çalışıyor.



Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcı vekili Ä°smail Uçar’ın koordinesinde yürütülen darbe soruÅŸturması kapsamında yapılan incelemelerde, darbe giriÅŸiminin yaÅŸandığı 15 Temmuz gecesi, kışlaya giren bir sivil araç tespit edildi. Geçen ay yapılan tespit sonucu darbe gecesi 21.30 sularında kışlaya giren aracın plakası belirlendi. Görüntülerde sivil aracın içinde 4 kiÅŸi olduÄŸu bilgisine de ulaşıldı.

Yapılan çalışmalarda aracın kiralık olduÄŸu belirlendi. Bakırköy’deki bir araç kiralama ÅŸirketinden kiralandığını tespit eden emniyet, kiralayan ÅŸirketin sahibini sorguladı. Sorgu sonucu aracı kiralayan kiÅŸinin F.S. olduÄŸu belirlendi.

Gülen’in okulunda yetiÅŸti

Gülen’in Türkmenistan’daki okulunda Türk Dili ve Edebiyatı okuyan, darbe giriÅŸimi sürecinde Ä°stanbul’da bir inÅŸaat firmasında sorumlu olarak çalışan F.S., Ãœsküdar’daki evinde gözaltına alındı. Bazı ifadeler ve telefon sinyalleri tespitleri sonucunda darbe giriÅŸimi gecesi yaklaşık 5 saat kışlada kaldığı belirlenen F.S. sorgulandı. 
Darbe sabahı memleketi KahramanmaraÅŸ’tan Ä°stanbul’a geldiÄŸi belirlenen sivil F.S. ifadesinde, "EÅŸim hamile olduÄŸu için aracı kiraladım. Doktora falan giderken lazım oluyordu" dedi.

Selimiye’deki askerin ismini verdi

Kiralık aracın darbe gecesi 1. Ordu Komutanlığı’na neden gittiÄŸi sorusu üzerine F.S, kışla içindeki bir istihbaratçının ismini verdi. F.S.’nin verdiÄŸi isim, 1. Ordu’daki Ä°stihbarat BaÅŸkanlığı’nda görevli astsubay E.S. idi. F.S., kiraladığı aracı darbe günü Ä°stanbul’a geldikten sonra istihbarat astsubayı E.S.’ye verdiÄŸini belirtti ve "E.S. köylümdür. Araç lâzım olduÄŸunu söyledi. Ben de emanet olarak verdim. Çocukluk arkadaşım olduÄŸu için verdim" dedi. Ancak sivil F.S darbe gecesi giren araçta kendisinin olmadığını iddia etti.

Bu ifade üzerine askeri istihbarat görevlisi E.S. de gözaltına alındı. Sorgulanan E.S. ifadesinde bilgi vermekten kaçındı. Aracı, lâzım olduÄŸu için F.S.’den emanet aldığını söyleyen E.S., "Ancak bir samimiyetim yok. Uzaktan tanırım" dedi.

Ä°stihbaratçı E.S., aracı kullanan kiÅŸinin kendisi olduÄŸunu söyledi. Ancak, kışlaya girerken araçtaki diÄŸer üç kiÅŸinin ismini vermedi. F.S.’nin darbe gecesi kışlada olup olmadığı yönündeki soruya da yanıt vermedi. Savcılık dosyasındaki istihbari bilgilere göre araçtaki diÄŸer üç kiÅŸiden biri F.S. idi.

Telefonunda Bylock ve Eagle vardı

Savcılık, kışlada bulunan F. S.’nin baÄŸlantılarını incelemeye aldı. Ä°ncelemede, F.S.'nin telefonunun darbe gecesi saat 21.30’dan sonra yaklaşık 5 saat süreyle 1. Ordu’dan sinyal verdiÄŸi saptandı. Ayrıca, F.S.’nin, Gülen örgütüne mensup kiÅŸilerle geçmiÅŸte yaptığı telefon görüşmeleri de tespit edildi.

Yapılan incelemede, F.S.'nin telefonunda Gülen örgütünün iç haberleÅŸme için kullandığı Bylock programının yüklü olduÄŸu, Bylock listesinde adı bulunan F.S.’nin, Bylock’tan deÅŸifre olmasının ardından örgütün diÄŸer gizli yazışma programı ‘Eagle’ı kullandığı, ancak, iki programın da daha sonra telefondan silindiÄŸi belirlendi.

Bu duruma ilişkin soru üzerine F.S.,"Bu programları daha önce internette gördüm. Merak ettiğim için indirdim. Ancak daha sonra sildim" dediği öğrenildi.
F.S.’nin özellikle Eagle programı üzerinden yaptığı yazışmalara ulaşılmaya çalışılıyor.

Bylock ve Eagle programlarını kullandığı tespit edilen F.S.’nin, ‘Ä°stanbul’daki askerlerden sorumlu imam veya abi’ olduÄŸu yönünde istihbari bilgiler mevcut. Savcılık, eldeki veriler ışığında, F.S.’nin darbe gecesi "Ä°stanbul’daki kalkışmayı yönetmekle görevlendirilen sivil isimlerden biri" olduÄŸunu düşünüyor. Hem F.S., hem de askeri istihbaratta görevli E.S. soruÅŸturma kapsamında tutuklu. Ä°ki isim de yeni bilgilere ulaşıldıkça zaman zaman yeniden sorgulanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.