Sosyal Medya

Güncel

Bakanlar Kurulu sonrası Musul açıklaması: Haşdi Şabi operasyonda yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Kurtulmuş "Ya Münbiç PYD'den tamamen temizlenecek söz verildiği gibi, ya da Münbiç'in temizlenmesi için ÖSO'ya gerekli destek verilecektir" dedi. Kurtulmuş Musul için ise "Haşdi Şabi operasyonda yok" dedi.



Bakanlar Kurulu, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan baÅŸkanlığında CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesinde yapıldı. Toplantının ardından BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ açıklama yaptı. 

KurtulmuÅŸ'un açıklamalarının satırbaÅŸları şöyle: 

"Terör örgütleriyle mücadelede ilgili birimlerimizin koordineli çalışmaları devam ettikçe terör örgütlerinin köşeye sıkıştığını görüyoruz. Koordineli çalışmalar sonucu 296 çok önemli olayın bu yıl içinde engellenmiş olması fevkalade değerlidir.

FIRAT KALKANI

 Suriye'de, Türkiye sınırlarını etkileyecek adımların atılmasıyla ilgili Fırat Kalkanı operasyonunu düzenliyoruz. Planlandığı ÅŸekilde seyretmektedir ve Türkiye hedeflerini gerçekleÅŸtirerek, güvenli bölgenin oluÅŸması için adımlarını atmaktadır. Ä°lgili bütün ülkelerle diplomasi yürütülmelidir. ÖSO lojistik olarak destekleniyor. Ä°stenmedik bazı hadiselerin karşımıza çıkmaması için ilgili kesimlerle müzakereler yapılıyor. Ya Münbiç PYD'den tamamen temizlenecek söz verildiÄŸi gibi, ya da Münbiç'in temizlenmesi için ÖSO'ya gerekli destek verilecektir.

MUSUL HAREKATI

 Musul operasyonu planlandığı ÅŸekilde devam ediyor. Türkiye'nin hassasiyetleri ortadadır. Musul'un dengelerinin deÄŸiÅŸtirilmesi büyük istikrarsızlığa yol açacağını düşünmektedir. Musul halkının bu iÅŸin esası olması uluslararası camianın ana hedefi olmalı. Nenova Muhafızları, PeÅŸmergeler operasyonunun içindedir. HaÅŸdi Åžabi operasyon içinde deÄŸildir. Telafer, Musul'un emniyetini saÄŸlayan ÅŸehirlerdendir. Telafer'in temizlenmesi saÄŸlanması Türkiye'nin esas üzerinde durduÄŸu noktadır. Telafer'e yapılacak saldırıya Türkiye'nin seyirci kalmayacağını ifade etmek isterim.

RAKKA OPERASYONU

 Türkiye'nin Rakka operasyonuna iliÅŸkin fikri açıktır. Rakka'nın da Rakka halkından oluÅŸturulacak birimlerle yapılmasının doÄŸru olduÄŸu kanaatindeyiz. Musul ve Fırat Kalkanı operasyonunun bittikten sonra yapılmasının daha doÄŸru olacağı yönündedir.

BOZDAÄž'IN ABD ZÄ°YARETÄ°

 Türkiye'ye karşı operasyonları yöneten ve 15 Temmuz'un arkasındaki bir numaralı bu kiÅŸi operasyonları yönlendirebilecek imkanlara sahiptir. Bu imkanların alınması dostluk gereÄŸidir. Görüşmeler ümit verici geçmiÅŸtir. Sürecin hızlandığını ifade etmek isterim. Aradaki iliÅŸkileri daha net hale getirdiÄŸi ve FETÖ'nün iadesi veya geçici tutuklanması sürecinin hızlandığını ifade etmek isterim. Gerekli adımların atılması ricasında bulunulmuÅŸtur. ABD hükümeti veya devletine karşı herhangi bir terörist eylemde bulunsaydı, Türkiye'de Ankara'da bu teröristi senelerce saklasaydı, siz ne hissederseniz biz de onu hissediyoruz ÅŸeklinde anlatıldı. Ä°nÅŸallah Türkiye'ye bu büyük kabusu yaÅŸatan örgüt liderinin Türkiye'ye iadesi kısa sürede mümkün olur veya geçici tutuklanması mümkün olur. 

SORU - CEVAP

Numan KurtumuÅŸ gazetecilerin yöneltiÄŸi soruları cevapladı. 

YAKALANAN PKK'LI TERÖRİST KİM?

