Sosyal Medya

Coğrafyamız

Abbas, Hamas uzlaşısı için Türkiye'de

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas Türkiye ve Katar ziyaretlerine başladı. Filistinli kaynaklara göre, bu ziyaretlerin ana hedefi Hamas ile Fetih'i yakınlaştırmak.



Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Türkiye’yi ziyaret ediyor. Abbas, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Binali Yıldırım ve TBMM BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman’la görüşecek. Ardından ÇarÅŸamba günü Katar’a gidecek.

Ankara’daki Filistin Büyükelçisi Faid Mustafa’ya göre ziyaret, Filistin’in geçtiÄŸi konjonktür baÄŸlamında büyük bir önem taşıyor. Abbas’ın Türkiye’den sonra Katar’a gideceÄŸini duyuran Büyükelçi, orada Emir Temim Bin Hamad Al Tani ile görüşeceÄŸini ifade etti.

Al Jazeera'ye bilgi veren Filistinli kaynaklar, Abbas'ın Ankara'da yapacağı görüşmelerin en önemli gündeminin, Hamas ile varılmaya çalışılan uzlaşma olduğunu söyledi.

Hamas ile Fetih'in yeniden masaya oturması konusunda olumlu gelişmeler olabileceğini belirten kaynaklar, öncesinde Abbas'ın konuyla ilgili Erdoğan'la fikir alışverişinde bulunacağı bilgisini verdi.

Filistinli kaynaklar, Abbas’ın Katar’da Hamaslı yetkililerle de bir araya gelebileceÄŸini de ifade ediyor.

Katar’ın baÅŸkenti Doha, Mart ve Haziran aylarında Fetih ile Hamas yetkililerinin arasında bir dizi görüşmelere ev sahipliÄŸi yapmıştı. Ä°ki tarafın arasında anlaÅŸmazlıkların giderilmesine yönelik görüşmeler Katarlı yetkililerin arabuluculuÄŸunda gerçekleÅŸtirilmiÅŸti.

İhtilaflı taraflar, uzlaşmak için bir 'yol haritası' üzerinde anlaştıklarını söylemişlerdi.

Filistin'de yerel seçimler krizi

Filistin’deki yerel seçim hazırlıkları, iki tarafın arasını daha da açmıştı.

Fetih Hareketi, Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki seçim listeleriyle ilgili itirazlarını mahkemeye taşıdı. Yüksek Mahkeme Gazze’deki mahkemelerin meÅŸru olmadığı gerekçesiyle yerel seçimlerin sadece Batı Åžeria’da yapılmasına karar vermiÅŸti.

Gazze’nin yerel seçimlerden hariç tutulması üzerine Hamas, bu kararın siyasi olduÄŸunu ve bunun üzerinde Fetih hareketini suçlamıştı.

Rami Hamdallah başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, Batı Şeria ile Gazze arasındaki sorunların çözülmesine olanak sağlamak için seçimleri 4 ay ertelemişti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.