Sosyal Medya

Coğrafyamız

Fas'ta protestolar büyüyor

Fas'ta bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesi ülke genelinde protesto edildi



Fas'ın El-Huseyme kentinde bir balıkçının Ã§Ã¶p kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesini protesto etmek için ülke genelinde çok sayıda gösteri düzenlendi.

Bazı insan hakları derneklerinin ve muhalefet partilerinin çaÄŸrısı ile sosyal medya üzerinden organize olan binlerce kiÅŸi, baÅŸkent Rabat baÅŸta olmak üzere, Kazablanka, Fes, Tanca, Meknes, Vecde, MarakeÅŸ, El-Suveyra, Agadir, Amzuran, Kuneytara, El-Huseyma, El-Cedide, El-Muhammediyye, Azmur'in yanı sıra çok sayıda ÅŸehirde gösteri düzenledi.

Rabat’ta düzenlenen gösteride Fas Parlamentosu önünde toplanan binlerce kiÅŸi, Muhsin Fikri isimli balıkçının ölümü nedeniyle İçiÅŸleri Bakanının istifasını isterken, “Hepimiz Muhsiniz” ÅŸeklinde slogan attı. Göstericiler, yaklaşık iki saat süren gösterinin ardından dağıldı.

Huseyme’den gösteriye katılan AmaziÄŸ haklarını savunan aktivistlerden Halid Bilkaydi, “Åžehit Muhsin Fikri’nin tüm hakları verilene kadar gösterilere devam edeceÄŸiz. İçiÅŸleri Bakanı ve Faslı yetkililerin Fikri’nin ailesine yardımcı olmalarını ve en kapsamlı balık avlanma ruhsatı verilmesini talep ediyoruz.” diye konuÅŸtu.

Ãœlkede, 2011 yılında  “Arap Baharı” sürecinde 20 Åžubat Hareketi tarafından düzenlenen gösterilerden daha büyük katılımın saÄŸlandığı protesto eylemleri ülke genelinde olaysız sona erdi. Bazı ÅŸehirlerde gece boyunca gösterilerin oturma eylemi ÅŸeklinde devam etmesi bekleniyor.

FASLI BALIKÇININ HAYATINI KAYBETMESİ VE SONRASINDA GELİŞEN OLAYLAR

Fas’ın kuzeyinde yer alan Huseyme kentinde cuma günü yaÅŸanan olayda Muhsin Fikri, güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak trajik bir ÅŸekilde hayatını kaybetmiÅŸti.

Cenazesi bugün ikindi namazına müteakip defnedilen Fikri için muhalefet partileri ve insan hakları dernekleri gösteri çağrısında bulunmuştu.

Yerel basın ve sosyal medyada yer alan "çöp kamyonu ÅŸoförüne, balıkçının ölümüyle sonuçlanan pres aletini çalıştırma emrini bir polisin verdiÄŸi" iddiaları ise Emniyet Genel Müdürlüğünce yalanlanmıştı.

Olayların büyümesi üzerine, İçiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ä°Ã§iÅŸleri Bakanı Muhammed Hassad'ın olayda hayatını kaybeden balıkçının yakınlarını ziyaret etmiÅŸ ve Kral 6. Muhammed'in taziye mesajını iletmiÅŸti.

Bakan Hassad, Kral 6. Muhammed'in, olayın detaylı ÅŸekilde incelenmesi, sorumluluÄŸu olan herkesin tespit edilmesinin yanı sıra görevini ihmal eden ya da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere örnek olması için kanunların tavizsiz uygulanması yönünde talimat verdiÄŸini belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.