Sosyal Medya

Güncel

Marmara için kritik uyarı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Kuzey Anadolu fayı üzerinde meydana gelebilecek deprem konusunda uyardı.



Ä°HA muhabirine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Kuzey Anadolu fayının Karlıova'dan Erzincan, Tokat, Amasya, Bolu ve Kocaeli sınırlarından Marmara Denizine kadar ulaÅŸtığını belirterek, “Bu hat daha sonra Sarısu Körfezinden de Ege Denizine ulaÅŸan bir aktif fay zumudur. Dolayısıyla muhakkak beklenti içerisinde olmamız lazım. Bazen vatandaÅŸlarımıza abartılıyor gibi görünüyor, ancak Marmara Bölgesi hem sanayisiyle hem ekonomisiyle hem de nüfusuyla Türkiye'nin kalbi ve beyni noktasındadır. En önemli yeridir. Dolayısıyla burada meydana gelecek olan olası yıkımlar hem uzmanlaÅŸmış insan kitlesi kaybı, hem ekonomik kayıplar açısından bütün Türkiye'yi etkileyebilecek bir özelliÄŸe sahiptir. Bu nedenle Kuzey Anadolu fayında her an deprem olabilir. Marmara Denizinde de her an deprem olabilir. Bunu hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Buna yönelik kentsel yapılaÅŸmalara iliÅŸkin politikaları desteklememiz gerekir” uyarısında bulundu.

Avrasya ile Afrika plakalarının Türkiye'yi sıkıştırdığını savunan Köse, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu sıkışma her zaman olacak. Bu sıkışma her zaman olacağına göre depremler de her zaman Türkiye'nin her yerinde yaÅŸanacak. En yıkıcı depremler nerede meydana gelecek? Tabi ki de büyük plakaların birbiri üzerine kaydığı yerlerde olacak. Marmara'da Kuzey Anadolu fayı üzerinde herhangi bir noktada depremler meydana gelebilir.”

KAYA ZEMÄ°NLER TERCÄ°H EDÄ°LMELÄ°

Türkiye'nin bütünüyle depremsel bir ülke olduÄŸunu ifade eden Köse, “Farklı fay hatları üzerinde farklı büyüklüklerde farklı yıkıcılıklarda farklı ÅŸiddetlerde depremlerin meydana geleceÄŸini bilmek zorundayız. Tedbirlerimizi de buna göre almamız lazım. O halde ne yapabiliriz? VatandaÅŸ evlerini nerede yapabilir? Bu önemli bir olgu, düzlük olan hiçbir yerde vatandaÅŸ ev yapmamalıdır. EÄŸer kendi evini yapacaksa mümkünse kaya zeminlerde ev yapmalıdır” diye konuÅŸtu.

KIBRIS MERSÄ°N'E EKLENECEK

Kıbrıs'ın Mersin'le birleÅŸeceÄŸini de savunan Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, bununla alakalı süre vererek, “Yaklaşık 10 milyon yıl sonunda biz Kıbrıs'ın Mersin'e eklenmesini bekleyebiliriz. Peki, nasıl oluyor bu? Ä°ki plaka birbirine yaklaşırken biri diÄŸerinin altına doÄŸru geliyor. Güneydeki plakada Türkiye'ye doÄŸru gelmeye devam etmektedir. Ä°ki plaka parçası birleÅŸmiÅŸ olacak ve Türkiye'nin olduÄŸu kısım büyümüş olacak. Türkiye'nin oluÅŸumu açısından olaya baktığımızda gerideki süreçte aynan böyle iÅŸlemiÅŸti. Bunlar çok uzun sürede meydana gelmektedir. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Türkiye'de her yerde deprem bekleyebiliriz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.