Güncel
2 yeni KHK yayınlandı!
Bir son dakika haberi geldi. Resmi gazetede 2 yeni KHK yayınlandı. Geri dönüş Kanun Hükmünde Kararnamesi yayınlandı mı? sorusu merak konusu oldu. 675 sayılı KHK ile göreve iadeyi düzenliyor.
Son dakika haberi: Resmi gazetede 2 yeni KHK yayınlandı. 675 sayılı KHK'nın Geri dönüş Kanun Hükmünde Kararnamesi olduğu öğrenildi.
15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası kamu ve özel sektörde binlerce kişi açığa alındı. Bu kapsamda KHK mağdurlarının sorunlarını gidermek amacıyla hükümet düğmeye bastı ve harekete geçti.
Kimler haklarını ve mesleklerini geri alabilecek? İşte tüm detaylarıyla OHAL Kanun Hükmünde Kararname ve detayları...
2'si general 39 TSK mensubu göreve iade edildi.
675 NUMARALI KHK
Karar Sayısı: KHK/675
OlaÄŸanüstü hal kapsamında bazı tedbirler alınması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının baÅŸkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 3/10/2016 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
Kamu personeline iliÅŸkin tedbirler
MADDE 1- (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kişiler kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir.
(2) Birinci fıkra gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulur. Bu bildirim üzerine pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir.
(3) Birinci fıkra kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamazlar.
Emekli Emniyet Teşkilatı personeline ilişkin tedbirler
MADDE 2- (1) 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 55 inci maddesinin ondokuzuncu ve yirminci fıkraları ile geçici 27 nci maddesi uyarınca resen emekliye sevk edilenler, kendi isteğiyle emekli olanlar veya Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre meslekten veya Devlet memurluğundan çıkarılanlar ile müstafi sayılanlardan milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan ve ekli (2) sayılı listede yer alanların rütbeleri alınır. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata ve kamu görevlerine yeniden kabul edilmezler, doğrudan veya dolaylı görevlendirilemezler; ayrıca bunlar uhdelerinde taşımış oldukları mesleki unvanları ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan ve sıfatlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamazlar. Bu kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları, emekli polis kimlikleri, gemi adamlığına ilişkin belgeleri, pilot lisansları ve ilgili pasaport birimlerince pasaportları iptal edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar.
Göreve iade edilen kamu görevlileri
MADDE 3- (1) Ekli (3) sayılı listede yer alan kamu görevlileri 25/7/2016 tarihli ve 668 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı listenin ilgili sıralarından çıkarılmıştır.
(2) Ekli (4) sayılı listede yer alan kamu görevlileri 15/8/2016 tarihli ve 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı listenin ilgili sıralarından çıkarılmıştır.
(3) 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin hükümleri ve 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci ve 3 üncü maddelerinin hükümleri, bu maddede belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır.Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılır. Bu kapsamda göreve başlayanlara kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yerine getirilir.
Yurtdışında öğrenim görenler
MADDE 4- (1) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna tabi öğrencilerden, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan ve ekli (5) sayılı listede yer alanların öğrencilikle ilişikleri kesilmiştir. Bunlar hakkında 22/7/2016 tarihli ve 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin
4 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır. Bunların bu kapsamda gördükleri eğitimlere ilişkin olarak denklik işlemleri yapılmaz ve bunlar söz konusu eğitimleri kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine bağlı haklardan yararlanamazlar.
(2) 15/8/2016 tarihli ve 673 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereği öğrencilikle ilişikleri kesilmiş olanlardan bu Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (6) sayılı listede yer alanlar, 673 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (2) sayılı listenin ilgili sıralarından çıkarılmıştır. 673 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesi, bu kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinden itibaren ortadan kalkmış sayılır.
Yayın kuruluşları
MADDE 5- (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve ekli (7) sayılı listede yer alan haber ajansları, gazeteler ve dergiler kapatılmıştır. 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri bu kurum ve kuruluşlar hakkında da uygulanır.
(2) 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği kapatılan özel radyo ve televizyonlar ile gazetelerden ekli (8) sayılı listede yer alanlar, anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (2) ve (3) sayılı listelerin ilgili sıralarından çıkarılmıştır. 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları, bu kurum ve kuruluşlar bakımından söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinden itibaren tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmış sayılır.
İptal edilen geçiş işlemleri
MADDE 6- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı tarih itibarıyla;
- a) Kuvvet Komutanlıkları tarafından temin faaliyeti tamamlanmamış olan subay ve astsubay adayları ile sözleşmeli subay ve astsubay adayları hakkındaki işlemler iptal edilmiştir.
- b) 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 109 uncu maddesi uyarınca astsubaylıktan subaylığa; 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 15 inci maddesi uyarınca uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş aşamasında olan ancak nasıpları onaylanmamış adayların statüye geçiş işlemleri iptal edilmiştir.
