Sosyal Medya

Güncel

AVRASYA İSLAM ŞÛRASI KARARLARINI KARARLILIKLA UYGULAYABİLMEK



“Müslüman’ın kiÅŸilik onuru, malı ve kanı saygındır, ona dokunulamaz. Takva (Allah’a karşı sorumluluk bilinci) iÅŸte ÅŸuradadır (kalptedir). Müslüman’ın, Müslüman kardeÅŸini küçük görmesi, kötülük olarak ona yeter.” (Tirmizî, Birr 18).
 
DAÄ°Åž’e Karşı AÄ°Åž Stratejisiyle Mücadele Edebilmek 
 
Silahlı bir tedhiÅŸ hareketi imajıyla öne çıkan DAÄ°Åž’ten kırk yıl barışçıl bir görüntü verdikten sonra en ağır silahları kullanmaktan imtina etmeyen FETÖ’ye kadar Ä°slam dünyasında at koÅŸturan onlarca örgütün ortak vasfı; çarpık bir din anlayışı üzerinde yükselen yeni birer ‘dinî cemaat’ olmaları yanında küresel vahÅŸi dünya düzeni tarafından yönlendirilen, Âlem-i Ä°slam’ı bütünüyle iÅŸgal etmek için Ãœmmet-i Muhammed’i parçalama stratejisine hizmet eden birer ‘proje’ olmalarıdır.
 
Belli aralıklarla Avrasya coÄŸrafyası baÅŸta olmak üzere Ä°slam dünyasının ana gündemini iÅŸgal eden problemlere iliÅŸkin temalarla toplanarak uzun müzakerelerden sonra sonuç bildirgeleri yayınlayan AÄ°Åž: Avrasya Ä°slam Şûrası, Ä°stanbul’da dört gün boyunca devam eden 9. Toplantısının ardından 14 Ekim 2016 Cuma günü 11 maddelik sonuç bildirgesini yayınladı. Kamuoyunda yeterince yankı bulmadığını esefle müşahede ettiÄŸim bu pek mühim bildirgeyi, cemaat ve kanaat önderlerimizin, aydınlarımızın, siyasetçilerimizin ve gönüllü kuruluÅŸ temsilcilerimizin dikkatlerine sunmayı, böylece bu hikmetli giriÅŸime kendi çapımda bir katkı yapmayı vecibe addediyorum.
 
Çarpık da olsa fikir ve inanç temelinde yükselen bir hareketin silahlı mücadele yöntemiyle bertaraf edildiÄŸi tarihin hiçbir döneminde gözlenmiÅŸ deÄŸildir. DAÄ°Åž’ten FETÖ’ye kadar halen menfi manada etkin örgütlere karşı benimsenmesi gereken mücadele yöntemi, 9. AÄ°Åž Sonuç Bildirgesi’nde vurgulandığı üzere din dilini güncellemek, sahih Ä°slami anlayışlar inÅŸa edebilmek ve gerek ÅŸekil gerekse içerik bakımından çağın gereklerine cevap verebilecek eÄŸitim müfredatları üretip uygulayabilmektir.
 
Ä°mla hatalarını düzelterek, anahtar ibareleri vurgulayarak ve istifadeyi kolaylaÅŸtırmak amacıyla uygun ara baÅŸlıklar ekleyerek, genel kurguyu ve üslubu muhafaza etme gayretiyle 9. AÄ°Åž Sonuç Bildirgesi’ni tam metin halinde nazar-ı dikkatinize sunuyorum.
 
