Sosyal Medya

Güncel

Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk'ten Rakka açıklaması: Türkiye ile çalışıyoruz

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, PYD'ye verdikleri desteğin Rakka operasyonu için Türkiye ile aralarında bir sorun yaratıp yaratmayacağı sorusu üzerine, Türkiye ile "çok yakın" çalıştıklarını söyledi. "Rakka’nın kurtulmasına yönelik planın yavaşlamasını öngörmüyoruz" dedi.



Ä°talya DışiÅŸleri Bakanı Paolo Gentiloni, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile bakanlık binasında bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir gazetecinin, “Suriyeli Kürtleri destekliyorsunuz, Türkler de muhalifleri destekliyor. Bu durum, Rakka’nın kurtarılması konusunda bir dezavantaj yaratır mı?" ÅŸeklindeki sorusuna McGurk, ÅŸu yanıtı verdi:

"Bu iyi bir soru. Biz Türkiye ile çok yakın bir ÅŸekilde çalışıyoruz. BaÅŸkan Obama CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’la birkaç gün önce görüştü. Çok yapıcı bir konuÅŸmaydı. Sayılar bize, DEAÅž’e karşı etkili bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. 3 ay önce DEAÅž’lı teröristler, ÅŸu anda muhaliflerin aldığı o sınırı kontrol ediyorlardı. Türkler orayı tamamıyla kapattılar. Biz onlara bunu yapmaları için karada yardım ettik. Daha önce de kamuoyuna açıkladığımız üzere Türklerle ve Türkiye’nin DEAÅž’e karşı desteklediÄŸi muhalif güçlerle iÅŸbirliÄŸi içindeyiz. DEAÅž’e karşı mücadelenin birlikte yürütülmesinden emin olmak istiyoruz. Bölgede çok çeÅŸitli güçler bulunuyor. Dolayısıyla herkesin yakın iÅŸbirliÄŸine ihtiyaç var. Bu, bizim herkese verdiÄŸimiz mesajdır. Rakka’nın kurtulmasına yönelik planın yavaÅŸlamasını öngörmüyoruz."

"Uzun ve zorlu olacak"

Gentiloni ise, IŞİD'e yönelik koalisyonun kısa zamanda elde ettiÄŸi önemli baÅŸarıların görülmesi gerektiÄŸini, askeri baÅŸarının yanı sıra kurtarılan yerlerin yeniden istikrara kavuÅŸmaya da baÅŸladığını dile getirerek, Ramadi ve Felluce’de yerel halkın bölgeye geri döndüğünü ifade etti.

Koalisyon güçleri ve yerel güçlerin eÅŸgüdümünde sürdürülen Musul’u kurtarma operasyonuna da deÄŸinen Gentiloni, "Musul’u geri almanın yolu sonuç olumlu olsa dahi uzun ve zorlu olacak" dedi.

Ä°talyan bakan, Musul’un geri alınmasından sonraki sürece de dikkat çekerek, “Musul’un geri alınmasının ardından bölgenin çoÄŸulcu gerçekliÄŸine saygı gösteren, intikamcı ve mezhep politikalarıyla deÄŸil, kapsayıcı bir yönetime ihtiyaç olacak” diye konuÅŸtu.

Irak ve Suriye’de baskı altında olan IŞİD’ın Libya’nın Sirte kentini yeni kalesi yapma fikrinin ÅŸimdiden yenilgiye uÄŸramış bir fikir olduÄŸunu belirten Gentiloni, söz konusu kentte örgüt mensuplarının sayılarının azaldığını vurguladı.

 

"Daha yapıcı yaklaşımlar görmeyi umut ediyoruz"

McGurk de eninde sonunda bütün teröristlerin yenileceÄŸini, hatta bu kapsamda örgütün liderlerini birebir savaÅŸ dışı bıraktıklarını ama bunun için zaman gerektiÄŸini ifade etti. IŞİD'in Sirte’de hedefine ulaÅŸamadığını söyledi.

Özel temsilci McGurk, “Ä°talya’nın Irak’taki olaÄŸanüstü katkısından dolayı teÅŸekkür ederim” derken, bakımsızlığı ve gerekli onarımların IŞİD yüzünden yapılamaması sebebiyle dünyanın en tehlikeli barajlarından biri olarak tanımladığı Musul Barajı’na Ä°talyan mühendislerin müdahalesinin binlerce insan hayatını kurtaracağını belirtti.

Bir soru üzerine, Suriye gibi zor bir konuda askeri çözüm olmayacağını belirten McGurk, Rusya’nın Halep’te rejimle yaptıklarının tüm dünyaca görüldüğünü ve onların teröristlerle mücadele etmediÄŸini, sivillerin öldüğünü vurguladı. McGurk, bu konuda ilerleyen günlerde daha yapıcı yaklaşımlar görmeyi umut ettiklerini dile getirdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.