Sosyal Medya

Güncel

Milli Eğitim Bakanı: Proje okullarında yaptığımız doğru

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, proje okullarına ilişkin, "Rastgele öğretmen atamıyoruz bu okullara. Atarken kadrolaşma yapmıyoruz da görev yeri değiştirirken mi yapıyoruz" diye konuştu. Yılmaz, gelecek yıl yeni eğitim müfredatının da hayata geçeceğini söyledi.



Milli EÄŸitim Bakanlığınca, "EÄŸitimden Ãœretime Sektörle Ä°ÅŸbirliÄŸi” temasıyla düzenlenen 2. EÄŸitim Kongresi Antalya'da baÅŸladı. Mesleki ve teknik eÄŸitimin tartışıldığı kongrede Milli EÄŸitim Bakanı Ä°smet Yılmaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yılmaz, ihraç edilen ve açığa alınan öğretmenlerle ilgili soru üzerine son rakamları paylaÅŸtı:

5 bin 78 öğretmen göreve geri döndü

"28 bin 163 öğretmen ihraç edildi. Ä°hraç edilen personelden 2 bin 829’u gözaltında, 193’ü tutuklu. 2 bin 648 kiÅŸi de adli control ÅŸartıyla serbest kaldı. UzaklaÅŸtırma tedbiri devam eden 20 bin 88 öğretmen var.  Bunlardan 10 bin 877’si de bölücü terör örgütü ile baÄŸlantılı olduÄŸu iddiasıyla açığa alındı. 5 bin 78 öğretmen görevine geri döndü."

Kapatılan okullar ihtiyaca yönelik dönüşüyor

Bakan Yılmaz, Gülen yapılanmasına ait kapatılan okulların hangi okul türlerine dönüştürüldüğüne ve çoÄŸunun Ä°mam Hatip yapıldığı iddialarına dair ise, "Okulların ağırlığı Ä°mam Hatip yaklaşımı doÄŸru deÄŸil. Halkın talepleri doÄŸrultusunda Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya ortaokul yapıyoruz. Ä°htiyaç doÄŸrultusunda karar veriliyor. Mesela Ä°zmir’de 105 okuldan 55'i özel eÄŸitime (engelli çocukların gittiÄŸi okullar) verildi" yanıtını verdi.

"Kıyamet koparmaya değer mi?"

Yılmaz, kamuoyunda tartışma yaratan proje okullarındaki 8 yılını dolduran öğretmenlerinin başka okullarda görevlendirilmesinin de doğru olduğunu söyledi:

"Türkiye’de 163 tane proje okulu var. Ancak Türkiye’de 50 bin okul olduÄŸunu da unutmamak lazım. Proje okullardaki nitelikli eÄŸitimi daha üst seviyeye çıkarmak için uÄŸraşıyoruz. 8 yılını dolduran öğretmenlerin baÅŸka okullara gitmesiyle bu baÅŸarıyı diÄŸer okullara da taşımak istiyoruz. Rastgele öğretmen atamıyoruz bu okullara. Daha önce Türkiye genelindeki proje okullarında yüksek lisansı olan 132 öğretmen vardı, ÅŸimdi bu rakam 186.

Ä°stanbul’daki proje okullarında çalışan öğretmen sayısı 1492. Görev yeri deÄŸiÅŸtirilen 275 öğretmen var. Yani öğretmenlerin yüzde 18’i ediyor. Yüzde 18 için kıyamet koparmaya deÄŸer mi? DeÄŸdi diyelim onda da ÅŸunu diyeceÄŸim, 'Atarken kadrolaÅŸma yapmıyoruz da görev yeri deÄŸiÅŸtirirken mi yapıyoruz'?”

Seneye yeni müfredat geliyor, pilot illerde okul öncesi zorunlu

Yılmaz, 5 yıldır hayata geçmeyen, öğretmenlerin niteliÄŸini artırmayı amaçlayan Öğretmen Strateji Belgesi’ni yıl sonunda hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Yılmaz, gelecek eÄŸitim yılında ikili eÄŸitimin kalacağını, belirlenen pilot illerde de okul öncesi eÄŸitimin zorunlu olacağını söyledi. Yine belirlenen pilot okullarda 5. sınıfta ağırlıklı yabancı dil eÄŸitime geçilecek. Ayrıca Yılmaz müfradat yenileme çalışmalarının da ÅŸubat ayında tamamlanacağını, gelecek eÄŸitim yılında yeni müfredatın uygulanmaya baÅŸlayacağını söyledi.

Yılmaz'ın verdiÄŸi bilgilere göre, öğrencilerin de öğretmenleri deÄŸerlendirdiÄŸi pilot olarak uygulanan performans sisitemini de tüm Türkiye’de yaygınlaÅŸtırılacak. Bakan Yılmaz, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında 300 kitabın incelendiÄŸini, 57 kitapta Gülen yapılanması ile ilgili sözcük, resim ve atıf tespit edildiÄŸini ve bunların ayıklandığını söyledi. Bu kitaplar da yeniden ihale edildi. Ekim sonunda öğrencilere ulaÅŸtırılacak.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.