Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep operasyonu yavaşladı

Suriye’de muhaliflerin Halep'teki kuşatmayı kırmak için 28 Ekim’de başlattıkları operasyon, rejimin karşı saldırıları ve BM’nin eleştirilerinden sonra yavaşladı.



Esed rejimi, Ä°ran’a baÄŸlı Åžii milislerin desteÄŸiyle muhaliflerin operasyonuna direniÅŸ gösteriyor. Rejim, muhaliflerin operasyonun başından bu yana ele geçirdiÄŸi bölgelerin bir kısmını geri aldığını öne sürerken muhalif kaynaklar ise yaÅŸanan çatışmalar sonucunda rejimin tekrar püskürtüldüğünü söyledi.

"Halep’i kurtarma" operasyonu, Åžam’ın Fethi Cephesi ya da eski adıyla Nusra Cephesi baÅŸta olmak üzere muhalif grupların ortak kurduÄŸu Fetih Ordusu tarafından yürütülüyor. Muhaliflere göre, operasyonun amacı sadece Halep’in kuÅŸatmasını kırmakla sınırlı deÄŸil. Aynı zamanda rejimin denetimindeki Halep’in batı mahallelerini ele geçirmek de hedefler arasında.

"17’si çocuk 48 sivil öldü"

Rejimin denetimindeki bölgelere ağır silahlarla bombardıman düzenleyen muhalifler sivillerin de yaÅŸadığı bu bölgeleri askeri alan olarak ilan etmesi ve sivillere ‘oradan ayrılın’ çaÄŸrısı yapmasının ardından BM ve AB’den eleÅŸtiri aldı. Önce BM sonra da AB, sivillerin olduÄŸu meskûn bölgeleri ağır silahlarla vurmanın ve orantısız güç kullanmanın bir savaÅŸ suçu teÅŸkil edebileceÄŸini vurguladı.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi’nin yayınladığı rakamlara göre, Halep operasyonunun başından bu yana 61 rejim askeri ve milisi ile 72 muhalif öldü.

KuruluÅŸa göre, 17’si çocuk 48 sivil öldü. 

Sınırlı ilerleme

Fetih ordusu rejimin savunma hatlarını delmek için çok sayıda canlı bombanın kullandığı bomba yüklü araç saldırısı da düzenledi.

Bu saldırılardan sonra muhalifler, Halep’in batısındaki Dahiyatul Esed ve Minyan bölgelerini ele geçirdi. Rejim karşı saldırı düzenleyerek Minyan’ı tekrar geri aldığını öne sürdü. Ancak muhalifler karşı tarafla çatışmaların devam ettiÄŸi ve sonucunda rejimin yeniden püskürtüldüğünü söylemiÅŸti.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Pazar gününden bu yana inisiyatif rejimin elinde.


 
 
[[FotoÄŸraf: Reuters]]

Gözlemevi BaÅŸkanı Rami Abdulrahman, ‘Pazar gününden bu yana, inisiyatif rejimin elinde, iki tarafın arasındaki çatışmaların yoÄŸunluÄŸu azaldı. Åžu ana kadar saÄŸlanan tek ilerleme Cuma günü muhaliflerin ele geçirdiÄŸi Dahiyatul Esed bölgesinde kısmen kontrolü saÄŸlayabilmek’ ifadesini kullandı.

Rejime bağlı bir askeri kaynak ise muhaliflerin 3000 konut bölgesini ele geçirememesinin muhaliflerin ilerleme hızını kırdığını iddia etti.

Rejim Halep’in doÄŸu bölgelerini kuÅŸatıyor

Halep, rejim ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. Kentin batı bölgelerini kontrol eden rejim, muhaliflerin denetimindeki doğu bölgeleri kuşatıyor.

Halep kent merkezinin doğusunda yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. Bölgenin Türkiye sınırındaki İdlib iliyle bağlantısını kuran Kastillo yolu 7 Temmuz'da rejim kontrolüne girmişti.

Muhalifler, 6 Ağustos'ta yeniden koridor açmayı başarsa da rejim 4 Eylül'de bölgeyi yeniden kuşatmıştı. Kentin doğusu, rejimin ve Rusya'nın yoğun hava saldırılarıyla harabeye dönmüş durumda.

Savaşın başından bu yana bir milyondan fazla kişinin göç ettiği bölgede on binlerce kişi de rejim ve destekçilerinin saldırılarında can verdi.

Rejim güçleri, halen Birleşmiş Milletlerin (BM) insani yardımlarına geçit vermiyor.


 
 Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.