Sosyal Medya

Coğrafyamız

Arap aşiretlerinden Türkiye'ye flaş çağrı!

Irak'ta Musul'un da bağlı olduğu Ninova vilayetindeki Arap Aşiretleri Sözcüsü, Erdoğan'a yardım çağrısında bulundu.



Irak'ta Musul'un da bağlı olduğu Ninova vilayetindeki Arap Aşiretleri Sözcüsü ve El-Cahiş Aşireti'nin önde gelen isimlerinden Mezahim Ahmed el-Huveyt, Musul'un terör örgütleri DEAŞ ve PKK'dan temizlenmesi için Türkiye hükümetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yardım çağrısında bulundu.

Huveyt, Irak'ın kuzeyindeki Türkiye güçlerinin,  BaÄŸdat yönetimiyle yapılan anlaÅŸmalar gereÄŸi orada bulunduÄŸunu söyledi.

Ä°lk anlaÅŸmanın Saddam Hüseyin döneminde imzalandığını hatırlatan Huveyt, söz konusu anlaÅŸma ile Türkiye'ye "Irak topraklarında PKK unsurlarını izleme" hakkı tanındığını belirtti. 

Huveyt ikinci anlaÅŸmanın ise halihazırdaki Irak hükümeti ile imzalandığını ve BaÄŸdat yönetiminin Ninovalı  emniyet güçlerinin Türkiye tarafından eÄŸitilmesine onay verdiÄŸini aktardı.

Ninova'daki aÅŸiretler olarak Türkiye'yi uluslararası koalisyonun bir  parçası olarak gördüklerini ve Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduÄŸunu ifade eden Huveyt, "Terör örgütleri DEAÅž ve PKK'nın Musul'dan kovulması konusunda Ankara'nın yardıma katılması için Türk hükümetine ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip  ErdoÄŸan'a çaÄŸrı yapıyoruz." dedi.

Huveyt şunları söyledi:

"Ninova aÅŸiretleri olarak 'Türkiye'nin Musul'un DEAÅž'tan kurtarılması  ve aynı ÅŸekilde PKK'nın kovulmasına yönelik operasyonlara katılma hakkı olduÄŸunu' Irak hükümetine defaatle anlattık. Bu yöndeki görüş ve taleplerimizi açıkça ifade  ettik. PKK, Sincar ve diÄŸer bölgelerde bulunan yasa dışı bir örgüttür."
 
Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye'nin Musul operasyonuna katılması konusunda izlediği tavrı eleştiren Huveyt, "İbadi bugün Türk askerlerinin Musul operasyonuna katılmasına karşı çıkıyor. Ama emniyet birimlerinin eğitimi için yabancı güçleri bu ülkeye çağıran da İbadi idi." dedi.
 
Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi'nin Musul'a girmesi durumunda yaÅŸanabilecek tehlikeler hakkında da deÄŸerlendirmelerde bulunan Huveyt, "HaÅŸdi Åžabi'nin Musul operasyonuna katılma ihtimali nedeniyle Sünniler hala endiÅŸeli. Çünkü iradesine  Ä°ran'ın hükmettiÄŸi Irak hükümetinden bu konuda bir güvence almadık. Bunun yanı  sıra HaÅŸdi Åžabi komutanlarının 'Musul halkından Hazreti Hüseyin'in intikamını alacağı' yönünde tehditleri var." ifadelerini kullandı.

Ninova aÅŸiretleri ile temsil ettiÄŸi Ninova Muhafızları ve Musul Ä°l  Meclisi'nin, "HaÅŸdi Åžabi güçlerinin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını kesinlikle kabul etmediÄŸinin" altını çizen Huveyt şöyle konuÅŸtu:

"GeçmiÅŸte Salahaddin, Diyala ve Enbar'da yaptıkları ortadayken HaÅŸdi  Åžabi'nin Musul operasyonuna katılması konusundaki bu ısrar neden? HaÅŸdi Åžabi, Musul'u kurtarma operasyonuna katılmaya uygun deÄŸil."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.