Din İstismarına Karşı Gelecek Perspektifimizi Birlikte Oluşturabilmek
 
“9. Avrasya Ä°slam Şûrası, 11-14 Ekim 2016 tarihleri arasında Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın ev sahipliÄŸinde “Avrasya’da Ä°slam, Din Ä°stismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi” ana baÅŸlığıyla, 33 ülke ve topluluktan 120 temsilcinin katılımıyla Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
 
Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın teÅŸrifleriyle Dolmabahçe Sarayı’nda açılışı yapılan Şûra’da, “Avrasya’da Ä°slam’ın GeleceÄŸi ve Dini Ä°stismar Eden Hareketler”, “Avrasya’da Dinî Bilgi Ãœreten Kurumlar”, “Yeni Medya ve Din Ä°stismarı”, “Küresel Tehdit ve Åžiddet Hareketi-DEAÅž”, “Küresel Bir Tehdit Olarak FETÖ Hareketinin Avrasya Yansımaları” ve “Din Ä°stismarını Önlemenin Yolları ve Çözüm Önerileri” baÅŸlıkları altı oturum halinde ele alınmıştır.
 
15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de yaÅŸanan meÅŸ’um darbe giriÅŸiminin ardından Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı tarafından düzenlenen “OlaÄŸanüstü Din Şûrası”nda FETÖ terör örgütünün dini meÅŸruiyetinin sorgulandığı ve bir dizi karar alındığı kamuoyunun malumlarıdır. Söz konusu kararların 13. maddesine istinaden, baÅŸta Avrasya coÄŸrafyası olmak üzere Ä°slam dünyasının karşı karşıya kaldığı FETÖ, DEAÅž, vb. tedhiÅŸ üreten, toplumsal bütünlüğü bozan, dini istismar eden terör yapılarının Avrasya Ä°slam Şûrası’nda ele alınması planlanmıştır. Şûra kapsamında bu yapılardan FETÖ’nün özellikle Avrasya coÄŸrafyasında çeyrek asırdır sistematik bir ÅŸekilde yayılması ve deÄŸiÅŸik sektörlerdeki etki gücü, dini söylemleri ve yol açtığı tahribat detaylı olarak deÄŸerlendirilmiÅŸtir. FETÖ kaynaklı Türkiye’de yaÅŸanan acı tecrübeden hareketle Şûra’da Avrasya coÄŸrafyasında karşılaşılması muhtemel benzeri tehlikelere dikkat çekilmiÅŸtir. 15 Temmuz hain darbe giriÅŸimine karşı Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ile dayanışma içerisinde Rusya’dan Kafkasya’ya, Türk Cumhuriyetlerinden Balkanlara kadar geniÅŸ bir coÄŸrafyada hizmet veren dini kurumların bu menhus giriÅŸime karşı ortak bir tavır sergilemiÅŸ olması bölgemiz ve Ä°slam dünyasının birlik, beraberlik ve kardeÅŸlik ruhunun tahkim edilmesi açısından ümit verici olmuÅŸtur.
 
Avrasya Ä°slam Şûrası üyeleri FETÖ tarafından 15 Temmuz’da gerçekleÅŸtirilen kanlı darbe ve hain iÅŸgal giriÅŸimi ile ilgili derin teessürlerini ve üzüntülerini, bu mücadelede Aziz Türk Milletinin yanında olduklarını açıkça ifade etmiÅŸlerdir. Bu darbe giriÅŸimine yeltenenler tel’in edilmiÅŸ, elim ve meÅŸ’um olayda ÅŸehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere acil ÅŸifalar ve milletimize taziye dilekleri iletilmiÅŸtir.
 
Şûra tarafından aÅŸağıdaki hususların kamuoyu ile paylaşılması uygun görülmüştür:”
 