(2) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamında işlem tesis edilenlerden herhangi bir tazminat alınmaz.
Rütbeleri alınan askeri yargı mensupları
MADDE 7- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinden önce 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesi uyarınca ilgili kurul veya komisyon tarafından meslekte kalmasının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilen Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi daire başkanı ve üyeleri ile askeri hakimler ve 26/10/1963 tarihli ve 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununun ek 14 üncü maddesi uyarınca görevlerine son verilen askeri hakim adaylarının askeri rütbeleri, mahkûmiyet kararı aranmaksızın alınmıştır.
Banka ve finans iÅŸlemlerinde cezai sorumluluk
MADDE 8- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum ve kuruluşlara ve/veya faaliyetleri sonlandırılarak ticari sicil kayıtları resen terkin edilen şirketlere veya işlem tarihi itibarıyla FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğunun değerlendirildiğine dair Maliye Bakanlığı tarafından hakkında bildirimde bulunulmayan gerçek ve tüzel kişilere, ilgili mevzuatı uyarınca sağlanan fon, kredi ve benzeri finansal hizmetlerden dolayı banka ve finans kuruluşları ile çalışanlarına cezai sorumluluk yüklenemez. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Kayyım atanması
MADDE 9- (1) FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan gerçek ve tüzel kişilerin yüzde elliden daha az ortaklık payı olduğu şirketlerde, bu payların yönetimi ve temsili amacıyla 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 133 üncü maddesi uyarınca yetkili hakim veya mahkeme tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kayyım olarak atanır.
Peşin ödenen aylıklar ve mecburi hizmet
MADDE 10- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler ile doğrudan veya anılan kanun hükmünde kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılanlar ile 15/8/2016 tarihli ve 673 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesi uyarınca öğrencilikle ilişikleri kesilenlerin;
- a) Çıkarıldıkları veya öğrencilikle ilişiklerinin kesildiği aya ilişkin olarak peşin ödenen mali ve sosyal haklarının çıkarılma tarihinden sonraki günlere tekabül eden kısımları geri alınmaz.
- b) Mecburi hizmet yükümlülükleri ve mecburi hizmete bağlı borç yükümlülükleri ortadan kalkar, buna ilişkin dava ve borç takibi işlemlerine son verilir. Bunlardan alınmış olan yüklenme senetleri ve muteber imzalı müteselsil kefalet senetlerinde yazılı olan tutarlar, ilgili kamu personelinden yahut kefillerinden talep ve tahsil edilmez.
(2) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamındaki mali ve sosyal haklardan bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı tarihe kadar tahsil edilmiş olan tutarlar geri ödenmez.
(3) Bu madde kapsamında sonlandırılan davalarda vekalet ücreti ve yargılama giderlerine hükmedilmez, hükmedilenler tahsil edilmez.
Atanan kayyım ve yöneticilerin sorumluluğu
MADDE 11- (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı nedeniyle kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ve şirketlere atanan kayyımlar ile mevzuatı gereği ilgili kurumlar tarafından görevlendirilen yöneticiler ve tasfiye memurlarına, atandıkları veya görevlendirildikleri kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ve şirketlerin doğmuş veya doğacak kamu borçları ile Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarının, her türlü işçi alacakları ile diğer mevzuattan kaynaklanan borçlarının ödenmemiş olması nedeniyle şahsi sorumluluk yüklenemez. Ayrıca, bu kişiler hakkında 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 35 inci ve mükerrer 35 inci maddeleri ile 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 10 uncu maddesi hükümleri uygulanmaz.
Muvazaalı devir işlemleri
MADDE 12- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan özel öğretim kurum ve kuruluşları ile özel öğrenci yurtları ve pansiyonlarının faaliyetlerinin sürdürüldüğü dönemde üzerlerinde bulundukları,mülkiyeti kapatılanların sahibi gerçek veya tüzel kişilere ait taşınmazlardan 1/1/2014 tarihi ila bahse konu yerlerin kapatılma tarihleri arasında üçüncü kişilere devri yapılmış olan ve üzerinde kapatılanlar tarafından aynı faaliyete kapatılma tarihi itibarıyla devam edilen taşınmazların devir işlemleri muvazaalı kabul edilir ve tapuda ilgisine göre Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak resen tescil edilir.
Soruşturma süreleri
MADDE 13- (1) 15/7/2016 tarihinden 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla olağanüstü halin ilan edilmesine kadar geçen süre zarfında ve olağanüstü halin devam ettiği süre içinde görevden uzaklaştırılanlar hakkında ilgili mevzuatta bu tedbir için öngörülen süre sınırlaması, olağanüstü hal süresince uygulanmaz.
Gazilik unvanı verilenler
MADDE 14- (1) 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle malul olan kamu görevlileri ve siviller ile bu eylemlerin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı oldukları sırada yaralanan kamu görevlileri ve sivillere, yaralanma derecesine bakılmaksızın gazilik unvanı verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenir.
