Sosyal Medya

Güncel

Ban Ki-mun'dan Halep çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Suriye hükümeti Halep üzerindeki tüm savaş uçaklarını yere indirmeyi kabul etmeli.'' dedi.



BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın vetosu nedeniyle yaşanan tıkanıklığı aşmak için Kanada öncülüğünde aralarında Türkiye'nin de olduğu 70'ten fazla ülke BM Genel Kurulunu acil toplantıya çağırmıştı.

''BİRKAÇ KELİMEM KALDI''

Bu çaÄŸrı üzerine düzenlenen gayrı resmi toplantıda konuÅŸan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sözlerine, "Suriye'deki trajediyi anlatmak için sadece birkaç kelimem kaldı." diyerek baÅŸladı.

23 Eylül'de Halep'te başlayan yoğun bombardımanın ardından yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve bunların dörtte birinden fazlasının çocuk olduğunu ifade eden Ban, 7 Temmuz'dan bu yana Doğu Halep'e hiç BM konvoyunun giremediğini söyledi.

Açlığın savaş silahı olarak kullanıldığını dile getiren Ban, Rusya'nın Halep'teki bombalamalara insani ara verme kararını memnuniyetle karşıladığını ancak bunun yetersiz olduğunu kaydetti.

Bu karar sayesinde acil tıbbi yardıma ihtiyacı olanların tahliye edilebileceÄŸini anlatan Ban, "DoÄŸu Halep'e tam insani yardım giriÅŸine ihtiyacımız var." dedi.

''SAVAŞ UÇAKLARI YERE İNMELİ''

Ban Ki-mun, tüm dünyanın BM'nin bu trajedinin sona ermesi için birÅŸeyler yapmasını beklediÄŸini vurgulayan Ban, "(Srebrenitsa ve Ruanda'dan hiç ders almadınız mı) sorularına muhatap oluyoruz." diye konuÅŸtu.

"BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de barış ve güvenliÄŸi saÄŸlama sorumluluÄŸunu yerine getirememesinden esef duyuyorum." ifadelerini kullanan Ban, bölgesel güç rekabetinin Suriye halkının ihtiyaçlarına tercih edilmesinden duyduÄŸu rahatsızlığı dile getirdi.

Tüm Suriye'de geçerli olacak çatışmaların durması anlaÅŸmasının yeniden uygulamaya geçirilmesini isteyen Ban, "Suriye hükümeti Halep üzerindeki tüm savaÅŸ uçaklarını yere indirmeyi kabul etmeli. Aşırılıkçılar izole edilmeli ve bunların denetlenmesi için güvenilir bir gözlem mekanizması kurulmalı." dedi. 

Suriye'de siyasi geçiÅŸ sürecine odaklanılması gerektiÄŸini de dile getiren Ban,"Hiçbir ülkenin geleceÄŸi bir kiÅŸinin kaderine baÄŸlanmamalı." diye konuÅŸtu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.