Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: Koşullar 12 Eylül'den daha ağır

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu, akademisyenlerin ve memurların kamudan ihracını eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "12 eylül askeri darbesinden daha ağır koşulları yaşıyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu, Başkanlık sistemi üzerinden de MHP lideri Bahçeli'yi eleştirdi, "Abdullah Öcalan da başkanlık sistemini istiyor" dedi.



Partisinin grup toplantısında konuÅŸan CHP lideri, darbe giriÅŸimi sonrası süreçte yaÅŸananları eleÅŸtirerek bir milyon kiÅŸinin maÄŸdur edildiÄŸini savundu. 

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Meclis’i bombalayanları savunmadık, yargılayın. 240 ÅŸehidimiz var, öldürenleri yargılayın. Ama kardeÅŸim sen öğrencilerden ne istiyorsun? Gücün öğrencilere mi yetiyor senin? Er erbaÅŸ astsubaylara mı gücün yetiyor? Gazeteciler… Ne yaptı bu gazeteciler? UçaÄŸa binip bir yeri mi bombaladı? Ãœniversite hocaları ne yaptı? Birilerini mi bombaladı bunlar? Sorgusuz sualsiz atıyorlar. 12 eylül askeri darbesinden daha ağır koÅŸulları yaşıyoruz. Böyle ağır bir tabloyla karşı karşıyayız. 1 milyonu aÅŸkın maÄŸdur yarattılar. Ya darbeciler orada duruyor kardeÅŸim. Darbecilerle düne kadar iÅŸbirliÄŸi yapan sensin zaten. Fakir fukaradan ne istiyorsun sen?"

'Türkiye bilinçli olarak darbe sürecinin içine sokuldu'

"Türkiye bilinçli olarak darbe sürecinin içine sokulmuÅŸtur. Diyecekler ki 'ÖrneÄŸin var mı?' Var tabii, kapı gibi örneÄŸimiz var. Mehmet DiÅŸli, general. Kıta görevi yapmayanı karargaha getiriyorsunuz. Sonra terfi ediyor. Terfi edince tekrar kıtaya gitmesi lazmı, yine kıtaya göndermiyorsunuz. Hükümet diyor ki bu adam Mehmet DiÅŸli bu karargahta kalacak. Sonra ne oluyor? Bu kiÅŸi darbeyi yönetiyor. Peki Mehmet DiÅŸli’yi genelkurmay karargahında tutan siyasi irade kim? O siyasi irade Türkiye’yi yönetenlerdir. Åžimdi sen kalkacaksın Mehmet DiÅŸli’ye hesap sormayacaksın, oradaki teÄŸmene hesap sormayacaksın. Mehmet DiÅŸli’ye ve onu orada tutanlara soracaksın.

Bu kararları alan siyasi irade kim? Asıl darbeciler onlar. Türkiye’yi darbe ortamına hazırlayanlar onlar. Onlardan asıl hesap sorulması lazım. Darbenin siyasi ayağı bunlardır. Kalkıyorsunuz akademisyenleri suçluyorsunuz, öğretmenlerin görevine son veriyorsunuz. Askeri öğrenci mi darbe yaptı, er mi darbe yaptı? Mehmet DiÅŸli’yi genelkurmay karargahında neden tuttunuz siz? Generallere hak ettiÄŸi terfiyi niye vermediniz siz? Bunun hesabını soracağız. Havuz medyası yazar mı? Yazamazlar. Çünkü onlar da baÅŸka yerden besleniyorlar."

Cumhuriyet'e operasyon

"Savcı bunlar hakkında yakalama kararı verdi. Ne diye veriyor? Efendim Cumhuriyet Gazetesi FETÖ’cüymüş, PKK’lıymış. Ama bir haksızlık yapmış savcı, IŞİD’i unutmuÅŸlar… Ben bu savcıya, o savcıya talimat veren siyasi iradeye seslenmek isterim. Bedel ödeyen gazetedir Cumhuriyet gazetesi. Cumhuriyet adını da Mustafa Kemal Atatürk vermiÅŸtir zaten. FETÖ ile PKK ile iliÅŸkilendirmek ÅŸeref yoksunu kiÅŸilerin yapacağı bir iÅŸtir. Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Ben sormak isterim."

"FETÖ'cüleri Cumhuriyet mi yerleştirdi?"

"FETÖ’cüleri devlete Cumhuriyet mi yerleÅŸtirdi? Hakimleri savcıları Cumhuriyet mi yerleÅŸtirdi? Ne istedilerse vermedik diyen Cumhuriyet miydi? Senin yüreÄŸin yetiyorsa, ne istediler de vermedik diyen adama soracaksın sen devletin nesini peÅŸkeÅŸ çektin bunlara diye..."

Zekeriya Öz’e kurÅŸun geçirmez arabayı Cumhuriyet mi tahsis etti? Sayın savcı, arabayı tahsis eden adama soru sorma yüreÄŸin var mı senin? 81 ilin 76’sına FETÖ’cü müdürleri Cumhuriyet mi atadı? Sen niye sormuyorsun savcı kardeÅŸim. Bombalar yerleÅŸtirilirken ÅŸehirlere, bunlara dokunmayın diyen Cumhuriyet miydi? “Valilere talimat verip, güvenlik güçlerine dokunmayın” diyen kimdi? Sen bu soruyu sorabiliyor musun? Bu soruyu sorma hukuk namusun var mı? Sormuyorsan kardeÅŸim çok büyük bir handikapın içindesin. Ve sen iktidarda olanların borazanlığını yapıyorsun. Elinde onların kamçısı seni kullanıyorlar. Bir savcı kendini kullandırtmaz."

Bahçeli'ye başkanlık tepkisi

"Sayın Devlet Bahçeli’ye de söylüyorum. BaÅŸkanlık sistemi Türkiye’yi bölme projesidir. Recep Tayyip ErdoÄŸan televizyonda, 'Türkiye eyalet sisteminden korkmamalıdır' diyor. Hiçbir siyasi liderin tuzaÄŸa düşmemesi lazım. Bayrak, demokrasi, demokratik parlamenter sistem bizim ortak paydamızdır. Bir kiÅŸiye koltuk uÄŸruna Türkiye’yi ateÅŸe atacaksın. Buna izin vermeyiz."

"BaÅŸkanlık sistemini kim istiyor? Sadece o deÄŸil, Abdullah Öcalan da istiyor. Kendi kitabı yayınlandı. Ne zaman söylüyor bunu 2013’te söylüyor. Kime söylüyor, hükümet yetkililerine söylüyor. BaÅŸka, “BaÅŸbakan’a deyin ki, baÅŸkanlık sistemini hızlıca tartışabiliriz” diyor. Ne zaman söylüyor 2014’te. Bahçeli’ye söylüyorum. Bir daha hatırlatıyorum. Diyeceksiniz ki, bunlar ÅŸimdi PKK ile kavga ediyorlardı. 10 dakikada barışırlar. Sonra çıkıp diyecekler ki bizi kandırdılar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.