Sosyal Medya

Güncel

Neçirvan Barzani: Şengal Kandil olmayacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani “PKK’nın Şengal’de ikinci bir Kandil kurmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani Star’a önemli açıklamalarda bulundu. “DEAÅž ile mücadelede verdiÄŸi destek nedeniyle Türkiye’ye teÅŸekkür ediyoruz” diyen BaÅŸbakan Neçirvan Barzani muhabirimizin Åžengal’in ikinci Kandil yapılmaya çalışılmasına yönelik sorusuna “Buna asla izin vermeyeceÄŸiz” cevabını verdi. Barzani “PKK’nın Åžengalle hiçbir baÄŸlantısı yoktur. Åžengalin ikinci bir Kandil olacağına inanmıyorum. Åžengal’de ne olacağına, Åžengal halkının kendisi ve Kürdistan bölgesi halkı karar verecektir. Ne PKK, ne de dışarıdan bir güç Åžengal meselesi ile ilgili karar veremez. Buna izin vermeyiz” dedi.

ARTIK DURUM FARKLI

“2003’te bağımsızlığımız söz konusuydu” diyen Barzani, “Fakat BaÄŸdat’a gittik ve yeniden inÅŸaya destek verdik. Musul’dan sonra Irak ile yeni bir sürece gireceÄŸiz. Bu durum sürdürülebilir deÄŸildir. Musul’dan önceki Irak ile Musul’dan sonraki Irak çok farklı olacaktır. Saddam öncesi ve sonrası Irak gibi. Dün el Kaide vardı, ÅŸimdi de DEAÅž, mevcut siyasetle devam edilirse yarın baÅŸka bir ÅŸey ortaya çıkacak” dedi. Musul’un Kürtler üzerinde direk bir etkisi olduÄŸunu belirten Barzani, “Siyasi ve iktisadi açıdan önemlidir. CoÄŸrafik açıdan da Musul’un Kürdistan’ın iki büyük kenti Duhok ve Erbil üzerinde fiili bir etkisi vardır. Dolaylı olarak Kerkük’ü de etkiliyor. Bu nedenle Musul operasyonu hayati önem taşıyor. Bu operasyon Irak’ın geleceÄŸinin belirlemesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Ä°lk günden Kürtler olarak Musul merkeze girmek istemediÄŸimizi deklare ettik bunun baÅŸlıca sebebi de Kürtler ile Araplar arasında bir savaşın çıkmasını arzulamıyoruz. Musul’da büyük bir mezhepsel rekabet var ve Musul’un geleceÄŸini tehdit etmektedir” diye konuÅŸtu.

DEAÅž IRAK’TA KURULDU

Üçüncü OrtadoÄŸu AraÅŸtırma Enstitüsü’nün (MERI)Erbil’de düzenlediÄŸi uluslararası “Musul’un geleceÄŸi” konulu Foruma katılan BaÅŸbakan Barzani buradaki açıklamalarında da Erbil ile BaÄŸdat arasında askeri açıdan saÄŸlanan iÅŸbirliÄŸi önemli ölçüde baÅŸarılı olduÄŸunu söyledi. PeÅŸmerge için belirlenen yerlerin ÅŸu ana kadar baÅŸarılı bir ÅŸekilde DEAÅž’ten kurtarıldığını anlatan Barzani, “Musul sadece bir askeri konu deÄŸildir. Musul siyasi bir meseledir. Meselenin askeri yönü çok daha kolay bir ÅŸekilde halledelibilir. Asıl mesele DEAÅž’ten sonra Musul’un geleceÄŸi ne olacak. Burada BaÄŸdat’taki dostlarımızın dikkat etmesi gereken konu DEAÅž’in Irak’ta kurulduÄŸudur. DEÅž bu toplumda BaÄŸdat’ın yanlış siyaseti neticesinde ortaya çıkmış bir örgüttür. Irak’ın üç ana unsuru vardır. Kürt, Åžii ve Sünnilerin birlikte yaÅŸayabilecekleri bir formül bulmak için çaba göstermeliyiz. Sünniler geleceklerinden kaygılı, Åžiiler geçmiÅŸlerinden dolayı korku yaşıyorlar. Kürtler de geçmiÅŸte baÅŸlarına gelen felaketlerden dolayı korku içinde. Bunlar Irak’ın geçeÄŸidir” dedi.

YOLUMUZU BİZ ÇİZERİZ

 

“Ãœzüntü ile ifade etmeliyiz ki BaÄŸdat’ta ÅŸuana kadar gördüğümüz muamele merkeziyetçi bir zihniyetin dayatılmaya çalışılmasıdır. Önceki baÅŸbakan (Maliki) tanklarını toplarını Hanekin’de peÅŸmergeye karşı konuÅŸlandırdı. Bize uygun görülen muamele buydu.GeleceÄŸimizi kurmamız gerektiÄŸi kanaatine vardık. Federalizm ve Irak anayasasının uygulanması noktasında gösterdiÄŸimiz tahammül bitmiÅŸtir. Bizim için bu mesele kapanmıştır artık. Bir daha Irak anayasasının uygulanmasını beklemeyeceÄŸiz. Mesela düşünün Erbil’e gelecek her uçak BaÄŸdat’tan izin almak zorunda.”

MUSUL ÇOK ÖNEMLİ

NEÇİRVAN Barzani sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistan BaÅŸkanı Mesut Barzani BaÄŸdat’a yaptığı ziyarette ve Erbil’de Iraklı yöneticilerle yaptığı toplantılarda sürekli askeri operasyondan önce siyasi bir anlaÅŸmanın gerekliliÄŸini dile getirmiÅŸtir. Musul’daki etnik ve dini unsurların haklarının siyasi bir anlaÅŸma ile güvence altına alınmasını ÅŸart koÅŸmuÅŸtur. Çünkü Musul küçük bir Irak’tır. Musul’da Türkmen, Kürt, Arap, Åžii, Sünni, Hıristiyan, Åžebekler ile Yezidiler var. Hakkaniyetli bir politika yürütemezse krizler bitmez. GeçmiÅŸte el Kailde vardı, ÅŸimdi DEAÅž var, gelecekte de bunların yerini farklı bir örgüt alacaktır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.