Sosyal Medya

Güncel

Duterte, Çin ile yeni yol haritası çiziyor

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Çin gezisi sırasında yaptığı konuşmada "Artık ABD'ye gitmeyeceğim Orada ancak hakarete uğrarım" demesinin ardından Çin Cumhurbaşkanı Xi ile görüşerek fikir birliklerini ilan etti



Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Beijing'de Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'yle görüştü.

İki taraf, ikili ilişkilerin kapsamlı bir şekilde düzelme sürecinin hızlandırılması ve daha büyük ilerlemelerin kaydedilmesi konularında fikir birliğine vardı.

Cumhurbaşkanı Xi görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerde sıkıntılar yaşanmasına rağmen, iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinin duygusal temeli bulunduğunu ve işbirliği iradesinin hiç değişmediğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı, Filipinler'le olan ilişkilere büyük önem veren Çin'in, birlikte kalkınma için el ele vererek, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeye ve ortaklığı devam ettirmeye hazır olduğunu ifade etti. Xi, Güney Çin Denizi konusunda dostluk diyaloğu ve istişare yolunda ısrar edilmesi durumunda, anlaşmazlıkların kontrol altında alınabileceğini ve işbirliği yapılabileceğini dile getirdi.

Xi ayrıca, ikili ilişkilerde karşılıklı siyasi güvenin artırılması, somut işbirliğinin düzenlenmesi, sivil temasların hızlandırılması ve bölgesel ile uluslararası işbirliğinin pekiştirilmesi önerilerinde bulundu. Xi Jinping son olarak, Çin'in Filipinler hükümetinin uyuşturucu, terörizm ve suçlarla mücadelede harcadığı çabalara destek vererek, ilgili konularda işbirliği yapmayı beklediğinin altını çizdi.

Çin'le dostluğun sarsılmaz olduğunu vurgulayan Rodrigo Duterte ise, ikili ilişkilere yoğun çaba harcayan Filipinler'in, ülkesine sağladığı destekten ötürü Çin'e teşekkür ettiğini ifade etti.

Duterte, Filipinler'in Çin-ASEAN ilişkilerini hızlandırarak uluslararası ve bölgesel meselelerdeki işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır olduğuna vurgu yaptı.

ÇİN DÖNÜŞÜ DUTERTE: ABD'YE GİTMEYECEĞİM

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Çin'e yaptığı 4 günlük gezide "artık ABD'ye gitmeyeceğim" dedi.

Duterte, "Bizi Çin'den uzak tutan şeyler kendi seçimimiz değildi. Yeni bir yol izleyeceğim" dedi.

Duterte'den önceki devlet başkanı Benigno Aquino, Çin'i Güney Çin Denizi'ndeki iddiaları sebebiyle uluslararası mahkemeye şikayet ederken, bölgede ABD yanlısı siyaset izliyordu. Duterte, devlet başkanı olmasının ardından, Güney Çin Denizi'ndeki ABD-Filipinler ortak devriyelerini de durdurdu.

Filipinler başkanı Duterte, ABD başkanı Obama hakkında ettiği ağır hakaretlerden sonra uzun yıllardır müttefiki olan ABD ile en kısa sürede askeri ilişkileri de sonlandıracağını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.