Sosyal Medya

Kürsü

Fakirler bizi affeder mi?

Avrupa ve Amerika başta olmak üzere Afrika’nın zenginliğine göz koyan, onlara haksızlık yapan herkes ‘fakir’lerden özür dilemek durumundadır.



Neredeyse 2016 yılını da geride bırakıyoruz ve insanlık başta Afrika olmak üzere açlığı, sefaleti ve fukaralığı yenebilmiş değil.

Uzayda ya da Mars’ta hayat olup olmadığını araÅŸtırmaya çalışan medeniyet anlayışı, Afrika ya da baÅŸka kıt’a ve bölgelerde ‘sönen hayat’ları niçin görmez?

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve Afrika BirliÄŸi tarafından ortaklaÅŸa hazırlanan “Binyıl Kalkınma Hedeflerinden 2063 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine 2016 GeçiÅŸ Raporu” Etiyopya’nın baÅŸÅŸehri Addis Ababa’daki BM Ekonomik Kurulu (UNECA) binasında tanıtılmış. Rapordaki bilgiler gibi raporun ismi de cilâlı: “Binyıl Kalkınma Hadefleri...”

2 bin yılın sonunda fakirliği ve gelir dağılımındaki adaletsizliği çözemeyen bir sistem, bir anlayış acaba asırlık hedefler ortaya koyabilir mi? Koysa inandırıcı olur mu?

Belki bunu bilmek ve açıklamak için yeni raporlara da ihtiyaç yoktu, ama BM’nin hazırladığı rapor bir defa daha ilân etmiÅŸ ki Afrika ülkelerinin çoÄŸu hâlâ yoksulluk sınırının altında yaşıyor. (AA, 21 Ekim 2016)

Rapora göre, Afrika BirliÄŸi’ne üye 54 ülkeden sadece Botsvana, Mısır, Gine, Namibya, Güney Afrika, Svaziland ve Tunus gibi ülkeler, yoksullukla mücadelede baÅŸarılı olurken, 12 ülke de hedeflere ulaÅŸma konusunda önemli adımlar attı.

Afrika’nın hâlâ dünyadaki en fazla fakir insanın yaÅŸadığı yer olduÄŸu belirtilen raporda, kadınlar ve gençler arasında iÅŸsizliÄŸin halen çok yaygın olduÄŸu ifade edilmiÅŸ. Gençler arasındaki iÅŸsizlik oranının yüzde 21 olduÄŸu hatırlatılan raporda kıt’ada artan nüfusla birlikte fukaraların sayısının da yükseldiÄŸine dikkat çekilmiÅŸ.

Afrika’daki bazı ülkelerde fakirliÄŸin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekilmiÅŸ ki insanlığın bu hususta sessiz kalmasını anlamak mümkün deÄŸil. Niçin Amerika, Avrupa ve baÅŸka bazı kıt’alardaki ülkeler her geçen gün zenginleÅŸsin de Afrika’daki ülkeler fakirleÅŸsin? Ãœstelik herkes biliyor ki Afrika’daki ülkeler umumî anlamda zengin yer altı maden yataklarına sahip. Fakat Avrupa münafıkları ve Asya zalimleri bu ülkelerin sahip olduÄŸu zenginliÄŸi gasbediyor. 

Gerek BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve gerekse uluslar arası diÄŸer kuruluÅŸlar kanayan bu yaraya mutlak surette bir çare bulma durumundadırlar. 2016 yılının sonunda bile Afrika’daki bazı insanlar açlık çekiyorsa dünyanın baÅŸka ülkelerindeki insanların doyması bir anlam ifade etmez. 

Acaba fakirliğe ve cahilliğe mahkûm edilen bu insanlar zengin kabul edilen insanları ve insanlığı affedecekler mi? Dünyanın sahip olduğu imkânlar herkese fazlasıyla yeteceğine göre başkasının hakkını gasbetmek medeniyet midir? Komşusu açken tok yatmak insanlığa sığar mı?

Avrupa ve Amerika baÅŸta olmak üzere Afrika’nın zenginliÄŸine göz koyan, onlara haksızlık yapan herkes ‘fakir’lerden özür dilemek durumundadır. 

Tabiî ki Afrika’nın fakir insanları medeni dünyayı/insanlığı affedecek mi o biraz şüpheli.

kaynak: Faruk Çakır/ yeni asya http://www.yeniasya.com.tr/faruk-cakir/fakirler-bizi-affeder-mi_413509

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.