İhraç edilen personelin bildirilmesi
MADDE 15- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler ile doğrudan veya anılan kanun hükmünde kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılanlar, işlem tarihinden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce birinci fıkrada belirtilen gerekçe ile meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılanlar da bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Dava ve takip usulü
MADDE 16- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler aleyhine 17/8/2016 tarihinden önce açılan davalar ile bu kapsamda Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne husumet yöneltilen davalarda mahkemelerce, 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi uyarınca dava şartı yokluğu nedeniyle red kararı verilir. Bu kararlar duruşma günü beklenmeksizin dosya üzerinden kesin olarak verilir ve davacılara resen tebliğ edilir. Tarafların yaptığı yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.
(2) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler aleyhine 17/8/2016 tarihinden önce başlatılan icra ve iflas takipleri ile bu kapsamda Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne husumet yöneltilen takipler hakkında icra müdürlüklerince, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi uyarınca düşme kararı verilir. Bu kararlar dosya üzerinden kesin olarak verilir ve takip alacaklısına resen tebliğ edilir. Tarafların yaptığı takip giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.
(3) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler veya kapatılma ya da resen terkin üzerine Maliye Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü aleyhine 17/8/2016 tarihi dahil bu tarihten sonra açılan davalar ile icra ve iflas takipleri hakkında 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi gereğince dava veya takip şartının bulunmaması nedeniyle davanın reddine veya takibin düşmesine karar verilir.
(4) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca verilen kararlarda davacı veya alacaklının 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinde belirtilen usule uygun olarak ilgili idari makama, tebliğ tarihinden itibaren otuz günlük hak düşürücü süre içinde başvurabileceği belirtilir. İdari başvuru üzerine idari merci tarafından verilecek karar aleyhine idari yargıda dava açılabilir. İdari yargının verdiği karar kesin olup, uyuşmazlık adli yargıda hiçbir şekilde dava konusu yapılamaz.
Değişiklik hükümleri
MADDE 17- (1) 25/7/2016 tarihli ve 669 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Ãœniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 107 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı fıkraya aÅŸağıdaki (d) bendi ile beÅŸinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸ ve dokuzuncu fıkrasında yer alan “öğrenci harçlıkları” ibaresi “misafir askeri personel ve öğrencilerin maaÅŸ, harçlık ve her türlü giderleri” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“ç) SözleÅŸmeli olarak görev yapanlar, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde aynı ÅŸekilde sözleÅŸmeli olarak görev yapmaya ve ücret almaya devam ederler.
- d) 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ä°stihdam Edilecek SözleÅŸmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanuna göre çalışmakta olanlar anılan Kanun hükümleri çerçevesinde muvazzaf subaylığa ve muvazzaf astsubaylığa geçirilmiÅŸ sayılır ve bu maddedeki muvazzaf subay ve muvazzaf astsubaylarla ilgili hükümlere tabi olurlar.”
“Ancak ilgili personelin SaÄŸlık Bakanlığı ile SaÄŸlık Bilimleri Ãœniversitesi arasındaki geçiÅŸleri kurum deÄŸiÅŸikliÄŸi sayılmaz.”
(2) 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kefaletten doÄŸmaması” ibaresi “asıl borçlu ve diÄŸer kefiller hakkında kesin aciz vesikası bulunan haller hariç olmak üzere kefaletten doÄŸmaması” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸve aynı maddenin altıncı fıkrasına “eÄŸitim” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve saÄŸlık” ibaresi eklenmiÅŸtir.
(3) 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Bu sınavdan kaynaklanan davalarda hasım gösterilen idareler aleyhine herhangi bir tazminata, avukatlık ücretine ve yargılama giderine hükmolunmaz. Bu madde hükümleri, bu maddenin yürürlüğe girdiÄŸi tarihte, sınav sorularının ve/veya cevaplarının bazı adaylar tarafından hukuka aykırı bir ÅŸekilde sınav öncesinde ya da sınav sırasında elde edildiÄŸi gerekçesiyle adli soruÅŸturmaya veya yargılamaya konu olan sınavlar için de uygulanır.”
(4) 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Birinci fıkra kapsamında tazminat hakkından yararlandırılanlar, 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında aylık baÄŸlama ÅŸartı oluÅŸan sivillere 3713 sayılı Kanunla saÄŸlanan tazminat, aylık baÄŸlama hakları ve 22/7/2016 tarihli ve 667 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere Ä°liÅŸkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki ek tazminat hakkı dışında kalan haklardan ve ilgili mevzuatında saÄŸlanan diÄŸer haklardan aynı ÅŸekilde yararlandırılır. Bu hakların kullandırılmasında aylık baÄŸlama ÅŸartı aranmaksızın en düşük malûliyet derecesi esas alınır.”
