Sosyal Medya

Dünya

Fransa'nın 'göçmen ormanı' boşaltılıyor

Avrupa’nın göçmen krizi karşısındaki çaresizliğinin sembollerinden biri olan Calais göçmen kampı boşaltılıyor. Ancak kamptaki yaklaşık bin 300 yalnız çocuğun geleceği belirsiz.



Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampı Jungle'ın (orman) tahliyesinde sona geliniyor. Ä°ngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacıların geçiÅŸ güzergâhı olan ve 6 bin 500’den fazla sığınmacının kaldığı Jungle sabah saatlerinden itibaren boÅŸaltılmaya baÅŸlandı. Ä°lk gün yaklaşık 2 bin 500 mültecinin kampı terk etmesi bekleniyor.

Yüzlerce sığınmacı, kampı sabah saatlerinde terk ederek kamp yakınında kurulan karşılama merkezine gitti. Merkezde gruplara ayrılacak sığınmacılar, birkaç hafta içerisinde ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan sığınmacı merkezlerine gönderilecek.

Tahliye için bin 200’den fazla polis görevlendirildi. Pazar akÅŸamı kampı terk etmek istemeyen mülteciler, polisle çatıştı. Polis, kampın ÅŸubat ayındaki kısmi tahliyesi sırasında, çadırlarını terk etmek istemeyen sığınmacılara sert müdahale etmiÅŸ, tahliye bir hafta sürmüştü.

Yalnız çocuklar ne olacak?

Kamptaki yaklaşık bin 300 yalnız çocuÄŸun geleceÄŸi belirsiz. Cuma günü Fransa İçiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu konuda Ä°ngiltere’yle görüşmelerin sürdüğü ifade edilmiÅŸti.

YaÅŸları genelde 15 ile 35 arasında deÄŸiÅŸen kamp sakinlerinin çoÄŸu Afganistan, Suriye ve Eritre gibi ülkelerden gelerek Ä°ngiltere’ye ulaÅŸmaya çalışıyor.  Ancak Avrupa BirliÄŸi’ndeki “ilk ayak bastığın AB toprağına iltica edebilirsin” yasası, bu isteklerine engel.

Fransa, sığınmacıların yaÅŸadığı kampların insani olmayan koÅŸulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor. Bölgedeki sığınmacılar, hava karardıktan sonra Calais'den Ä°ngiltere yönüne hareket eden kamyon ve tırlara tırmanarak ManÅŸ Denizi'ni aÅŸmaya çalışıyordu. Bazı sığınmacılar araçların altında ezilerek can vermiÅŸti. 

Kaynak: AFP, AA ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.