Sosyal Medya

Güncel

Suriye taslağı BM İnsan Hakları Konseyinde kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinde oylanan Suriye'deki insan hakları ve Halep'deki son duruma ilişkin karar taslağı, 7 ret oyuna karşı 24 oyla kabul edildi.



Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir grup ülke tarafından BM İnsan Hakları Konseyine sunulan karar taslağı lehte ve aleyhte konuşmaların ardından oylandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca seçilen Birleşmiş Milletler Üyesi 47 Devletin temsil edildiği Konseyin oylamasında 24 ülke kabul, 7 ülke ret oyu verirken, 16 ülke de çekimser kalmayı tercih etti.

- "Halep'e yapılan hava saldırılarının durdurulması"

Kabul edilen karar taslağının bağlayıcı bir tarafı olmayacak ancak uluslararası toplumun Suriye'de yaşananlara bakışının görülmesi ve Esed rejimi üzerinde baskının artması açısından önem taşıyor.

Kararda, başta Suriye rejimi ve destekçileri olmak üzere çatışma içindeki bütün taraflara acilen uluslararası insancıl hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna riayet edilmesi talep ediliyor.

Suriye'de şiddetin acilen durdurulmasının talep edildiği kararda, Esed rejimi ve diğer bütün taraflardan BM insan hakları kuruluşlarına sürdürebilir, güvenli ve hızlı bir şekilde insani yardım erişimi sağlaması talep ediliyor.

Kararda ayrıca rejim ve müttefiklerinin Halep'e yapılan hava saldırılarını durdurması, Suriye makamlarının İnsan Hakları Konseyi ile tam bir işbirliği içeresinde olması ve sivilleri açlığa mahkum eden savaş yöntemleriyle doğrudan sivillerin hedef alındığı kuşatmaların güçlü bir şekilde kınanması da yer alıyor.

"Suriye rejimimin BM toplantılarına katılmasına izin verilmesi yüz karası"

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı kararın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye rejimimin BM toplantılarına katılmasına izin verilmesi ve rejim temsilcilerinin insan haklarından bahsetmesi uluslarası toplumun savunduğu değerlerin yüz karasıdır." dedi.

Öte yandan, İngiltere'nin Afrika ve Ortadoğudan sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood, Komisyon üyelerini Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Katar, Suudi Arabistan'ın Halep ve Suriye'deki son duruma ilişkin sunduğu karar taslağını kabul etmeye çağırmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.