(5) 15/8/2016 tarihli ve 674 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 19 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyım olarak atanmasına karar verilen ÅŸirket, taşınmaz, hak, varlık ve alacaklar hakkında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 128 inci maddesi uyarınca verilen elkoyma ve tedbir kararları, kayyım yetkisinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devriyle birlikte kendiliÄŸinden kalkar.”
(6) 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu madde kapsamında Fon tarafından atanan veya görevlendirilenler hakkında ve bu kapsamda icra edilen iÅŸ ve iÅŸlemler hakkında 25/7/2016 tarihli ve 668 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ile Bazı Kurum ve KuruluÅŸlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci ve 38 inci maddeleri uygulanır.”
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesi hükümleri 15/10/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
676 NUMARALI KHK
OlaÄŸanüstü hal kapsamında bazı düzenlemeler yapılması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı OlaÄŸanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının baÅŸkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 3/10/2016 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Yargı ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 1- 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 149 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Örgüt faaliyeti çerçevesinde iÅŸlenen suçlar bakımından yürütülen kovuÅŸturmalarda, duruÅŸmada en çok üç avukat hazır bulunabilir.”
MADDE 2- 5271 sayılı Kanunun 151 inci maddesinin;
- a) Üçüncü fıkrasında yer alan “tutuklu ve” ibaresi “şüpheli, sanık veya” ÅŸeklinde, “kovuÅŸturma açılması halinde tutuklu veya hükümlünün müdafilik veya vekilliÄŸini” ibaresi “soruÅŸturma ya da kovuÅŸturma bulunması halinde müdafilik veya vekillik görevini” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
- b) Dördüncü fıkrasında yer alan “müdafi veya vekil hakkında açılan kovuÅŸturmanın yapıldığı” ibaresi “hâkim veya” ÅŸeklinde, “KovuÅŸturma sonunda” ibaresi “SoruÅŸturma sonunda kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi veya kovuÅŸturma sonunda” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı fıkraya “Müdafilik görevinden yasaklama kararı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “avukat hakkındaki soruÅŸturma veya” ibaresi ve “Ancak,” ibaresinden sonra gelmek üzere “soruÅŸturma veya” ibaresi eklenmiÅŸtir.
- c) BeÅŸinci fıkrasında yer alan “tutuklu” ibaresi “şüpheli, sanık” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 3- 5271 sayılı Kanunun 154 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Türk Ceza Kanununun Ä°kinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, BeÅŸinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde iÅŸlenen uyuÅŸturucu ve uyarıcı madde imâl ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla yirmidört saat süreyle kısıtlanabilir; bu zaman zarfında ifade alınamaz.”
MADDE 4- 5271 sayılı Kanunun 178 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ancak, davayı uzatmak amacıyla yapılan talepler reddedilir.”
MADDE 5- 5271 sayılı Kanunun 188 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Müdafiin mazeretsiz olarak duruÅŸmayı terk etmesi halinde duruÅŸmaya devam edilebilir.”
MADDE 6- 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 59 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.
“(4) Görüşme sırasında; hükümlünün avukatına veya avukatın hükümlüye verdiÄŸi belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuÅŸmaya iliÅŸkin olarak kendilerinin tuttukları kayıtlar incelenemez; hükümlünün avukatı ile yaptığı görüşme dinlenemez ve kayda alınamaz.
(5) Türk Ceza Kanununun 220 nci maddesinde ve İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olanların avukatları ile görüşmelerinde, toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğinin tehlikeye düşürüldüğüne, terör örgütü veya diğer suç örgütlerinin yönlendirildiğine, bu örgütlere emir ve tâlimat verildiğine veya yorumları ile gizli, açık ya da şifreli mesajlar iletildiğine ilişkin bilgi, bulgu veya belge elde edilmesi hâlinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hâkiminin kararıyla, üç ay süreyle; görüşmeler teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilir, hükümlü ile avukatın yaptığı görüşmeleri izlemek amacıyla görevli görüşmede hazır bulundurulabilir, hükümlünün avukatına veya avukatın hükümlüye verdiği belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara elkonulabilir veya görüşmelerin gün ve saatleri sınırlandırılabilir.
(6) İnfaz hakimliği hükümlünün; kurallara uyumunu, toplum veya ceza infaz kurumu bakımından arz ettiği tehlikeyi ve rehabilitasyon çalışmalarındaki gelişimini değerlendirerek, kararda belirttiği süreyi üç aydan fazla olmamak üzere müteaddit defa uzatabileceği gibi kısaltılmasına veya sonlandırılmasına da karar verebilir.
(7) Beşinci fıkra kapsamına giren hükümlünün yaptığı görüşmenin, aynı fıkrada belirtilen amaca yönelik yapıldığının anlaşılması hâlinde, görüşmeye derhal son verilerek, bu husus gerekçesiyle birlikte tutanağa bağlanır. Görüşme başlamadan önce taraflar bu hususta uyarılır.