 Bu kiÅŸinin adını açıklamamız mümkün deÄŸil. PKK operasyonları bakımından önemli bir kiÅŸi. Sorgulanmasında çok sayıda bilgi ortaya çıktı. Bu bakımdan güvenlik birimlerimiz önlemlerini alacaktır. Kilit bilgilere sahip. Sorgulanmasıyla, Sayın Kışanak'ın yargılanması hakkında baÄŸlantı yoktur. 

DÄ°YARBAKIR BELEDÄ°YESÄ°'NE KAYYUM ATANACAK MI?

 Kışanak ile devam eden süreç var. Dosyaya göre gerekli iÅŸlemler yapılır. 

ÖZEL HAREKAT VE KORUCU ALIMI

 Bu süreç baÅŸlatılıyor. En kısa zamanda ihtiyacın karşılanması için düğmeye basılacak. 

CUMHURİYET GÖZALTILARI

 Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna yönelik operasyon deÄŸil, Cumhuriyet Gazetesi Vakfına iliÅŸkin, Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca baÅŸlatılan soruÅŸturma var. AÄŸustos ayının 18'inde baÅŸlatılan bir soruÅŸturmadır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararları verilmiÅŸ, ilgili kiÅŸilerle ilgili bu uygulama baÅŸlatılmıştır. Devam eden hukuki süreç var, hep beraber bu süreci izleyeceÄŸiz. En kısa zamanda sürecin sonucunu göreceÄŸiz.

Ä°DAM TARTIÅžMASI

 Ä°dam tartışması Sayın CumhurbaÅŸkanımız söyledi diye gündeme gelmiÅŸ deÄŸildir. 15 Temmuz akÅŸamından sonra bizler siyasetçiyiz, nereye gidersek gidelim, milletimizin büyük çoÄŸunluÄŸu idamdan bahsediyor. Demokratik bir siyaset, kamuoyunun tercihlerini yok sayarak yol alamaz. AK Parti olarak bütün bunları kendi aramızda deÄŸerlendiriyoruz. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapacak güce sahip deÄŸiliz. DiÄŸer partilerin üzerinde tartışacağı bir konudur. Parlamento gündemine taşır ve idam kararı istikametinde bir sonuç çıkarsa adım atılır. Toplumsal talep var, henüz siyasetin deÄŸerlendirmesine ÅŸu anda girmiÅŸ deÄŸildir.

Ä°STÄ°HBARATIN YAPILANDIRILMASI

Çalışmalar mevcut zamanı geldiÄŸinde TBMM gündemine gelir. Ä°stihbaratın yeniden yapılandırılmasına yönelik ihtiyaç mevcuttur. 

KHK ELEÅžTÄ°RÄ°LERÄ°

 AK Parti hükümeti olarak Meclis'te çoÄŸunluk problemimiz var mı? Hangi yasayı getirsek tartışılır, Türkiye gündemini meÅŸgul eder zamanla çıkar. AK Parti çoÄŸunluÄŸu ile bir yasayı çıkarmaya sahip olan iktidar partisi deÄŸildir. KHK'lerdeki bizim temel amacımız etkin, süratli ve sonuç alıcı iÅŸler yapmaktır. Bu konular, normal ÅŸartlarda bir düzen içinde yapılamayacak iÅŸlerdir. Buradaki amaç parlamentoyu bypass etmek deÄŸil; etkin, süratli sonuçlar alabilmektir. 

YENÄ° ANAYASA VE BAÅžKANLIK SÄ°STEMÄ°

 Ä°ki tür yol takip edilebilir. Biri çok kapsamlı bir anayasa deÄŸiÅŸilik teklifidir. Bu hazırlığımız tamamlanmıştır. Bir de daha dar kapsamlı anayasa paketi hazırdır. Anayasa deyince bizim tek başına gücümüz yetmiyor. DiÄŸer partilerin tavırlarını görmemiz lazım. Sayın Bahçeli'nin beyanları açıktır. Burada MHP'nin nasıl tavır takınacağı, CHP'nin nasıl tavır takınacağı bizim için önemlidir. Tek başına halledemezsek topa girmeyiz. Konsensus gerekirse onu ararız. Buna göre takvimi iÅŸletmeye baÅŸlarız. Müzakere süreci iÅŸletilmelidir, diÄŸer partilerin görüşlerini deÄŸerlendirmeliyiz. 330'u aÅŸacak irade görürsek gündeme getiririz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.