Kirli İlişkiler Ağının Bir Parçası Olmamak
 
“1. 3-4 AÄŸustos 2016 tarihlerinde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın düzenlediÄŸi “OlaÄŸanüstü Din Şûrası”nda alınan kararlar Avrasya Ä°slam Şûrası’ndaki katılımcılar tarafından müzakere edilmiÅŸ ve maddelerin içeriÄŸinde tam bir mutabakata varılmıştır. BaÅŸlangıçta bir hizmet hareketi olarak yola çıktığı iddia edilse de zamanla tamamen kirli iliÅŸkiler ağının bir parçası olarak Ä°slam dinini ve deÄŸerlerini istismar aracı olarak kullandığı, hedefine ulaÅŸmak için her türlü yolu mubah gördüğü, Ä°slam’ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarını özünden kopararak tahrif ettiÄŸi, Ä°slami kavramların içini boÅŸalttığı tescillenen FETÖ’nün, gerçekte dini bir cemaat olarak nitelenemeyeceÄŸi hususunda fikir birliÄŸine varılmıştır. FETÖ, dinî bilgi kaynakları ÅŸaibeli olan, Ä°slam ümmetinin vahdetini parçalayan, kul hakkı ve kamu hukukuna tecavüz eden, zekât ve sadaka gibi ibadetleri suiistimal eden, diyalog adına kelime-i tevhidi parçalayan, din kisvesi altında kamufle olmuÅŸ bir güç, çıkar, istismar ve terör örgütüdür.”
 
 
Allah’ın Dinini Kendisinin ya da Grubunun Çıkarları DoÄŸrultusunda Çarpıtmamak
 
“2. FETÖ, DoÄŸu Blokunun dağılmasının ardından Avrasya coÄŸrafyasında ortaya çıkan eÄŸitim boÅŸluÄŸunu doldurma ve sözde Anadolu’nun Müslüman kimliÄŸini o bölgelere taşıma söylemiyle okullar açarak çeÅŸitli faaliyetlerde bulunmuÅŸtur. KurduÄŸu müesseseler, bir projenin ürünü olan gizli siyasi emellerini hayata geçirmenin bir aracı haline gelmiÅŸtir. Neticede mezkur coÄŸrafyalarda yaÅŸayan insanlara sahih bir din anlayışı ve eÄŸitimi götürmeyerek sadece o ülke insanlarını hayal kırıklığına uÄŸratmakla kalmamış aynı zamanda onların maneviyatlarını diri tutacak Ä°slam’a dönük beklentilerini, umutlarını boÅŸa çıkarmış, çarpıtılmış bir din söyleminin öncüsü olmuÅŸtur.
 
3. Yaşanan bütün bu acı tecrübelerden sonra bu yapı içinde samimi duygularla yer alan veya sempati duyan pek çokları pişman olarak bu yapıyla ilişkilerini kesmiştir. Bundan sonra da sağduyu sahibi herkesin bu menfur odaklardan hızla uzaklaşacağı açıktır. Hatadan ve yanlıştan dönmek en büyük erdemdir. Tövbe kapısı her zaman açıktır.
 
4. Avrasya coÄŸrafyası ülkelerinin tarihsel ve toplumsal dinî müktesebatında hiç bir karşılığı olmayan el-Kaide ve DeaÅŸ gibi yapılar, eylemlerini temellendirirken Kur’an ve Sünneti amaçları doÄŸrultusunda çarpıtan birer terör örgütleridir. Bu örgütler yıllarca bu coÄŸrafyanın geleneksel dinî anlayışlarına zarar vermekle kalmamış, bu bölgeden sürekli örgütlerine insan devÅŸirme gayretinde bulunmuÅŸlardır. Bu radikal yapılar karşısında ise hoÅŸgörü, sevgi, barış ve diyalog gibi kavramlar vasıtasıyla FETÖ, “ılımlı Ä°slam” takdimi ile kendilerine zemin oluÅŸturmuÅŸtur. Bu örgütler her ne kadar söylem ve eylemlerinde birbirinin zıttı gibi gözükseler de gerçekte birbirlerini besleyen, nihai hedefleri doÄŸrultusunda farklı yöntemler ile dinî, insanî ve millî duygu ve deÄŸerleri araçsallaÅŸtıran ÅŸer odaklarıdır. Böylece Müslüman toplumların birliÄŸini, beraberliÄŸini bozma, din eksenli ayrışma, çatışma, kargaÅŸa ve kaos çıkartarak ülkeleri iÅŸgale hazır hale getirme giriÅŸimleri noktasında birleÅŸmektedirler.
 