(8) Hükümlü hakkında, yedinci fıkra uyarınca tutanak tutulması hâlinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemiyle hükümlünün avukatlarıyla görüşmesi infaz hâkimince altı ay süreyle yasaklanabilir. Yasaklama kararı, hükümlüye ve yeni bir avukat görevlendirilmesi için derhal ilgili baro başkanlığına bildirilir. Cumhuriyet başsavcılığı baro tarafından bildirilen avukatın değiştirilmesini baro başkanlığından isteyebilir. Bu fıkra hükmüne göre görevlendirilen avukata, 23/3/2005 tarihli ve 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13 üncü maddesine göre ücret ödenir.
(9) İnfaz hâkimi tarafından bu madde uyarınca verilen kararlara karşı 4675 sayılı Kanuna göre itiraz edilebilir.
(10) Bu madde hükümleri 9 uncu maddenin üçüncü fıkrasına göre yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile beşinci fıkradaki suçlardan hükümlü olup, başka bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık sıfatıyla avukatıyla görüşen hükümlüler hakkında da uygulanır.
(11) Tutuklular hakkında bu madde hükümlerine göre karar vermeye soruÅŸturma aÅŸamasında sulh ceza hâkimi, kovuÅŸturma aÅŸamasında mahkeme yetkilidir.”
MADDE 7- 29/3/1984 tarihli ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCÄ° MADDE 10- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman ErbaÅŸ Kanununa tabi olarak en az iki yıl süreyle uzman erbaÅŸ statüsünde çalıştıktan sonra 20/10/2016 tarihine kadar kendi istekleriyle sözleÅŸmelerini feshetmiÅŸ olup, sözlü sınavın son baÅŸvuru tarihi itibarıyla otuz beÅŸ yaşını doldurmamış olanlardan, yaÅŸ ve merkezi sınav ÅŸartı hariç Ä°nfaz ve Koruma Memuru olarak istihdam edilebilmek için öngörülen ÅŸartları taşıyanlar, 30/6/2017 tarihine kadar Bakanlıkça ya da Bakanlıkça belirlenecek adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca Ä°nfaz ve Koruma Memuru unvanlı vize edilmiÅŸ pozisyonlarda sözleÅŸmeli personel olarak istihdam edilebilir.
Bu madde çerçevesinde sözleÅŸmeli personel olarak istihdam edileceklerin baÅŸvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, sözlü sınavı kazanan personelin yerleÅŸtirilmeleri ile bu maddenin uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer hususlar, Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.”
İKİNCİ BÖLÜM
Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 8- 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü, ek 16 ncı ve ek 17 nci maddelerinde yer alan “geçici köy” ibareleri “güvenlik” ÅŸeklinde, 74 üncü, ek 16 ncı, ek 17 nci ve ek 18 inci maddelerinde yer alan “Geçici köy” ibareleri “Güvenlik” ÅŸeklinde, 74 üncü maddesinde yer alan “Geçici Köy” ibaresi “Güvenlik” ÅŸeklinde, 74 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “gönüllü korucu” ibaresi “gönüllü güvenlik korucusu” ÅŸeklinde ve aynı fıkrada yer alan “gönüllü korucular” ibaresi “gönüllü güvenlik korucuları” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 9- 442 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 19- DiÄŸer mevzuatta geçen “geçici köy korucusu” ibarelerinden “güvenlik korucusu”; “gönüllü köy korucusu” ibarelerinden “gönüllü güvenlik korucusu” anlaşılır.”
MADDE 10- 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Umuma mahsus pasaport almak isteyenlerin baÅŸvuru yerleri ve istenecek belgeler İçiÅŸleri Bakanlığınca tespit edilir.”
MADDE 11- 5682 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Demiryolu personeli kimlik belgeleri, anlaÅŸmalarda öngörülen yetkili makamlarca tasdik edilmedikçe pasaport yerine kullanılamaz. Gemi adamı cüzdanı ve uçak mürettebatı belgesini düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluÅŸlar, ilgililerin bu Kanunun 22 nci maddesi kapsamındaki durumlarını yetkili merciden teyit etmek zorundadır.”
MADDE 12- 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu Kanun kapsamına giren silahlar için verilen taşıma ve bulundurma ruhsatları yenileme harcı alınmak ÅŸartı ile beÅŸ yıl için geçerlidir. Ruhsatların veriliÅŸ sebeplerinin ortadan kalkması halinde ruhsat sahibi durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmekle yükümlüdür. Aksine hareket edenler ile süresi dolduÄŸu halde altı ay içerisinde ruhsatını yeniletmeyenlerin ruhsatları iptal edilir. Ancak, gerekli ÅŸartları haiz olan kiÅŸilere üçbin Türk Lirası idari para cezası ödemeleri kaydıyla tekrar ruhsat verilebilir. Bu fıkra hükmüne göre idari para cezası vermeye mülki amir yetkilidir.”
