Sosyal Medya

YaÅŸam

Ailelerin Büyük Çıkmazı ''Mahremiyet Eğitimi''

Mahremiyet eğitimi, geri dönüşü kolay olmayan, hata kabul etmeyen bir eğitimdir. Çünkü mahremiyet eğitimi “duygusal yapılanma” sağlayan bir eğitimdir ve kişilik gelişiminin temelini oluşturur.



Adem Güneş'in ele aldığı ,özelliklede şu günlerde oldukça can sıkan , üzerinde durulması gereken bir konu olan ''Mahremiyet Eğitimi'' adlı eseri, aileler için yardımcı bir kitap teşkil etmektedir.

Anne babaların en zorlandığı konulardan biridir mahremiyet eÄŸitimi… ÇocuÄŸa hangi yaÅŸta nasıl bir eÄŸitim verilmelidir ki, duygu dünyası zarara uÄŸramasın diye bir mücadele içindedir pek çok anne baba… Vaktinden önce verilen bilgiler çocuÄŸa ağır gelebileceÄŸi gibi; çocuÄŸun yaşı geçtiÄŸi halde yeterince bilgi sahibi olmaması da ayrı bir sorundur…KiÅŸi mahremiyet eÄŸitimi ile duygularını “anlamlandırır” ve onları “yönetmeyi” öğrenir…

 

Bu yönüyle mahremiyet eÄŸitimi “duyguların yönetimi” eÄŸitimidir.

Çocukta mahremiyet eÄŸitimi ne kadar eksik ise, duyguların yönetimi o denli zorlaşır…

Mahremiyet eÄŸitimi aynı zamanda “davranışların bir düzen içinde olması” eÄŸitimidir… Zira davranışların kökeni duygulardır, duygularını yönetebilen kiÅŸi davranışlarını da yönetebilir…

Davranışların yönetilebilmesi, kiÅŸide bir “estetik” beden dilini oluÅŸturur…

Estetik bir vücut diline sahip olmak, çocukluk döneminde kazanılabilecek en güzel yetenektir…

Zira estetik bir beden, aynı zamanda zarafet ve nezaketi de beraberinde getirir.

Mahremiyet eÄŸitiminden yoksun kalan çocukların en belirgin özelliÄŸi, nezaket ve zarafet sahibi olamamalarıdır. Böylesi kiÅŸiler genelde davranışta kaba, gürültücü, çevresine zarar veren, ikili iliÅŸkilerde sınır tanımayan rahatsız edici özelliklerdedir…

O yüzden mahremiyet eÄŸitimi salt bir “cinsellik eÄŸitimi” deÄŸil, sonucu itibari ile “nezaket ve zarafet” eÄŸitimidir.

Bir baÅŸka deyiÅŸle mahremiyet eÄŸitimi bir “saygınlık” eÄŸitimidir. Sınırlarını bilip, “insana saygın davranmayı içtenleÅŸtirme” eÄŸitimidir… Ve kendi saygınlığını koruyabilme becerisini elde ettiÄŸi bir eÄŸitimdir…

Saygınlık, sadece insan iliÅŸkilerinde deÄŸil, kiÅŸinin eÅŸya ile iliÅŸkilerinde saygınlığın adıdır…

Mahremiyet eğitiminin kişilik yapılanmasındaki bir diğer önemli rolü, çocuğun duygu dünyasını zarara uğratmadan cinsel bilgi edinmesini sağlamasıdır.

Bu yanı itibari ile toplumumuzda oldukça yaygın bir yanlış anlaşılmanın da altını çizmekte fayda var…

Zira birçok kiÅŸi, mahremiyet eÄŸitimini kız ve erkek çocuklarının birbirinden ayırt edilmesi, kızların eve kapatılıp kimse ile görüştürülmemesi, cinsel yanlış davranışlar içinde bulunacağı endiÅŸesi ile, baskı ve zorlamalar ile çocuÄŸu bu olası yanlıştan sakındırılması olduÄŸu yanılgısı içindedir…

Hâlbuki mahremiyet eÄŸitimi, kiÅŸiyi korku ile belli davranışlardan sakındırma eÄŸitimi deÄŸil, “sakınılacak davranışların duygularını yönetebilme becerisi kazandırma” eÄŸitimidir… Bir baÅŸka deyiÅŸle çocuÄŸun adım adım “kendini yönetebilme yeteneÄŸi kazandırma” eÄŸitimidir.

Mahremiyet eÄŸitimi çocuÄŸu bir kalıba sıkıştırmak deÄŸildir, ona insan olmaktan kaynaklanan deÄŸerlilik hissini hissettirerek bir “incelik ve kendi saygınlığını kazandırma” eÄŸitimidir.  Çünkü ancak kendi dünyasında saygınlık kazanan, kendini hanımefendi-beyefendi gibi hisseden bir çocuk bu güvenle saygısız bir davranış karşısında tepkisini ortaya koyabilir ve kendi bedenini de koruyabilir. Mesela anne-babası tarafından nazik davranılmış, öpülmek istendiÄŸinde dahi kendinden izin alınmış, yapacağı bir ÅŸey tarif edilirken “istersen” kelimesi kullanılarak kendisine nezaketle hitap edilmiÅŸ, eli sakince tutulmuÅŸ ve bu saygınlıkla yetiÅŸmiÅŸ olan bir çocuk, sosyal yaÅŸamda kendisini taciz edebilecek, zarara uÄŸratacak biriyle karşılaÅŸtığında, bir ÅŸeylerin yolunda gitmediÄŸini fark eder.

Aslında çocuk tacize uğrayacağını bilmez, ancak duygusal sensörleri sayesinde kendisine anne babasının davrandığı gibi saygınca davranılmadığını anlar ve içsel bir tepki göstererek, ağlar, bağırır, çırpınır.

Duygusal sensörler duyguların niteliğini algılayan bir araçtır ve iyi olmayan hisleri algıladığında içsel bir tepki oluşturarak çocuğun kendini korunaklı kılmasını sağlar.

İşte anne babaların gösterdiği saygın ve nazik davranışlar çocukta duygusal sensörlerin gelişmesini sağlayarak mahremiyet hissini oluşturur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.