Sosyal Medya

Güncel

'Kurtarılan' bölgelerdeki tehlike

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, Musul kent merkezine ulaşmak için zamanla yarışıyor. Ancak bu güçlerin ele geçirdiğini söylediği bölgelerde bile aralıklı çatışmalar yaşanıyor.



Irak Terörle Mücadele TeÅŸkilatı Komutanı Talip Åžagati, geçen perÅŸembe günü Bartılla ilçe merkezinin tamamen IŞİD’den geri alındığını açıklamıştı.

Ancak, bölgeye hâlâ onlarca askeri araç ve tank sevkiyatı devam ediyor. Bartılla bölgesine hâkim Zertek tepelerinden bölgeye yönelik top atışları da sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun uçakları havadan destek sağlıyor.

Sahadan gelen bilgiler, IŞİD unsurlarının bölgede hâlâ mukavemet gösterebildiği ve örgüt ile ordu arasında çatışmaların devam ettiği yönünde.

Irak ordusu, bölgenin askeri alan olduÄŸu gerekçesiyle gazetecilerin girmesine izin vermiyor. Gece saatlerinde IŞİD’den temizlendiÄŸi zannedilen yakın köylerden çatışma sesleri geliyor.

Al Jazeera Muhabiri Nasır Şedid, bu durumun sadece Bartılla'ya mahsus olmadığını ve Başika bölgesinde de benzer bir durumun olduğunu belirtti. Peşmerge güçlerinin Başika çevresinde iki gün önce ele geçirdiğini söylediği köylere de top atışlarının devam ettiğini ifade etti.

Şedid'e göre, ordu ve Peşmerge güçleri, mümkün olabildiğince hızlı bir şekilde Musul kent merkezine yaklaşmaya çalışıyor. Bu amaçla bölgeleri tamamen taramadan ilerliyor. Geride bırakılan bölgelerde saklanan IŞİD unsurları yeniden harekete geçince de çatışmalar başlıyor.

Musul Operasyonu

IŞİD'in 2014'te ele geçirdiği Musul kentini örgütün elinden geri almak için 17 Ekim'de operasyon başlatılmıştı.

Irak ordusu ve peşmerge güçleri tarafından ortak bir şekilde yürütülen operasyon ilk başta doğudaki Hâzır, güneydoğudaki Guveyr ve güneydeki Kayyara olmak üzere 3 koldan başlatılmıştı.

Peşmerge güçleri 20 Ekim'de Başika kasabasını ele geçirmek için kuzeyden de bir saldırı başlatmıştı. Irak ordusu ve Peşmerge güçleri operasyon kapsamında yaklaşık 70 köyü ele geçirdiğini duyurmuştu.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.