5. Bu yapılar, tevhid, tekbir, cihat, biat, cemaat, imam gibi birçok Ä°slami kavramı bozmanın yanında kendi çıkarları için Ä°slam fıkhının onaylamayacağı birçok fetvalar vermiÅŸlerdir. Terör ve terör yoluyla hedefe ulaÅŸmayı meÅŸru göstermek amacıyla intihar saldırılarına cevaz verme ve takiyye amaçlı haramları helal kılma bu istismarın bariz örnekleridir. Hangi gerekçe ile olursa olsun ÅŸiddet, tedhiÅŸ ve teröre onay veren, dinin helalini haram, haramını helal kılan hiçbir fetva meÅŸru görülemez. Özellikle Batı medyası ve maksatlı bazı çevrelerce Ä°slam ile terörü yan yana getirme çabaları esefle müşahede edilmektedir. Ä°slam ve terörün birlikte zikredilmesi hiçbir ÅŸekilde kabul edilemez.”
 
 
Din Eğitimi Yöntem ve Tekniklerini Çağın İcaplarına Uygun Şekilde Güncelleyebilmek
 
“6. Yukarıda sözü edilen din istismarının önlenebilmesi için atılması gereken en önemli adım genç kuÅŸaklara saÄŸlıklı ve yeterli bir din eÄŸitimi verilmesidir. Modern zamanlarda ve ideolojiler çağında yaÅŸanan dinî ve toplumsal savrulmalar karşısında tarihten tevarüs edilen eÄŸitim-öğretim yöntemleri ile yetinilmeyip zamanın ruhunu yakalayabilecek tarzda eÄŸitim yöntemlerinin güncellenmesinin gereÄŸi açıktır. Bu tür yapılarla etkili bir mücadele için dinî müesseseler güçlendirilmeli, din eÄŸitimi alanında sahih Ä°slam anlayışını oluÅŸturacak müfredatlar hazırlanmalıdır. Bu kapsamda Avrasya coÄŸrafyasının köklü dinî, tarihî ve kültürel mirasını disiplinler arası bir yaklaşımla ele alacak “Avrasya Ä°slam AraÅŸtırmaları Merkezi” düşüncesinin hayata geçirilmesi konusunda gerekli giriÅŸimler ivedilikle baÅŸlatılmalıdır.”
 
Alt Kimlikleri “Müslüman” Ãœst KimliÄŸinin Ãœzerine Çıkarmamak
 
“7. Tarih boyunca Ä°slam toplumlarında ortaya çıkan ve Müslümanların ortak kabulüne mazhar olan fıkhî ve kelâmî ekoller Ä°slam kültüründe var olan çeÅŸitliliÄŸi ve ilmî zenginliÄŸi ifade ederler. Dolayısıyla dinî, mezhebî ya da etnik çatışmaya yol açan her türlü dinî yorum ve izahlardan kaçınılmalı, bu tür aidiyetleri dinî aidiyetin üstünde gören anlayışlar reddedilmelidir.
 
8. Ä°slam’ın erken dönemlerinden itibaren Avrasya coÄŸrafyası Maveraünnehir’den Balkanlar’a kadar ilim ve hikmetle yoÄŸrulan oldukça zengin Ä°slam’ın ana yolunu oluÅŸturan yerleÅŸik geleneÄŸe sahip bir medeniyet coÄŸrafyasıdır. Bu coÄŸrafyanın tarihî, sosyal ve dinî dokusu ile uyuÅŸmayan mezhebî veya her türlü ideolojik yayılmacılığa karşı ortak bir bilinç oluÅŸturulması için etkin çalışmalar yapılmalıdır. Ä°slam coÄŸrafyasının birçok bölgesinde mezhebe dayalı ayrışmaların süregeldiÄŸi günümüzde Avrasya Ä°slam Şûrası’nın önemi ve beraber iÅŸ yapma potansiyeli bir imkân olarak deÄŸerlendirilmelidir. Çünkü Avrasya Ä°slam Şûrası ülkeleri göz önünde bulundurulduÄŸunda bu ülkelerdeki Müslüman toplulukların dinî, kültürel yakınlık ve uyumunun korunarak ve güçlendirilerek devam ettirilmesi Ä°slam dünyasındaki medeniyet içi ayrıştırmalara karşı güçlü bir teminattır.”
 
