Sosyal Medya

Güncel

ABD'den Suriye ile ilgili kimyasal silah açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya’nın Suriye'de rejimin kimyasal silah kullandığını ortaya koyan rapora tepki göstermesine ilişkin olarak, "2014 ve 2015 yıllarındaki kimyasal silah kullanımının üçü rejim tarafından yapıldı." dedi.



Toner, günlük basın toplantısında Rusya'nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin’in, BM bağımsız araÅŸtırma komisyonunun Suriye'de rejimin üç kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyan raporun çeliÅŸkili olduÄŸu yönündeki sözlerini deÄŸerlendirdi.

BM'nin Ortak AraÅŸtırma Mekanizmasını (JIM) desteklediklerini ifade eden Toner, "Suriye’de kimyasal silah kullanımına iliÅŸkin durumları aydınlatmak adına çok önemli bir iÅŸ yapıyorlar. Åžunu da belirtmek isterim ki, Raporda 2014 ve 2015 yılında gerçekleÅŸtiÄŸi belirtilen dört kimyasal silah kullanımının üçü rejim tarafından yapıldı.” diye konuÅŸtu.

BeÅŸÅŸar Esed rejiminin bu baÄŸlamda Suriye halkına terör örgütü DAEÅž’ten daha fazla zarar verdiÄŸini belirten Toner, "Elimizdeki bilgiye göre, belirtilen kimyasal silahların hepsini ortadan kaldırdık. Fakat bunun klorin gazını kapsamadığının farkındayız. Hardal gazının ise ellerine nasıl geçtiÄŸini ya da nasıl yaptıklarını bilmiyoruz. Bu konuda net bir görüntü yok." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın rejimin Suriye'de kimyasal silah kullandığına yönelik Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) raporuna gösterdiği tepkiye karşı, araştırma komisyonunun başkanı Virginia Gamba, raporun arkasında durduklarını belirtmiş, Suriye'de rejim güçleri tarafından üç kez kimyasal silah kullanıldığına dair "yeterli kanıt" olduğunu söylemişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.