Sosyal Medya

Dünya

Mülteci kampı 'PKK kampı'na dönüştü

Yunanistan'daki mülteci kampı, PKK'nın üssüne dönüştü.



Yunanistan'daki Lavrion mülteci kampı, PKK'nın Avrupa'daki bir üssüne dönüştü.

KAMPTA "OTONOMÄ°"

Dışarıdan bakıldığında Yunanistan bayrağı ve Yunan Kızılhaç'ının bayrağı ile normal bir mülteci kampı olarak görülen Lavrion kampının içine girildiğinde PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan'ın poster ve flamaları göze çarpıyor.

Lavrion kampının belki de en dikkat çekici özelliği sadece Kürt mültecileri barındırması ve büyük oranda kamp sakinleri tarafından yönetilmesi.

Kampın giriş çıkış izinleri, konaklama ve disiplinin sağlanması gibi idari işleri yedi kişiden oluşan bir komite tarafından yönetiliyor.

Atina'nın güneydoğusunda bulunan kamp Yunanistan Göç Bakanlığı'na bağlı ve Yunan Kızılhaçı'nın yardımları ile idare edilirken, kampa giriş ise tamamen konaklayanların kontrolünde.

Middle East Eye yayın organı kampa gerçekleştirdiği üç ziyaret boyunca ne Yunan hükümetinden, ne Yunan Kızılhaçı'ndan ve ne de Yunan polisinden kimseye rastlanmamış.

Türkiye'nin Diyarbakır şehrinden kampa göçmüş ve kampın liderlik kadrosunda bulunan Şahin Budak, sakinlerin haftalık toplantılarla meseleleri ele aldığını ve oylamaya sunduğunu aktarıyor.

Budak "Burada büyük bir aile gibiyiz. Toplantılarımızda kampı nasıl yöneteceğimizi ve Kürdistan'da neler olup bitiyor, bu konuları tartışıyoruz" dedi.

1984 YILINDAN BERÄ° PKK YUVASI

Lavrion kampı, Yunanistan'ın 60 senedir açık olan en eski mülteci kampı. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nden kaçan mültecilerin barındırılması için açılan kamp, 1984 senesinden beri Türkiye'den kaçan PKK'ların yuvası haline geldi.

Kamp sakinleri tarafından çalıştırılan kafenin duvarlarında çatışmalarda ölen PKK'lıların fotoğrafları asılı.

Kampta çoğu PKK ve YPG destekçisi 350 kişi bulunuyor.

LAVRİON'DA ASKERİ EĞİTİM VE SİLAH YARDIMI

Kamp, 1999 yılında yakalanarak tutuklanan Abdullah Öcalan'ın kendini sorgulayan kişilere Yunanistan'ın Lavrion kampında PKK militanları askeri eğitim verdiğini ve silah temin ettiğini söylemesi üzerine iki ülke arasında tartışmalar yaşandı.

Ankara 2013 yılında kampın DHKP-C gibi Türkiye, ABD, İngiltere ve AB tarafından terör örgütü kabul edilen örgütler tarafından kullanıldığını söyleyerek Yunan hükümetine baskı yapmıştı.

Türkiye'nin baskısı üzerine kampta arama yapan Yunan polisi "şüpheli herhangi bir şey" bulunamadığını belirtmişti.

YUNAN HÜKÜMETİ: BARIŞÇIL BİR ORTAMDA SİYASİ KİMLİKLERİNİ YANSITIYORLAR

Yunan hükümetinin Mülteci Krizi Yönetimi sözcüsü Giorgos Kyritsis, Middle East Eye'a kampın yapısı ve PKK üssü olduğu yönündeki bilgilere dair açıklamalarda bulundu.

Kyritsis "Kampta bir PKK meselesi yok. Eğer birileri barışçıl biçimde siyasi kimliğini ortaya koymak istiyorsa, Yunanistan'da bunu serbestçe yapabilir" dedi.

Kampta neden Yunan yetkililerinin olmadığı sorusuna Kyristis "Bütün kamplarda personel sıkıntısı var. Çünkü maddi kaynak aktarımı yetersiz" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.