Çözüm: Doğru Din Dilini ve Dengeli Din Anlayışını İnşa Edebilmek
 
“9. 11 Eylül’den sonra ortaya çıkan Ä°slamofobik faaliyetler, Suriye’de yaÅŸanan insanlık dramının hesabını Avrupa’da yaÅŸayan Müslüman çocuklardan soracak kadar müfrit bir Ä°slam düşmanlığına, kin, nefret ve ötekileÅŸtirmeye dönüşmüştür. Giderek dünyada Müslümanların yaÅŸam alanlarını daraltarak varlıklarını tehdit eden yanlış Ä°slam algılarını bertaraf edecek evrensel bir dile sahip hikmetli çalışmalar yapılması bir zorunluluktur.
 
10. Günümüzde iletişim teknolojileri kullanılarak ideolojik cazibe merkezleri oluşturulmakta, özellikle gençlerin teknolojiye olan ilgisi ve yatkınlığı din istismarı için bir vasıta olarak değerlendirilmektedir. Sapkın dinî grupların, terör odaklı hareketlerin internet ve sosyal medya ağlarını aktif bir biçimde kullanması Müslüman gençlere ulaşmalarını kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla gençlerimizin sanal âlemdeki kirli propagandalardan korunması sağlanmalı, klasik din hizmetlerini ve vasıtalarını gözden geçirerek yenilemek suretiyle genç nesillere sahih dinî bilgiyi teknolojik vasıtalarla ulaştırmanın yolları aranmalıdır. Dinî yayıncılık ve medya alanında orta ve uzun vadeli projeksiyonlar geliştirilmelidir. Bu kapsamda dinî kurumlar tahkim edilmeli, sağlıklı din anlayışları geliştirilmelidir. Medya alanında Diyanet İşleri Başkanlığının öncülüğünde Şûra üyeleri arasında ortak bir yayın platformu oluşturulmalıdır.
 
11. Ä°slam dünyasında son yıllardaki geliÅŸmeler Avrasya Ä°slam Şûrası’nın önemini daha da artırmıştır. Bu Şûra’nın etkinliÄŸinin güçlendirilebilmesi ve iÅŸlevinin yaygınlaÅŸtırılabilmesi için önceki Şûra kararlarında da vurgulandığı gibi Avrasya Ä°slam Şûrası’nın kurumsal statüsünün daha da güçlendirilmesi Bu çerçevede Avrasya Ä°slam Şûrası’nın iÅŸ ve iÅŸlemlerini sürdürebilmek için Ä°stanbul’da oluÅŸturulan Avrasya Ä°slam Şûrası Sekretaryasının çalışmalarının bir program dâhilinde yürütülmesi, ayrıca Şûra bünyesinde icra komisyonuna ek olarak, Fetva Komisyonu, Din Hizmetleri Komisyonu, Din EÄŸitimi Komisyonu, Hayri ve Ä°nsani Yardımlar Komisyonu ve Medya ve Dini Yayınlar Komisyonunun kurulması kararlaÅŸtırılmıştır.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” (avrasyaislamsurasi.diyanet.gov.tr).
 
 
Kaynaklar:
 
http://avrasyaislamsurasi.diyanet.gov.tr/tr-TR/Declaration/Detail/9, 14.10.2016.
http://diyanet.gov.tr/tr/icerik/’9-avrasya-islam-surasi’-sona-erdi…/39165#, 14.10.2016.
http://aa.com.tr/tr/turkiye/9-avrasya-islam-surasi-bildirisinden-feto-dini-cemaat-olarak-nitelenemez/664849, 14.10.2016.
http://www.diyanet.tv/avrasya-surasi-ozel-programi-12-10-2016/video/avrasya-islam-surasi-sonuc-bildirgesi–14-10-2016

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.