Sosyal Medya

Güncel

Washington'ın 'sarkaç' politikası

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Başika'daki Türk askerlerinin Irak Hükümeti'nin koyduğu prensiplere aykırı bir girişimde bulunmadıklarını söyledi. Dışişleri Sözcüsü John Kirby ise 10 gün önce "Irak'taki tüm uluslararası güçlerin Irak Hükümeti'nin izni ve koordinasyonuyla bulunması gerektiğine inanıyoruz." demişti. Bağdat, "Türk askerinin varlığı, Irak'ın egemenliğine müdahaledir" düşüncesinde.



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Türkiye'deki temaslarında Başika'daki Türk askerlerinin çekilmesi ve Musul operasyonuna katılmamaları konularını gündeme getirip getirmediğine ilişkin soruya yanıt verdi. Earnest şunları söyledi:

"Iraktaki IŞİD karşıtı operasyonlar, Iraklı güvenlik güçlerini IŞİD ile mücadelede eğitmek için merkezi hükümetin isteğiyle olmalı ilkesini başından bu yana söylemekteyiz. IŞİD karşıtı operasyonlara destek sunmak için yapılan herhangi bir harekatın veya çabanın Irak merkezi hükümetiyle koordine edilmesi ve onların direktifleriyle yapılması gerektiğini açıkça ifade ettik. Bu zamana kadar da Musul yakınlarındaki varlıklarıyla Türklerin bu prensibi uymadıkları endişesine yol açacak bir hareket görmedik"

Kirby: Irak Hükümeti'nin izniyle bulunması gerektiÄŸine inanıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye 12 Ekim'de aynı konu sorulduğunda ise, Irak Başbakan'ı Haydar İbadi'nin söylemine daha yakın bir açıklama yapmış ve şunu söylemişti:

"Son günlerde basında yer alan haberler Musul'u özgürleştirmek için yapılacak Irak operasyonunda uluslararası güçlerin rolüyle ilgili bazı spekülasyonlara yer verdi. Defalarca açıkladığımız gibi, ABD Irak'ın birliğini ve egemenliğini destekliyor. Bu maksatla, Irak'taki tüm uluslararası güçlerin burada Irak Hükümeti'nin izni ve koordinasyonuyla, koalisyon çatısı altında bulunması gerektiğine inanıyoruz. IŞİD'in yenilmesi çabalarında bütünlüğü sağlamak ve Irak halkı için kalıcı güvenliği temin etmek için, tüm tarafların gelecek günlerde ve haftalarda yakın koordinasyon içinde olması zorunludur."

Carter: Türkiye Musul bölgesine komÅŸu olması sebebiyle...

Beyaz Saray Sözcüsü'nün açıklaması, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Türkiye ziyaretiyle aynı gün yapıldı. Carter, 21 Ekim'de Türkiye'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgede tarihi bir rolü olduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelede rol alacağını dile getirdi söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Irak, Türkiye'nin, IŞİD karşıtı koalisyonun bir üyesi olduğunun ve Irak'taki IŞİD'le mücadele operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul'daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor."

İbadi: Türk askerine Irak'ta yer yok

9 Ekim'de Musul'da bulunan Türk askeri ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İbadi, "Türk Askeri'nin Musul'da bulunmasına sıcak bakmıyoruz ve istemiyoruz. İmam Hüseyin'in makamından açıklıyorum. Türk Hükümeti, askerini Irak toprakları içinde savaşa sürüklemesin. Türk askerinin bulunması, Irak'ın egemenliğine müdahaledir ve daha öncede dediğim gibi Türk askeri kendini Irak topraklarında piknikte sanmasın" demiş, konuşmasını şöyle sürdürmüştü:

"Irak'ta piknik yok IŞİD ile savaş var, biz Musul'u IŞİD'den geri aldığımızdan sonra onları misafir olarak davet edeceğiz ama şimdilik Türk askerine Irak'ta yer yok. Çünkü biz IŞİD ile savaşla meşgulüz ve Türk askerinin burada bulunması bize engel oluyor, Musul'un kurtarılması operasyonun içinde Türk askeri yoktur ve katılmasına izin vermeyeceğiz."

Erdoğan: Biz bildiğimizi okuyacağız

4 Ekim'de Ä°stanbul'da düzenlenen Avrasya Ä°slam Åžurası'nda konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türk askerinin Irak topraklarını terk etmesini isteyen Irak BaÅŸbakanı Ä°badi'yi sert sözlerle eleÅŸtirdi, "Irak’ın BaÅŸbakanı, istediÄŸin kadar bağır, çağır. Biz bildiÄŸimizi okuyacağız. Önce haddini bil" dedi. ErdoÄŸan'ın, Ä°badi'ye yönelik sözleri ÅŸu ÅŸekilde:

"Şu anda Irak'ta, yakında da Musul'da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus'ta katıldıysak, nasıl Rai'de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak'ın Başbakanı. Önce haddini bil... Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için Sayın Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var, bunların hepsinin canlı kayıtları var ve bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak. Buna rağmen Başika üssüne girilmiştir, şimdi diyor ki; 'Buradan çekilin.' Türkiye Cumhuriyeti'nin ordusu sizlerden talimat alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir. Gereği neyse bunu biz gerektiği şekilde bugüne kadar nasıl yaptıysak yapmaya devam edeceğiz."

Kaynak: Al Jazeera, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.