Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

TÜBİTAK'ın incelediği 10 gazoz markasında alkol çıktı!

TÜBİTAK’ın İncelediği 10 gazoz markasının hepsinin alkollü olduğu tespit edildi. İşte o markalar...



Tüketiciler Birliği, piyasada mevcut bulunan 10 farklı gazoz markasını inceledi. Tübitak Marmara Araştırma Merkezinde yapılan incelemeler sonucundaki analizlerle bütün gazozlarda litre başına 1,56 ila 0,20 gr. arasında değişen oranlarla alkol tespiti ortaya çıktı.

Tüketiciler BirliÄŸi Eski BaÅŸkanı Avukat Bülent Deniz , gazozların ‘içindekiler ‘ bölümüne etil alkol yazılmadığını ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığını söyledi. Deniz, ” Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yaÄŸ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler.Etil alkol, bu çözülmeyi saÄŸlar.Etil alkolün görevini propylen glycol de görebilir ; ancak maliyeti ikiye katlandığı için tercih edilmiyor.” dedi.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği alkolsüz içecekler tebliğinde, litre başına 5 gr. etil alkol kullanımına izin veriliyor.

Kimya Mühendisi Prof.Dr. Mustafa Nutku, alternatifi olmasına raÄŸmen gazoza keyfi olarak alkol eklendiÄŸini söyledi.

Veteriner Gıda Hijyenistleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Can Demir de durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığını ifade etti.Ãœrünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını anlatıp, ” Normal ÅŸartlarda üretim bandında 30 saniyede 2 ÅŸiÅŸe dolum saÄŸlanırken, alkol kullanıldığında bu miktar 4 ÅŸiÅŸeye çıkıyor” ifadesini kullandı.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu Ãœyesi Profesör Doktor M.Saim Yeprem ise alkolün dinimizce HARAM olduÄŸunu ve bir damlasıyla bir ÅŸiÅŸe arasında hiçbir fark bulunmadığına dikkat çekti.

Alkolsüz içeceklerin içeriÄŸini düzenleyen bir tebliÄŸde nasıl olur da ‘bir litrede 5 gr.’a kadar etil alkole izin verilmesini anlayamadıklarını aktaran Deniz, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma baÅŸlattıklarını kaydetti.

Tarım Bakanlığı ve Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE ‘ nin gazozlarla ilgili 4080 nolu standardının deÄŸiÅŸtirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanımına imkan tanıyan maddenin kaldırılması gerektiÄŸine dikkat çeken Deniz, ” Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanımını yasaklayan düzenleme getirilmelidir ” dedi.

Gazlı içecek firmalarına da çaÄŸrı yapan Bülent Deniz, içeriÄŸin etikette eksiksiz yer alması için düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiÄŸini ve ” Tüketicileri uyarıyoruz.İçtiÄŸiniz gazozlarda alkol var. ”

Kimya Mühendisi Profesör Doktor Mustafa Nutku , gazozlarda etil alkol bulunduğu gibi meyvelerdeki alkolün bundan farklı olduğunu kaydetti.

Gıda GüvenliÄŸi DerneÄŸi BaÅŸkanı Samim Saner  ” Ãœreticinin istese de etiketin üzerinde Tarım Bakanlığının iznini almadan alkol ibaresini yazamaz ” dedi.

"ALKOL BULUNMASI NORMAL"

Tüketiciler BirliÄŸi ‘nin iddialarına gazoz üreticileri adına MeÅŸrubatçılar DerneÄŸi cevap olarak dernek adına yazılı bir açıklama yaptı.Genel Sekreter Nizamettin Åžentürk ÅŸirketlerin yönetmelikte belirtildiÄŸi gibi alkolsüz içecekler ürettiÄŸini söylerken, ethanolün ( alkollü içeceklerde kullanılan alkol ) doÄŸal olarak meyve ve sebzelerde bulunduÄŸunu belirten Åžentürk, ” Zira meyve ve sebzeler olgunlaÅŸtıkça oluÅŸan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda ethanol ortaya çıkıyor.Ayrıca ekmek ve yoÄŸurt gibi maya içeren gıdalarda yine doÄŸal olarak ethanol bulunur ” dedi.Bütün dünyada gıda regülasyonlarında ethanolün belirli oranlarda yer almasının doÄŸal kabul edildiÄŸini belirterek, Tüketiciler BirliÄŸi’ nin açıkladığı deÄŸerlerin çok altında olduÄŸunu söyledi.Åžentürk sözlerine şöyle devam etti: ” Bir maddenin bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün deÄŸildir.

Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altında olan rakamlar bilimsel olarak kayda deÄŸer olmadığını için dikkate alınmamaktadır ” ( Oysa çoÄŸu haram olan ÅŸeyin azı da haramdır. Hadisi Åžerif )

Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri ÅŸeyler), kumar, dikili taÅŸlar ve fal okları ancak, ÅŸeytan iÅŸi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluÅŸa eresiniz.Åžeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? ( Maide 5/ 90-91 )

Yapılan tahliller sonucunda alkol bulunduÄŸu belirtilen firmalar arasında Safranbolu ‘ nun meÅŸhur BaÄŸlar Gazozu bulunmadığı belirtiliyor..Ayrıca günümüzde hemen her tatlı ürünlerinde kullanılan glikoz ÅŸurubu  NiÄŸde gazozunda kullanılmadığı söyleniyor.NiÄŸde gazozu %100 DoÄŸal Åžeker Pancarından üretilerek kristal ÅŸeker ile tatlandırıldığı söyleniyor.En iyisi ev yapımı gazoz tüketmek ..Bu önerimizi bütün durumlarda yapıyoruz.Evde gazoz nasıl mı hazırlanır? Ä°ÅŸte tarifimiz :

  • Ä°ki su bardağının her birine yarıya kadar  tercihen soÄŸuk su dökün.
  • Birincisine 1 çay kaşığı karbonat ( silme ) + 2 çay kaşığı toz ÅŸeker
  • Ä°kincisine biraz limon sıkılarak birkaç damla gül suyu damlatın.
  • Ä°ki bardaktan birini diÄŸerine ilave edin.

Bu tarifimizde şişe ve kutu gazozdaki gibi köpüren karbondioksittir.Suda erimiş hali hazmı kolaylaştırır.Maden suyuna limon sıkıp içmek de terleyerek kaybettiğimiz mineralleri almamızı sağlar.

İŞTE İÇİNDE ALKOL TESPİT EDİLEN GAZOZLAR;

En fazla alkol UludaÄŸ’da

Marka Alkol (*)

UludaÄŸ 1.56

Akmina 1.28

TansaÅŸ 1.16

Çamlıca 0.84

Fruko 0.76

Sensun 0.60

Sprite 0.56

Adese 0.48

Seven Up 0.44

Kipa 0.20

(*) Gram/litre

Kaynak: canankaratay.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.