MADDE 13- 6136 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasına “yetki veren kayıt ve belgeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile 442 sayılı Kanunun 74 üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucularının edinecekleri en fazla bir adet silaha ait taşıma veya bulundurmaya yetki veren kayıt ve belgeler” ibaresi, beÅŸinci fıkrasına “sayılan kiÅŸilere ait silahlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile 442 sayılı Kanunun 74 üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucularının edinecekleri en fazla bir adet silah” ibaresi eklenmiÅŸ ve aynı maddenin yedinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
“AteÅŸli silahla iÅŸlenen suçlardan hükümlü bulunanlar ile taksirli suçlar hariç olmak üzere bir yıldan fazla hapis cezasına mahkûm olanlara, affa uÄŸramış olsalar bile ateÅŸli silah taşıma ve bulundurma izni verilemez.”
MADDE 14- 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları, İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına doÄŸrudan teklif edilir. Bu ihtiyaçlar İçiÅŸleri Bakanlığının güvenlik önceliklerine göre deÄŸerlendirilir.”
MADDE 15- 2692 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Sosyal tesisler
EK MADDE 4- Sahil Güvenlik Komutanlığı, vardiya yatakhaneleri, eÄŸitim ve kongre merkezleri, sosyal tesisler, gazinolar, moral eÄŸitim merkezleri ve kantinler kurabilir. Bu tesislere iliÅŸkin usul ve esaslar İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 16- 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 13/A maddesinin yedinci fıkrasına aÅŸağıdaki cümle, onbirinci fıkrasına “temel askerlik” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya kolluk” ibaresi, aynı fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra ve mevcut onüçüncü fıkrasına aÅŸağıdaki bentler eklenmiÅŸtir.
“Akademi dışındaki diÄŸer yükseköğretim kurumlarından ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarına ödenecek ek ders ücretlerine iliÅŸkin esaslar merkezi yönetim bütçe kanununda gösterilir.”
“Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi tarafından Akademide yetiÅŸtirilemeyen veya az yetiÅŸtirilen sınıf ve branÅŸlara yönelik olarak diÄŸer yükseköğretim kurumlarıyla protokoller yapılarak öğrenci yetiÅŸtirilebilir, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı nam ve hesabına diÄŸer yükseköğretim kurumlarında öğrenci okutulabilir. Ayrıca, özel ihtisas gerektiren alanlar için eÄŸitim süreci içerisinde ilgili yükseköğretim kurumları ile protokoller yapılarak eÄŸitim alınabilir. Bu öğrenciler, özlük ve sosyal hakları ile mecburi hizmet süreleri bakımından Akademide öğrenim gören öğrencilerle aynı hak ve yükümlülüklere sahiptir.”
“g) 4678 sayılı Kanun kapsamında ön sözleÅŸme yapılan subay ve astsubay adaylarından kendi isteÄŸiyle ayrılmak isteyenler.
ÄŸ) Bakanlıkça belirlenen devamsızlık süresi sonunda iliÅŸik kesilmesine karar verilenler.”
MADDE 17- 2803 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaçları, İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına doÄŸrudan teklif edilir. Bu ihtiyaçlar İçiÅŸleri Bakanlığının güvenlik önceliklerine göre deÄŸerlendirilir.”
MADDE 18- 2803 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Sosyal tesisler
EK MADDE 8- Jandarma Genel Komutanlığı, vardiya yatakhaneleri, eÄŸitim ve kongre merkezleri, sosyal tesisler, gazinolar, moral eÄŸitim merkezleri ve kantinler kurabilir. Bu tesislere iliÅŸkin usul ve esaslar İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 19- 2803 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Yürürlükteki anlaÅŸmalar
GEÇİCÄ° MADDE 7- Jandarma Genel Komutanlığının halihazırda devam eden yabancı ülkeler ile eÄŸitim ve iÅŸbirliÄŸi faaliyetleri askeri eÄŸitim iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları ve protokollerinde belirtilen esaslara göre yürütülür.”
MADDE 20- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 23- Araç tescil belgesi ve tescil plakasının, araç üzerinde uygun durumda bulundurulması zorunludur.
Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilir. Araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araç trafikten men edilir.
Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 Türk Lirası idari para cezası verilir, plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınır. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.
Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafikten men edilir.
BaÅŸka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve araç trafikten men edilir. Ayrıca bu kiÅŸiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılır.”
MADDE 21- 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Basılı kâğıtlar ve tescil plakalarının yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10.000 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu kiÅŸiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılır.”
MADDE 22- Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin İçişleri Bakanlığına ait bölümüne eklenmiş ve aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğüne ait yurtdışı teşkilatına ilişkin kadrolar iptal edilmiştir.
MADDE 23- 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ncimaddesinin birinci fıkrasına (i) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (j) bendi (k) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“j) Pasaport hizmetlerini yürütmek,”
MADDE 24- 3152 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “merkez ve taÅŸra” ibaresi “merkez, taÅŸra ve yurtdışı” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸtir.
