Güncel
ABD'nin suikast ordusu Musul'da
ABD Savunma Bakanı Carter, ABD Başkanı'ndan aldığı emirle dünyanın çeşitli bölgelerinde suikast, infaz ve adam kaçırma gibi operasyonlar yürüten suikast timinin Musul'a gönderildiğini itiraf etti.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD'nin suikast ordusu olarak bilinen JSOC'un (Ortak Özel Operasyon Komutanlığı) Musul operasyonunda aktif rol aldığını itiraf etti. ABD'nin kurduÄŸu DEAÅž karşıtı koalisyonun 13 üyesiyle Paris'te yaptığı toplantının ardından gazetecilere konuÅŸan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, JSOC'un savaÅŸ alanında görevlendirildiÄŸini itiraf ederek “Biz operasyonlarda Ortak Özel Operasyon Komutanlığı'nı (The Joint Special Operations Command) da görevlendirdik” dedi. Ä°nfaz timlerinin Rakka operasyonunda da kilit rol üstleneceÄŸi bildiriliyor. 11 Eylül saldırılarından bu yana suikast, infaz, gizli iÅŸkence ve adam kaçırma gibi operasyonlar yürüten Özel birlik JSOC'un, uzun bir süredir Irak ve Suriye'deki bazı yerel güçlere askeri eÄŸitim verdiÄŸi de belirtiliyor.
CIA'İ GÖLGEDE BIRAKTI
11 Eylül sonrası talimatları doÄŸrudan Beyaz Saray'dan alan ABD'nin gizli suikast ordusu Özel birlik JSOC, suikast, infaz, gizli iÅŸkence ve adam kaçırma gibi operasyonlarda CIA'i geride bırakmıştı. Son 10 yılda asker sayısı 25 bine çıkan JSOC, binlerce kiÅŸiyi infaz etti. Timler gizli merkezlerde insanlara iÅŸkence etmek, aç bırakmak ya da aranan kiÅŸileri teslim olmaya zorlamak için eÅŸ ve çocuklarını kaçırmak gibi taktiklere baÅŸvuruyordu. JSOC sadece Afganistan'da 2008'de 550 hedefi vurup bin kiÅŸiyi öldürdü. 2009'da 464 operasyonla 500 kiÅŸi öldürüldü. Irak'ta 2005'te ayda 300 civarında baskın düzenlenmiÅŸti. JSOC'tan bir yetkili “Karanlık bir meseleyiz. Evreni idare eden bir gücüz ama görünemeyiz. CIA'in yaptığımız ÅŸeyleri yapmaya gücü ve yetkisi yok” ifadelerini kullanmıştı.
ÖLÜM EMRİ BEYAZ SARAY'DAN
JSOC, eski Başkan George W. Bush ve halefi Barack Obama'nın emriyle Irak ve Afganistan'ın yanı sıra ABD'nin resmen savaşta olmadığı Yemen, Suriye, Pakistan, Somali, Filipinler ve Nijerya gibi ülkelerde operasyonlar yürüttü. Beyaz Saray JSOC'a nadiren kara listedeki kişileri yakalamayıp doğrudan öldürme yani suikast yetkisi veriyor. JSOC ölüm listesini CIA'den bağımsız hazırlamıştı. Üniforma giymeyen timler 'Kuzey Virginia Gizli Ordusu', 'Yeşil Görev Gücü', 'Görev Gücü 11', 'Görev Gücü 121' gibi takma isimler alıyor. Bu arada JSOC'un ilk görevi 1980'de Tahran'da ABD elçiliğindeki rehineleri kurtarma amacıyla düzenlenen 'Şahin Pençesi Operasyonu'ydu. Operasyon, ekibi taşıyan helikopterin çöle düşüp sekiz kişilik ekibin ölmesiyle fiyaskoyla sonuçlanmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.