Sosyal Medya

Güncel

Tam başkanlık sistemi üzerinde duruluyor

AK Parti'nin MHP'ye sunmak için hazırladığpı teklif ilk etapta tam başkanlık sistemi olacak. Facebook Twitter Linkedin Google Gönder



AK Parti başkanlık sistemi ile ilgili takvimi netleştirmeye çalışırken, diğer taraftan kamuoyu gündemine getireceği önerinin hazırlıklarına başladı. Milletvekili ve uzmanlardan oluşan dar kapsamlı bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon zaman zaman Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelip öneri metnini yazıyor.

MHP'YE ÖNERİLECEK

AK Parti'nin planladığı takvime göre MHP'ye önce tam başkanlık modeli önerilecek. MHP'den buna destek gelirse istenen değişiklikler yapılacak. Tam başkanlıkta uzlaşma sağlanamaması halinde ise sırasıyla yarı başkanlık, burada uzlaşma olmazsa partili cumhurbaşkanı modeli ile ilgili öneriler hazırlanıp MHP'ye sunulacak.

YENÄ° METÄ°N HAZIRLANACAK

Daha önce TBMM'de kurulan Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu başkanlık sistemine ilişkin öneride düzeltmeler yapılması düşünülüyordu ancak "Bu teklif yeni bir anayasa yapılması için hazırlanmıştı. Biz şimdi mevcut anayasa üzerinden değişiklik yaparak sistemi hayata geçireceğiz" denilerek vazgeçildi. 15-20 maddelik yeni metin hazırlığı başladı.

ANAYASA TEK TEK TARANIYOR

Kurulan komisyon, anayasayı baştan sona tarayıp başkanlık ile bağlantılı maddeleri tek tek ayırdı. Bu maddelerde yapılacak değişikliklere ilişkin metinler yazılmaya başladı.

BAŞKANLIK ÇERÇEVESİ ÇİZİLDİ

AK Parti'nin başkanlık modelinin çerçevesi çizildi. Buna göre başkanlık sisteminin uygulandığı birçok ülkede olduğu gibi meclis ve senato gibi ikili bir yapı olmayacak. Türkiye'nin ikili yapıyı daha önce denediği ve büyük yaşadığı gerekçesiyle mevcut sistemdeki tekli yapı korunacak. Korunacak olan bir başka şey ise üniter yapı olacak.

GÜÇLÜ KUVVETLER AYRILIĞI


Güçlü bir denge denetim mekanizması ve güçlü kuvvetler ayrılığı sistemi kurulacak. Yani yasama, yürütme ve yargı kesin çizgiler ile birbirinden ayrılacak. Başbakanın denetimi belli ölçülerde parlamentoya bırakılacak. Parlamento denetiminin güçlendirilmesi için ABD'de olduğu gibi milli savunma, adalet, içişleri bakanlıkları gibi bazı bakanların atanmasının meclis onayına bırakılması tartışılıyor. Bunun yanında bazı üst düzey bürokratlar için de meclis onayı aranması gündemde ancak bu iki konuda henüz kesin karar verilmiş değil. MHP'nin hassasiyetleri dikkate alınarak başkan yerine mevcut sistemde olduğu gibi cumhurbaşkanı ifadesinin kullanılmaya devam edilmesine de sıcak bakılıyor.

SABAH

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.