“İçiÅŸleri Bakanlığı, 13/12/1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve KuruluÅŸlarının Yurtdışı TeÅŸkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname esaslarına uygun olarak yurtdışı teÅŸkilatı kurmaya yetkilidir. İçiÅŸleri Bakanlığının yurtdışı birimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile diÄŸer hususlar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 25- 3152 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (f) bendi (g) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“f) Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler ve sürücü belgelerinde yer alacak bilgiler ile biyometrik verinin türü, niteliÄŸi ve alınma yaşını tespit etmek, bu belgelerin tasarımı, temini, basımı, dağıtımı, teslimi ile üretim ve kiÅŸiselleÅŸtirilmesine iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütmek ve bunlara dair usul ve esasları belirlemek.”
MADDE 26- 3152 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCÄ° MADDE 11- Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemler, bir yıl içerisinde Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğüne devredilir. Bu sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Devir işlemleri tamamlanıncaya kadar, pasaport ve sürücü belgesi işlemlerine ilişkin görev ve hizmetler daha önce bu görev ve hizmetleri yapmakta olan birimler veya personel tarafından yürütülmeye devam olunur.
Pasaport ve sürücü belgelerine iliÅŸkin olarak Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğüne devredilen görevler hakkında diÄŸer mevzuatta Emniyet Genel Müdürlüğüne yapılmış olan atıflar Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğüne, mahalli emniyet makamlarına yapılmış olan atıflar ise nüfus müdürlüklerine yapılmış sayılır.”
MADDE 27- 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet TeÅŸkilat Kanununun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “merkez, taÅŸra ve yurt dışı” ibaresi “merkez ve taÅŸra” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, aynı fıkranın (A) bendinin sonuna aÅŸağıdaki cümleler eklenmiÅŸ ve (C) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
“Genel müdür yardımcılarının sayısı müşterek kararname ile yediye kadar çıkarılabilir. Gerek görülmesi halinde, genel müdür yardımcılarından biri mülki idare amirliÄŸi hizmetleri sınıfı personel arasından genel hükümlere göre atanabilir.”
MADDE 28- 3201 sayılı Kanunun ek 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, yirmisekiz yaşından gün almamış olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunları, Kamu Personel Seçme Sınavı ÅŸartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eÄŸitim merkezlerine alınabilir. Bu fıkra kapsamında alınacak olanların eÄŸitim süresi ve eÄŸitim ÅŸekline iliÅŸkin usul ve esaslar ile diÄŸer hususlar Bakanlık tarafından belirlenir.”
MADDE 29- 3201 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 34- Ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümüne eklenmiÅŸtir.”
MADDE 30- 7/11/1985 tarihli ve 3238 sayılı Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığının Kurulması ve 11 Temmuz 1939 Tarih ve 3670 Sayılı Millî Piyango TeÅŸkiline Dair Kanunun Ä°ki Maddesi ile 23 Ekim 1984 Tarih ve 3065 Sayılı Katma DeÄŸer Vergisi Kanununun Bir Maddesinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına “ekonomik iÅŸlerle görevli Devlet Bakanı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “İçiÅŸleri Bakanı,” ibaresi ve “Hazine ve Dış Ticaret MüsteÅŸarından” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Emniyet Genel Müdüründen” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 31- 3238 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasına “Genelkurmay BaÅŸkanı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, İçiÅŸleri Bakanı” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 32- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“g) Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının yapım, onarım, etüt ve proje iÅŸleri, araÅŸtırma-geliÅŸtirme projeleri, yiyecek ve giyecek alımları makine-teçhizat ile silah, mühimmat ve teçhizat alımlarıyla bunların bakım, onarım ve imalat iÅŸleri.”
MADDE 33- 5018 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ilgisine göre” ile “veya İçiÅŸleri Bakanlığı” ibareleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.
“Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bir mali yıl içinde tamamlanması mümkün olmayan asayiÅŸ ve güvenlik hizmetlerine yönelik alımları için gelecek yıllara yaygın yüklenmelere giriÅŸmeye İçiÅŸleri Bakanlığı yetkilidir.”
MADDE 34- 5018 sayılı Kanunun 35 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bir mali yıl içinde tamamlanması mümkün olmayan asayiÅŸ ve güvenlik hizmetlerine yönelik alımlarının avans ve kredi iÅŸlemlerine iliÅŸkin usuller İçiÅŸleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelik ile düzenlenir.”
MADDE 35- 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına “hâlinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “54 üncü maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri ile ikinci fıkrası kapsamındakiler hariç,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 36- 6458 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“k) Uluslararası kurum ve kuruluÅŸlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle iliÅŸkili olduÄŸu deÄŸerlendirilenler.”
“(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri kapsamında oldukları deÄŸerlendirilen uluslararası koruma baÅŸvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kiÅŸiler hakkında uluslararası koruma iÅŸlemlerinin her aÅŸamasında sınır dışı etme kararı alınabilir.”
MADDE 37- 6458 sayılı Kanunun 98 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Genel Müdürlük, sınır kapılarına yolcu getiren, sınır kapılarından yolcu götüren ve Türkiye içinde yolcu taşıyan taşıyıcılardan, hareketleri öncesi, hareketleri anı ve hareketleri sonrasında tüm yolcu ve mürettebat bilgilerini isteyebilir.”
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının Kadroları
MADDE 38- 18/5/1929 tarihli ve 1453 sayılı Zabitan ve Askeri Memurların Maaşatı Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCÄ° MADDE 1- Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının 2 nci madde uyarınca 2016 yılı için belirlenmiÅŸ olan fiili kadroları 2016 yılı sonuna kadar uygulanır.
Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ile Sahil Güvenlik Komutanlığının 2017 yılı fiili kadroları 2016 yılı sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunca belirlenir.”
MADDE 39- 9/7/1982 tarihli ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun geçici 7 nci maddesinin (b) fıkrasının birinci cümlesi, aynı fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “Ayrıca” ibaresi ve aynı maddenin (c) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 40- 2692 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCÄ° MADDE 11- Sahil Güvenlik Komutanlığı teÅŸkilatının geçici 7 nci maddenin (b) fıkrası uyarınca 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen kadroları bu maddenin yayımı tarihinde iptal edilmiÅŸtir.”
MADDE 41- 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun geçici 4 üncü maddesinin (b) fıkrasının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü cümleleri ile aynı fıkranın beÅŸinci cümlesinde yer alan “Ayrıca” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 42- 2803 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCÄ° MADDE 7- 13/A maddesinin onyedinci fıkrası ile ihdas edilen kadrolar ile geçici 4 üncü maddenin (b) fıkrası uyarınca 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen kadrolar iptal edilmiÅŸtir.”
MADDE 43- 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına “Ãœniversite Öğretim elemanları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi,” ibaresi eklenmiÅŸtir.
MADDE 44- 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına “emniyet hizmetleri sınıfında” ibaresinden sonra gelmek üzere “, jandarma hizmetleri sınıfında ve sahil güvenlik hizmetleri sınıfında” ibaresi ve aynı fıkraya aÅŸağıdaki cümle eklenmiÅŸtir.
“Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde sözleÅŸmeli subay, sözleÅŸmeli astsubay, uzman erbaÅŸ, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er istihdamı da bu fıkra hükmüne tabidir.”
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Millî Savunma ile İlgili Düzenlemeler
MADDE 45- 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununun 6 ncımaddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“3 üncü maddedeki hizmetleri veya yedek subaylığı esnasında bulundukları sınıfta istihdama elveriÅŸli olmadığı SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili saÄŸlık kurullarınca verilecek raporla anlaşılanlar, saÄŸlık durumlarının müsait olduÄŸu sınıfa nakledilebilirler.”
MADDE 46- 1076 sayılı Kanunun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 11- Malûliyet iddia edenlerin sevkleri, bulundukları askerlik ÅŸubelerince SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili en yakın saÄŸlık kurullarına yapılır.”
MADDE 47- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan “askeri hastaneler” ibaresi “SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 48- 1111 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yükümlülerin saÄŸlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri saÄŸlık yeteneÄŸine iliÅŸkin yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre yapılır. Bu muayeneler, askerlik ÅŸubesinin bulunduÄŸu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduÄŸu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil saÄŸlık kuruluÅŸunda tek tabip tarafından yapılır. Aile hekimlerince veya resmi saÄŸlık kuruluÅŸunca hakkında karar verilmeyenler SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili saÄŸlık kurullarına sevk edilir.
Yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliÄŸe elveriÅŸli deÄŸildir kararlı saÄŸlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili saÄŸlık kuruluÅŸu saÄŸlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliÄŸe elveriÅŸli deÄŸildir kararlı saÄŸlık raporları, askerlik ÅŸubesi baÅŸkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri aile hekimi) tabipten teÅŸkil edilecek geçici saÄŸlık kurulunca verilebilir. Geçici saÄŸlık kurulunca karar verilemeyen yükümlüler askerlik ÅŸubelerince SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili saÄŸlık kurullarına sevk edilirler.”
MADDE 49- 1111 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “askeri hastanelerde” ibaresi “SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili saÄŸlık kurullarında” ÅŸeklinde ve aynı fıkrada yer alan “askeri hastanelere” ibaresi “SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili saÄŸlık kurullarına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 50- 1111 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “asker hastanesine” ibaresi “SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili saÄŸlık kurullarına” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 51- 1111 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “askeri hastaneye” ibaresi “SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen yetkili saÄŸlık kurullarına” ÅŸeklinde ve aynı fıkrada yer alan “Askeri hastane saÄŸlık” ibaresi “Hastane saÄŸlık” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 52- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “asker hastanesin
Henüz yorum yapılmamış.